Prin urmare, EFSA a recomandat, prima dată în Uniunea Europeană, stabilirea unor doze zilnice dincolo de care consumul de cafeină, indiferent de sursa alimentară, să fie considerat cu risc, mai ales în privinţa tulburărilor cardiovasculare.
Pentru adulţi, doza zilnică fără risc este de 400 de miligrame, o ceaşcă de espresso având între 70 şi 100 de miligrame, a precizat un purtător de cuvânt al EFSA. Această doză este redusă de EFSA la 200 de miligrame în cazul femeilor însărcinate, pentru a evita efectele asupra fătului, şi la 3 miligrame pe kilogram de greutate corporală la copii şi adolescenţi. Aceştia din urmă trebuie să fie atenţi la consumul de băuturi energizante şi de băuturi acidulate de tip coca.
Posibile riscuri
„Riscul pentru sănătate nu este imens, dar el există. Mesajul principal pentru consumatori este că trebuie să ia în considerare diferitele surse de cafeină, în afară de cafea", a adăugat purtătorul de cuvânt.
EFSA a afirmat într-un comunicat că este prima oară când au fost evaluate la nivelul UE riscurile legate de cafeina provenită din toate alimentele. Agenţia a analizat datele existente la cererea Comisiei Europene, „pentru că un număr de state membre s-au arătat îngrijorate de efectele nocive asupra sănătăţii a consumului de cafeină - îndeosebi în privinţa bolilor cardiovasculare, a problemelor legate de sistemul nervos central (somn întrerupt şi anxietate, de exemplu) şi de posibilele riscuri pentru sănătatea fătului la femeile însărcinate".
În şapte dintre cele 13 ţări studiate de EFSA, o parte a populaţiei adulte consumă mai mult decât doza recomandată de 400 de miligrame pe zi. Danemarca se află în frunte, 33% dintre danezi făcând abuz de cafeină, urmată de Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) şi Franţa (5,8%), menţionează agerpres.ro.