Mergi la conţinutul principal

Asteptam investitorii cu superoferte

Abundenta de "vesti" nu tocmai bune, atit din economia nationala dar si din cea mondiala, nu fac decit sa intretina actuala stare de incertitudine in privinta viitorului pietelor. Investitorii sint foarte sensibili la incertitudine, mai ales cei de pe pietele de capital. Lipsa bazelor unei previziuni coerente si cu grad mare de certitudine este principalul inamic al burselor financiare, generind deprecieri ale actiunilor, deprecieri care de cele mai multe ori depasesc considerabil realitatile, conducind la ceea ce in retail se numeste soldare, adica "superoferta".



Chiar daca petrolul a coborit pina la nivelurile de la inceputul lunii iunie (122,5 $/baril inregistrat in 5 iunie a.c.) pe fondul unui nivel relativ scazut al dolarului (in jur de 1,57 $ pentru un euro), chiar daca senatul american a aprobat planul de salvare al institutiilor ipotecare (Fannie Mae si Freddie Mac fiind cele mai mari si celebre dar nu si singurele), totusi, lumea se uita in continuare cu suspiciune si neincredere la sansele celei mai mari economii mondiale de a recupera pierderile si de a evita recesiunea fara a intra intr-o alta perioada nefasta, stagflatie. Cum tot globul este cu ochii pe Statele Unite, nici noi nu putem sa nu urmarim si chiar sa reactionam in consecinta. Dar asa cum spuneam, noi reactionam exagerind, uneori chiar foarte mult...
Daca indicii burselor americane au scazut de la inceputul anului cu procente relativ decente de 12 -15 % (Dow Jones Industrial Average - 14,28%, S&P500 -14,34% si Nasdaq - 12,98%), indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 35% pina la 55% (vezi tabelul), cel mai afectat fiind cel al societatilor de investitii financiare (SIF) care vineri, 25 iulie, a inregistrat un nou minim de 34565,11 puncte, nivel neinregistrat din iunie 2006. Uitindu-ne pe topul valoric de saptamina trecuta, vedem ca actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost pe primul loc, insumind peste 16% din totalul tranzactiilor, dar au pierdut peste 13% din valoare. Aceasta evolutie este expresia a ceea ce spuneam mai sus, si anume incertitudinea determina deprecieri, adunarea generala convocata la cererea expresa a CNVM pentru a pune in discutie mentinerea la conducere a lui Dinel Staicu, chiar daca nu este decit o actiune de imagine, atit pentru CNVM cit si pentru SIF5, dat fiind ca oricum in noiembrie urmeaza a se convoca AGA pentru alegerea unui nou consiliu de administratie, deoarece expira mandatul celui actual, a determinat scaderea pretului actiunii, devenind astfel foarte atractiva pentru investitorii care oricum profita in aceasta perioada de preturile mici si tendinta nejustificata a unor mici si neexperimentati investitori de a vinde la orice pret, minati de cele mai multe ori de panica.
Pe de alta parte sint actiuni de top care au reusit sa recupereze din pierderile de pret, marcind cretteri de peste 4 procente in ultima saptamina, cum sint SNP si EBS (Erste Bank) iar altele de pe piata RASDAQ precum Albalact (ALBZ) si Argus (UARG) au crescut cu 12,4% respectiv 9,9% in cursul saptaminii trecute, confirmind ceea ce spuneam in articolele anterioare, si anume ca preturile actuale ale actiunilor sint foarte atractive, iar companiile unde sint interese manifestate si de investitori locali au potential de crestere chiar si pe fondul crizei globale si a "vestilor" ca Spania, Marea Britanie si Irlanda sint in recesiune. Probabil ca trebuie sa redefinim anumiti termeni si anumite praguri si sa fim mai selectivi la ceea ce auzim, vedem si citim pentru ca, la un moment dat, cineva sigur va cistiga de pe urma actualei stari de panica, pe care unele trusturi media se straduie sa o accentueze sau macar sa o mentina...

Radu LUPOAE
radu.lupoae@carpaticainvest.ro
SSIF CARPATICA INVEST SA
Agentia Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro