Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte

Miine se implinesc 2 luni de cind Balta Mica a Brailei este in carantina, dupa ce specialistii veterinari au confirmat prezenta virusului pestei porcine. Pesta este o boala extrem de grava, care se raspindeste foarte repede, foarte usor si pe distante foarte mari. De aceea, procedurile de combatere a acestei epizootii sint foarte rapide. Ele prevad euthanasierea urgenta a tuturor porcilor suspecti si a celor care au avut posibilitatea sa intre in contact cu acestia. Se impune carantina, se limiteaza accesul persoanelor, se interzice transportul animalelor si a produselor de origine animaliera. Cel putin asta spun manualele de specialitate. La Braila insa, ca un facut, nimic nu se deruleaza dupa regulile clasice.
Asa ca, la aproape 2 luni de la descoperirea bolii, abia putem numara vreo 200 de porci ucisi (dintr-un efectiv de 2.200 - 2.500), si acestia in ultimele zile. Scuze au avut grija autoritatile sa gaseasca, dar din punctul meu de vedere, nici una nu e suficient de puternica in fata unei probleme asa grave. Demiterea lui Remes, amenintarea cu activarea clauzei de salvgardare sint intr-adevar chestiuni importante, dar nu intr-atit incit sa nu permita actionarea conform normelor impuse in cazul unor epizootii. Deci fie autoritatile au fost luate prin surprindere si efectiv nu au stiut cum sa actioneze, dat fiind si specificul zonei, fie trebuiau aranjate niste ploi. Pentru ca, sa fie clar, factura pentru uciderea, transportul si incinerarea atitor mii de animale va fi importanta, iar atitia bani de la buget nu-i poti lasa asa pe mina oricui. Ce povesti de gura sobei au iesit dupa gripa aviara, dar sa vedeti ce-o sa iasa acum! Iar motive sint cu duiumul. Eu, de exemplu, nu inteleg sub nici o forma rostul vaccinarii in masa a porcilor din incinta Baltii Mici, la o luna dupa depistarea focarului. Nu inteleg de ce Ministerul a ales sa cheltuie atitia bani si sa iroseasca atita forta de munca. Poate doar daca nu trebuia sa gaseasca o solutie urgenta pentru consumarea citorva mii de doze de vaccin, fie expirat, fie necorespunzator normelor UE. Si la fel nu inteleg de ce a preferat sa se cheltuie atitia bani cu paza si supravegherea obiectivului timp de 60 de zile, cind, odata semnata sentinta la moarte, totul trebuia sa se incheie in doar citeva zile. Si inca o intrebare, poate cea mai importanta: cine va garanta la finalul actiunii ca in Parcul National Insula Mica, o intindere de peste 21.000 ha, formata din paduri necalcate de picior de om, ostroave, lacuri, mlastini, nu a ramas nici un porc, posibil bolnav?
Toate acestea, vrem, nu vrem, nasc suspiciuni, iar modul in care au decurs lucrurile nu fac altceva decit sa le alimenteze. Asa ca, in concluzie, indiferent de ce vor spune in final autoritatile, va fi foarte greu de demonstrat ca cele trei cadavre descoperite in Insula Mica, din care numai pentru unul s-a confirmat pesta, nu au fost doar un alt pretext pentru derularea unor afaceri la fel de discutabile ca si cele din 2005 si 2006 din episodul gripa aviara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii