Skip to main content

Atelier unic in Braila, pentru catapetesme

Un atelier mic, in care se fac catapetesme pentru Braila si judetele limitrofe. Atelierul braileanului Norin Burcus este singurul din judet in care se lucreaza catapetesme pentru biserici. Chiar daca, in general, comenzile pentru astfel de lucrari nu sint foarte multe, ele sint migaloase, atfel incit este mereu acoperit frontul de lucru, pentru o singura catapeteasma, fiind nevoie de 3-4 luni de munca. "Noi facem usile imparatesti, usile diaconesti si ramele imparatesti. Lucram in lemn de cires, de stejar sau de tei. Lemnul de tei il putem acoperi cu foita de aur, daca se doreste. Catapetesmele sint unice pentru fiecare biserica in parte, insa cuprind, toate, citeva simboluri: spicul de griu - piinea, strugurii, care reprezinta vinul si floarea-soarelui, care reprezinta uleiul. Incepem prin a face schita, desenul, dupa care le asamblam pe lemn, le gaurim, le traforam, le luam la dalta si toate acestea se fac manual. Ca sa terminam o catapeteasma lucram doi mesteri cite 3-4 luni, si ne mai ajuta si ucenicii la finisat, slefuit si montat. O lucrare costa circa 200 de milioane de lei vechi, dar poate ajunge si mai mult, daca se foloseste foita din aur", ne-a spus Norin Burcus
Alaturi de acesta lucreaza sculptorul Craciun Pascu, cel care ne-a explicat ca este din ce in ce mai greu sa gaseasca ucenici pentru o astfel de meserie, dat fiind ca tinerii nu mai sint atrasi de sculptura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu