Skip to main content

Asigurati in custodia CJAS

La o populatie de 367.661 locuitori, cit are judetul Braila, C.J.A.S. are in evidenta 335.264 asigurati. Din anul 2006, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are in custodie 1.355 fise medicale ale persoanelor asigurate pe listele unor medici de familie care s-au pensionat sau care au plecat din localitate. Practic, de aproape doi ani de zile, desi s-au inscris pe listele altor medici de familie, cele 1.355 de persoane nu sint neasigurate, dar nu exista in evidentele medicilor respectivi decit la capitolul "plata per capita", pentru ca, in acest interval, medicii nu au avut timp sa intre in posesia fiselor de asigurat, ci doar a adeverintelor aduse de pacienti. Dupa cum am aflat de la dr. Mariana Tarachiu, director-general al CJAS, cind se inscriu pe lista unui nou medic de familie, asiguratii fie aduc fisa de la medicul de la care pleaca, sub semnatura, fie acesta are obligatia ca, in termen de 15 zile, sa trimita fisa respectiva medicului la care s-a inscris pacientul, prin posta sau prin curierat direct.
"In situatia in care medicul s-a pensionat, iar fisele au fost predate la Casa de Asigurari de Sanatate, medicul la care s-au inscris persoanele trebuie sa faca o cerere prin care solicita sa-i fie eliberate fisele. In momentul de fata, in custodia CJAS sint 1.355 fise ale asiguratilor care au fost inscrisi pe listele a patru medici de familie care s-au pensionat sau au plecat din judet in ultimii doi ani". Potrivit sursei citate, din totalul de 2.300 fise pe care le-a predat dr. Gheorghe Duca, de exemplu, cind s-a pensionat, vreo 700 au ramas in grija dr. Trifan, medicul care a preluat cabinetul, restul fiind predate la CJAS. Dintre acestea, o parte au fost predate la solicitarea asiguratilor sau a medicilor, iar 405 fise se afla in continuare in custodia Casei Judetene de Sanatate. De la dr. Ion Ilie, o parte din fise au ramas in grija dr. Lelia Popa, pentru ca unii dintre pacienti s-au transferat la momentul cind s-a pensionat dr. Ilie la acest medic, iar 800 de fise au fost predate la CJAS. O parte dintre aceste fise au fost date medicilor pe listele carora s-au inscris pacientii respectivi, iar restul, insemnind 395 fise se afla la CJAS, unde mai sint 350 fise de la dr. Liliana Vasile si 205 fise de la dr. Jeni Manucu, medici care au plecat din asistenta medicala primara.
De retinut este faptul ca, dupa ce s-au inscris pe listele altor medici de familie, o parte dintre asiguratii ale caror fise se afla inca in custodia CJAS au tot asteptat ca medicii respectivi sa se intereseze de situatia lor sau sa le confirme ca, in sfirsit, fisele au ajuns in cabinetele medicale; aceasta, pentru ca, din acest an, controlul periodic al pacientului nu se mai face obligatoriu in luna de nastere a fiecarui asigurat, ca pina acum, ci la solicitarea pacientului sau odata cu prezentarea acestuia la cabinet pentru o anumita problema cind i se face si examenul de bilant sau acel mic control medical periodic. Cu alte cuvinte, fiecare medic trebuie sa aiba o evidenta a acestor controale efectuate, cit si evidenta asiguratilor care nu si-au efectuat aceste controale, dar exista inca 1.355 de fise medicale neridicate de aproape doi ani de catre medicii de familie sau de asigurati de la Casa de Asigurari de Sanatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu