Una dintre aceste unitati va avea misiunea de a participa la operatiunile de pace ale Aliantei, iar cealalta va fi o unitate de infanterie in cadrul fortei de reactie rapida, a declarat ministrul.
Este vorba despre "un pas nou pentru a ameliora climatul de incredere intre tarile noastre", a declarat aceasta.
Anuntul intervine pe fondul unei vizite pe care prim-ministrul grec Costas Caramanlis urmeaza sa o efectueze in Turcia, la inceputul lui 2008, prima de acest fel dupa 1959. Ali Babacan a declarat ca data nu a fost inca stabilita, dar acest lucru urmeaza sa fie realizat in curind.
Masurile de incredere prevad in egala masura crearea unei noi unitati comune de lupta impotriva dezastrelor, schimburi de vizite ale oficialilor militari de rang inalt si intilniri intre comandanti ai unitatilor frontaliere de pe cele doua maluri ale fluviului Evros, frontiera terestra intre cele doua vecine.
Cele doua tari, care si-au normalizat relatiile de la sfirsitul anilor '90, fara a rezolva diferendele privind suveranitatea asupra Marii Egee, au luat in ultimii ani o serie de masuri de incredere pentru a determina reducerea tensiunii la frontiere si sporirea cooperarii in cadrul NATO.
Acestia au convenit in 2006 sa stabileasca o linie telefonica speciala intre cele doua armate, dupa coliziunea, deasupra Marii Egee, a doua aparate de tip F-16, grec si turc, in cadrul careia pilotul grec a fost ucis.
Ministrul turc a pledat de asemenea pentru o cooperare economica, subliniind ca schimburile comerciale intre Atena si Ankara, care au atins "doua miliarde de euro in 2006, ar trebui sa depaseasca trei miliarde de euro in 2007". Acesta a dat ca exemplu gazoductul turco-grec inaugurat la 18 noiembrie pentru a furniza gaz din Marea Caspica spre Europa de Vest.
Bakoyannis a reafirmat sustinerea "constienta si stabila" a Greciei pentru o "aderare deplina" a Turciei la Uniunea Europeana, precizind ca tara vecina trebuie sa respecte "pe deplin" conditiile impuse de Uniunea Europeana.