Mergi la conţinutul principal

Astazi, hramul Bisericii Grecesti

Biserica Ortodoxa (de Rasarit) si toata suflarea crestineasca praznuiesc, astazi, "Buna Vestire a Maicii Domnului", una din cele mai insemnate sarbatori inchinate Nascatoarei de Dumnezeu si statornicite in Postul Mare. Tot astazi, brailenii sarbatoresc hramul Bisericii Grecesti de pe Calea Calarasilor, monument de arhitectura ctitorit in a doua jumatate a secolului XIX de fruntasii grecilor statorniciti pe aceste meleaguri. Lacas de inchinare devenit celebru in toata crestinatatea, datorita fintinii ce izvoraste de sub Sfintul Altar, Biserica "Buna Vestire" (Greaca) este singurul edificiu ortodox cu trei hramuri si trei altare. Izvorul de sub Sfintul Altar, despre care se crede ca ar avea proprietati miraculoase - aflat la 12 metri adincime - atrage an de an zeci de mii de pelerini din toata tara, ba si de peste hotare. Preotii care slujesc la Biserica Greaca, anume pr. Filip Nicolescu si pr. Dumitru Cretu - spun ca, de fapt, nu apa in sine ii tamaduieste pe credinciosi, ci credinta lor in vindecare.
Biserica "Buna Vestire" de pe Calea Calarasilor (fosta Silistrei) a fost ctitorita la 8 septembrie 1863 de catre obstea grecilor braileni, cu voia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza si al episcopului de atunci al Dunarii de Jos. La vremea aceea, peste 300 de familii de greci, in majoritatea lor armatori si comercianti, au pus bazele Comunitatii Elene, cu scopul declarat de a ridica un mare edificiu, un lacas de cult in care sa se oficieze slujba in limba materna, pentru ei si pentru navigatorii celor aproximativ 800 de corabii grecesti ce soseau anual in Portul Braila. Biserica Greaca cu hramul "Buna Vestire" a fost ridicata dupa un proiect in care se imbina stilul bizantin cu puternice influente gotice si renascentiste. Ea a fost sfintita cu mare fast in ziua de 19 octombrie 1872, de catre PS Episcop Melchisedec al Dunarii de Jos. Catapeteasma sfintului lacas este imbracata in foita de aur, iar uriasele candelabre sint din cristal de Boemia. Mare parte din pictura Bisericii Grecesti a fost realizata de artistul Gheorghe Tattarescu, in anii 1880.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro