Mergi la conţinutul principal
Sala de Sport din Viziru, făcută praf sub privirile nepăsătoare ale primarilor comunei

Atacul măciucarilor

* Baza Sportivă a fost predată la cheie autorităților locale în 2008, fiind destinată elevilor, dar și tinerilor din localitate care voiau să facă mișcare * ca să o pună oficial în funcțiune, Primăria trebuia să o racordeze la utilități * acest lucru nu s-a întâmplat nici până la ora actuală * din spusele unor localnici reiese că sala a fost folosită, totuși, în primii ani, doar de cei care se aveau bine cu primarii în funcție * la un moment dat, indivizi rămași necunoscuți au început să vandalizeze interiorul clădirii, iar distrugerile au continuat nestingherite, ajungându-se la situația dezolantă din prezent * localnicii din Viziru care vor să se relaxeze la o miuță trebuie să se deplaseze la Tufești, unde se află o sală similară pe care autoritățile de acolo au știut cum să o păstreze și să o pună în valoare

 

Situație revoltătoare în comuna Viziru. O bază sportivă construită în 2008, care era destinată desfășurării orelor de educație fizică a elevilor din această localitate, dar și pentru tinerii de aici dornici de a face mișcare în perioada de iarnă, arată ca după război. Starea de degradare e cruntă: una dintre uși nu mai are geam, pentru că a fost spart, pe hol se văd găurile făcute în pereți de teribiliștii din localitate, sala de jocuri arată ca după o invazie a sălbaticilor. Practic, nepăsarea autorităților locale din 2008 până în prezent a dus la devastarea unui obiectiv sportiv pe care mulți tineri din județul Brăila și l-ar fi dorit în localitățile lor.

Inițial, în 2008, această bază sportivă a fost dată la cheie, de Primăria Viziru, Școlii Gimnaziale din localitate pentru ca elevii să facă acolo orele de educație fizică și sport. “Dar, pentru că locația respectivă nu era racordată la utilități și pentru că era la o distanță destul de mare de școala nou construită, conducerea unității de învățământ a redat-o Primăriei în 2010”, precizează profesoara Steluța Neagu, directorul Școlii Gimnaziale Viziru. Și, din acel moment, potrivit declarațiilor unor localnici, Sala de Sport a fost moneda de schimb a celor care au candidat la primăria comunei, care s-au întrecut în promisiuni legate de administrarea corectă a acestui obiectiv. “Cum primarii nu s-au ținut de cuvânt după ce și-au văzut sacii în car, s-a ajuns la situația actuală!”, ne-a spus unul dintre localnici, care nu a dorit să i se publice numele. Baza sportivă a fost vandalizată și, curios, nici organele de ordine și nici Primăria Viziru nu au luat nicio măsură, măcar pentru a încerca, pe ultima sută de metri, să întrerupă seria vandalizărilor, să păstreze ceea ce se mai poate păstra din dotările interioare. Fără niciun lacăt pe cele două uși, în decembrie, când redactorii Obiectiv au ajuns la Viziru, această sală a rămas deschisă și la discreția altor persoane dornice de a face ceva rău.

 

Actualul primar, Ana Cornelia Măcrineanu: “Eu așa am găsit-o”

Actualul primar, Ana Cornelia Măcrineanu, spune că la momentul la care a fost investită în această funcție baza sportivă era deja devastată și a dat asigurări că, pe baza unor proiecte europene, printre altele, localitatea Viziru va beneficia de o sală modernă de sport.

“Eu așa am găsit-o, am aflat că niște copii au devastat-o. Nu știu ce motive au avut de au distrus-o în halul acesta. Am schimbat yala, lacătele de la uși, am asigurat-o în felul acesta, dar distrugerile au continuat. Eu am un rând de chei de la această sală. Nu știu mai multe lucruri. Ceea ce pot să spun este că am inclus această bază sportivă într-un proiect european, nu putem să o reabilităm altfel”, ne-a declarat edilul.

 

Filmul dezastrului, după declarațiile unor localnici

O parte dintre locuitorii comunei Viziru ne-au trimis la redacție poze în care sunt prezentate imagini cu distrugerile la care a fost supusă Sala de Sport din comuna Viziru. Oamenii s-au ferit la început să facă declarații dar până la urmă și-au spus păsul, cu dorința de a nu le fi publicate numele.

În urma acestor sesizări, redactorii Obiectiv Vocea Brăilei s-au deplasat la fața locului, iar informațiile s-au adeverit. În interiorul bazei sportive totul arată jalnic. Această clădire, dată la cheie Primăriei Viziru în 2008, n-a trecut prin lupte grele, ci prin mâna unor autorități care n-au dat doi bani pe ea, lăsând-o la cheremul hoților și vandalilor. Imagini dezolante ne-au trecut prin fața ochilor încă de la intrare. Ușa principală se vede că a fost forțată, era deschisă, iar la cealaltă intrare totul era vandalizat. Geamul ușii și cel alăturat au fost sparte, iar bucățile de geam sunt și acum pe jos. De altfel, această zonă, mai precis cea din fața celei de-a doua intrări, seamănă cu o junglă, pentru că buruienile sunt mai înalte decât gardul unei gospodării alăturate. Un îndemn pentru teribiliști de a distruge fără a fi văzuți de cineva. Dar și în fața ușii de la intrarea principală lucrurile se prezintă la fel. Sala de sport, care, de la distanță, pe afară încă arată bine, este înconjurată de bălării. La intrarea principală, deasupra ușii, încă se mai află o cameră de luat vederi, care atârnă și care nu mai este funcțională. Când intri pe hol încep să apară imaginile dezolante ale unei invazii barbare. Pereți sparți cu picioarele sau cu obiecte dure, grupul sanitar devastat, totul s-a spart aici, iar camera unde trebuia să fie aparatura sistemului de supraveghere este goală. Nici sala de jocuri nu a scăpat de furia teribiliștilor. Iar pentru ca dezastrul să fie complet, în zona în care se află Sala de Sport se mai află o grădiniță, care avea și sală de mese și care a avut și ea de-a face cu furia distructivă a huliganilor. O zonă deprimantă, în care domnesc bălăriile. La fel, și școala veche are o zonă devastată, fără geamuri și una în care, spun localnicii, s-ar afla biblioteca Primăriei. O imagine dezolantă pentru cei care tranzitează această localitate.

 

O investiție irosită...

Sala de sport a fost dată “la cheie” Primăriei Viziru în 2008, cu o zonă pentru jocuri, vestiare, grup sanitar, sistem de supraveghere. Dar ea nu a putut fi utilizată de elevii localității pentru că primarii care s-au succedat de atunci și până acum la conducerea acestei localități nu au racordat-o la utilități. Baza sportivă a fost dată Primăriei pe vremea primarului Priceputu Dima. Din 2012, în Viziru, primar a fost Vasile Visalon, pe urmă Victor Doagă. Niciunul dintre aceștia nu au dat nicio atenție acestei săli. Iar când a preluat funcția de primar, Ana Cornelia Măcrineanu spune că locația respectivă era deja devastată. Și așa a fost găsită și de redactorii Obiectiv în luna decembrie 2021.

Iar tinerii din comuna Viziru, dacă vor să facă o miuță, trebuie să meargă la Tufești. Pentru că acolo o astfel de sală a fost valorificată cum se cuvine, fiind utilizată atât de elevii școlii dar și de cei care în timpul liber doresc să facă mișcare.  

 

Sala de sport, monedă de schimb în campaniile electorale

Oamenii comunei spun că baza sportivă a fost moneda de schimb a celor care au candidat la primăria comunei.  “Din câte se zvonește prin localitate, în primii ani după ce a fost dată în folosință, la sală mergea doar grupul de susținători al primarului ales. Doar tinerii care ajutau acea persoană să ajungă primar primeau cheia. Probabil că unul dintre primari nu s-a ținut de cuvânt și cei care l-au ajutat în campanie s-au răzbunat pe acea sală, ne-a spus o localnică aflată în zona școlii vechi, destinată acum bibliotecii Primăriei Viziru.

 

Vandalizare cu repetiție

De furia teribiliștilor localnici nu a scăpat nici tribuna stadionului de fotbal. Anul trecut, în toamnă, la Viziru s-a construit o tribună pentru ca suporterii locali să poată urmări în condiții civilizate meciurile susținute pe teren propriu de Tractorul Viziru, unul dintre cluburile de fotbal cu mare tradiție în județul Brăila.

Dar la o săptămână de la inaugurare o parte dintre scaune au fost rupte. Și nici în acest caz nu s-a efectuat nicio anchetă, cu toate că este vorba tot despre o vandalizarea unei baze sportive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro