In Braila, exista in acest moment aproximativ 100 de copii cu handicap aflati in plasament. Cei prezenti au vorbit despre problemele specifice ale copiilor cu retard mental, ale celor hiperactivi si ale celor care au tulburari de eliminare (enurezis ). Atit reprezentantii fundatiei, cit si asistentii maternali au spus ca societatea romaneasca nu este pregatita sa primeasca persoanele cu astfel de probleme, existind cazuri cind mamicile nu mai ies in oras cu copiii, stinjenite fiind de intrebarile pe care le pun oamenii. De asemenea, exista cazuri cind copiii sint foarte linistiti cind sint acasa, dar contactul cu comunitatea ii agita foarte mult.
Copiii care sufera de retard mental au o dezvoltare fizica lenta, au probleme de vorbire, invata cu greutate lucruri noi, nu au o buna capacitate de generalizare. Cei hiperactivi trec in permanenta de la o activitate la alta, au un comportament impulsiv si se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste concentrarea atentiei. Persoanele prezente la seminar au concluzionat ca nu exista un tratament unic si ca sunt utilizate preparate psihotrope care actioneaza asupra starii mentale si asupra sistemului nervos. Copilul are nevoie de incurajari permanente, de aprecieri ale aptitudinilor, de exercitii fizice, de activitati alternative pentru evitarea plictiselii. Durata perioadelor de invatare trebuie sa fie scurta. Pentru a avea rezultate, recomandarea este ca atentia sa fie asupra intelegerii copilului si nu pe handicapul acestuia. Recomandarile reprezentantilor Fundatiei ''Motivation Romania"pentru asistentii maternali au fost: sa se adreseze copiilor direct, mentinind contactul vizual cu acestia, sa-i intrebe daca au nevoie de ajutor inainte de a face presupuneri, sa foloseasca un ton adecvat al vocii. ''Cresterea copiilor cu deficiente inseamna stiinta si arta. Este foarte important sa fiti atenti la comportamentul copilului pentru ca acesta transmite mesaje. Nu exista o reteta standard. Foarte importanta este insa, iubirea si sentimentul apartenentei la un grup. Dragostea, revarsarea de afectivitate consolideaza copilul din punct de vedere spiritual. Asa apare stima de sine. Absenta iubirii creeaza dezechilibre", a precizat Alexandru Sculschi, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.
Cum se poate obtine gratuit un fotoliu rulant
Persoanele cu handicap care doresc achizitionarea unui fotoliu rulant se pot adresa Casei de Asigurari de Sanatate (CAS). Institutia plateste la fiecare 5 ani un astfel de echipament. Daca in ultimii 5 ani cei interesati nu au facut solicitari in acest sens sau daca actualul fotoliu rulant a fost primit din alte surse, chiar si din partea Fundatiei "Motivation Romania", sint calificati sa obtina unul gratuit de la CAS.
Dosarul care va fi depus la CAS trebuie sa contina: recomandarea de la medicul specialist (doua exemplare - in original), certificatul gradului de handicap (copie), ultimul talon de pensie (original), certificatul de nastere, cartea de identitate sau buletinul de identitate al copilului (copie), cartea de identitate sau buletinul de identitate al insotitorului (copie).