Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atelier unic in Braila, pentru catapetesme

Un atelier mic, in care se fac catapetesme pentru Braila si judetele limitrofe. Atelierul braileanului Norin Burcus este singurul din judet in care se lucreaza catapetesme pentru biserici. Chiar daca, in general, comenzile pentru astfel de lucrari nu sint foarte multe, ele sint migaloase, atfel incit este mereu acoperit frontul de lucru, pentru o singura catapeteasma, fiind nevoie de 3-4 luni de munca. "Noi facem usile imparatesti, usile diaconesti si ramele imparatesti. Lucram in lemn de cires, de stejar sau de tei. Lemnul de tei il putem acoperi cu foita de aur, daca se doreste. Catapetesmele sint unice pentru fiecare biserica in parte, insa cuprind, toate, citeva simboluri: spicul de griu - piinea, strugurii, care reprezinta vinul si floarea-soarelui, care reprezinta uleiul. Incepem prin a face schita, desenul, dupa care le asamblam pe lemn, le gaurim, le traforam, le luam la dalta si toate acestea se fac manual. Ca sa terminam o catapeteasma lucram doi mesteri cite 3-4 luni, si ne mai ajuta si ucenicii la finisat, slefuit si montat. O lucrare costa circa 200 de milioane de lei vechi, dar poate ajunge si mai mult, daca se foloseste foita din aur", ne-a spus Norin Burcus
Alaturi de acesta lucreaza sculptorul Craciun Pascu, cel care ne-a explicat ca este din ce in ce mai greu sa gaseasca ucenici pentru o astfel de meserie, dat fiind ca tinerii nu mai sint atrasi de sculptura.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii