Mergi la conţinutul principal

Asigurarea - solutia stabilitatii economico-financiare (I)

Sansele sa nu vi se intimple ceva sint egale cu cele de a vi se intimpla. Intr-o economie concurentiala, aceasta este singura solutie pentru ca o persoana fizica sau juridica sa fie competitiva.
Si acest lucru este posibil deoarece, in ciuda aparitiei unor evenimente, societatea de asigurari trebuie sa plateasca la timp si la valoarea reala orice paguba provocatoare de prejudicii. In acest fel, asiguratul va putea sa-si vinda produsele, sa presteze serviciile la preturile anterioare evenimentelor. Sau pur si simplu, sa duca, ca persoana fizica, o viata normala, fara griji. Si asta pentru ca asigurarea mentine o stare de liniste, de siguranta, "intr-o lume nesigura", asa cum este un slogan al unui asigurator de pe piata romaneasca.

Iata citeva situatii care pot sa apara:

Sa luam exemplul a doi vecini: Dan si Mihai, care au fiecare cite o locuinta ce este evaluata la 200.000.000 lei. Dan incheie o asigurare "fire policy", dar Mihai nu doreste sa se asigure. In cazul izbucnirii unui incendiu in care, ipotetic, ambele case ard din temelii, care ar fi consecintele financiare?
Ce se poate intelege din aceasta prezentare? Ca efortul, in cazul nostru, in care nu se produce un eveniment, este mai mare pentru cel care nu doreste sa se asigure, dar stresul si teama ca in orice clipa, averea sa se poate transforma in scrum, sint incomparabil mai mari.

Prima platita lei Pierderea suferita Despagubirea Pierderea finala
Dan 600.000 200.000.000 200.000.000 600.000
Mihai 0 200.000.000 0 200.000.000

Cum functioneaza o asigurare?

O poveste spune ca, odata, intr-un sat erau 11 oameni mai instariti care, fiecare dintre ei, avea cite un cal. Intr-o zi, unuia dintre ei i-a murit calul. Nemaiputind sa-si adune bani pentru a-si cumpara altul, omul a fost nevoit sa se angajeze ca argat.

Ceilalti 10 oameni s-au dus la inteleptul satului. Acestia l-au intrebat:
- Nu-i asa ca ni se poate intimpla si noua?
- Asa este! A raspuns inteleptul.
- Ce ne sfatuiesti sa facem?
- Cit costa un cal?
- 90.000 lei! A raspuns unul dintre oameni.
- Va puteti permite fiecare dintre voi sa dati cite 10.000?
- Da, putem! Au consimtit cei 10 oameni.
- Va tin eu baniii, iar in cazul in care, in acest an, vreun cal va pieri, atunci eu ma angajez sa vi-l cumpar.
Asa s-a si intimplat. In acel an a murit un singur cal, dar pretul acestuia n-a mai fost 90.000 lei, ci 95.000 lei. Iata ca inteleptul a fost prevazator cerindu-le mai mult cu 1.000 lei, pentru a putea preintimpina eventualele cresteri de pret.
In acest fel, nimeni nu a avut de suferit, iar inteleptul s-a tinut de cuvint. Inteleptului i-au mai ramas 5.000 lei pentru "deranjul" de a gestiona banii.
Aceasta situatie este cel putin neverosimila, deoarece niciodata toate persoanele care sint supuse riscului vor si incheia polita de asigurare.

Sinteti manager la o unitate de constructii si aveti in subordine sute de angajati care lucreaza pe schele, munca acestora implicind un grad ridicat de periculozitate. Trebuie sa le creati conditii optime de munca, sa cunoasca normele de protectie a muncii, sa-i dotati cu echipamente de lucru corespunzatoare, dar le mai trebuie si o asigurare de accidente si/sau de viata pentru ca, la producerea unui eveniment nedorit (accident, deces), familiile acestora sau ei sa nu ramina pe drumuri.
Faceti o productie de export, iar beneficiarul bunurilor pe care le exportati devine insolvabil pe parcursul derularii contractului. E bine sa incheiati o asigurare pentru riscuri financiare, prin care dumneavoastra, ca exportator, sa fiti protejat de incapacitatea de plata a debitorului.
V-ati gindit vreodata ca dumneavoastra, ca patron al unui magazin, puteti sa fiti responsabil de o neglijenta, de un accident ce se poate intimpla in incinta spatiului comercial? Presupunem ca magazinul dumneavoastra se afla amplasat intr-o zona cu vad. Multa lume se perinda... Din neglijenta, unul dintre clienti arunca pe jos o coaja de banana. Altul trece prin acel loc, aluneca pe coaja, cade si-si fractureaza un picior. Daca dumneavoastra, ca persoana juridica, aveti incheiata o asigurare de raspundere civila legala, persoana accidentata va fi despagubita de societatea de asigurare care v-a incheiat aceasta asigurare, despagubirea fiind stabilita in functie de gradul de invaliditate stabilit de medicul legist.
Si exemplele pot continua...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro