• cam aşa se prezintă situaţia pe un şantier deschis în cartierul Viziru, pentru amenajarea unei parcări şi a unor alei • o cititoare ne-a pus la dispoziţie câteva fotografii, din care reiese că muncitorii firmei “Tancrad” stau mai mult pe lângă chioşcurile de unde îşi procură ţigări şi cafea decât pe frontul de lucru • români şi pakistanezi deopotrivă, angajaţii se bucură de indulgenţa şefilor, în timp ce locatarii zonei trebuie să suporte la nesfârşit noroaiele de pe şantier • inclusiv Primăria se declară deranjată de această situaţie, însă afirmă că nu are cum să intervină, fiind o problemă internă a firmei “Tancrad”
Aproape nu există şantier deschis în municipiul Brăila care să nu lase impresia că este abandonat de muncitorii firmelor câştigătoare de contracte pe bani publici. Vorbim, evident, de investiţiile făcute de stat, din bani publici, nu de investiţiile private, unde chiar se munceşte într-un ritm normal, obiectivele respective fiind finalizate într-un termen rezonabil, de câteva luni, chiar câteva săptămâni în unele cazuri. Să ne amintim, de exemplu, cât de rapid a fost amenajat restaurantul “Mc'Donalds” din Bariera Călăraşilor. În schimb, când e vorba despre lucrări la stat, muncitorii par a fi dintr-o altă poveste, ziua lor de lucru fiind formată, de regulă, din nesfârşite pauze de ţigară decât de treabă făcută efectiv. Aceste aspecte au început să îi deranjeze tot mai mult pe brăilenii care se trezesc captivi în nişte şantiere ce par fără de sfârşit, fiind nevoiţi să circule luni de zile prin praful, respectiv noroaiele, străzilor şi trotuarelor intrate în reparaţii, sau al parcărilor aflate în curs de amenajare prin zona blocurilor.
O astfel de parcare se execută în prezent în zona blocurilor E din cartierul Viziru, iar locatarii observă în fiecare zi cum angajaţii firmei “Tancrad” se adună cu orele în jurul unor chioşcuri de unde îşi cumpără ţigări şi cafea, pe care le savurează pe îndelete, stând sprijiniţi în lopeţi. De altfel, în aceeaşi zonă se amenajează tot acum şi un parc de joacă pentru copii, unde lucrurile se derulează cam la fel, deşi este vorba despre o altă firmă. Acest aspect va fi abordat, însă, într-un alt articol publicat de cotidianul nostru. Revenind la situaţia muncitorilor care lucrează la parcare, iată ce ne-a scris brăileanca Diana Popescu, locatar în zonă, pe adresa redacţiei: “De câteva săptămâni bune, asistăm la o adevărată desfăşurare de forţe care, în realitate, nu fac mai nimic în cartier. De dimineaţă până seara, atât lucrătorii de la TANCRAD Galaţi, români, pakistanezi sau ce or fi ei, nu reuşesc să asfalteze o alee, iar noi suntem nevoiţi să circulăm printre gropi şi noroaie. Au pus acum câteva zile nişte borduri, astăzi au încercat să niveleze terenul, dar, în cea mai mare parte din timp, lucrătorii respectivi stau sprijiniţi în lopată, dau telefoane sau beau cafele la chioşcurile din cartier. Între blocuri există şi un părculeţ intrat în renovare, dar şi acolo, este aceeaşi poveste. Doi-trei muncitori se fac că muncesc, mută pietrişul dintr-o parte în alta şi....cam atât. Nu ştim ce termene de finalizare au, dar, în ritmul ăsta, ne apucă şi cincinalul următor!”. Doamna respectivă ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii edificatoare.
Primăria: “Termenele de execuţie sunt stabilite de firmele de proiectare!”
Primăria recunoaşte că situaţia este chiar aşa cum o prezintă cititoarea noastră, însă afirmă că nu are cum să schimbe lucrurile, atât timp cât firmele câştigătoare ale licitaţiilor respectă termenele de finalizare prevăzute în contract. Care termene sunt suficient de generoase încât să nu fie nevoie ca muncitorii să se grăbească mai mult decât ar fi cazul...
“Cunoaştem problema din cartierul Vizirul, de la blocurile E, unde este în curs de amenajare o parcare de Lotul 3 de investiţii al Primăriei, câştigat la licitaţie de firma Tancrad Galaţi. Noi, reprezentanţii Primăriei, i-am atenţionat de câteva ori, verbal, pe cei de la Tancrad că activitatea de pe şantier este deficitară, însă mai departe este problema lor internă cum acţionează, dacă îi sancţionează sau nu pe muncitorii respectivi. Atât timp cât lucrarea este în termenul prevăzut în contract, nu avem ce să facem. Dacă se depăşeşte termenul, atunci e altceva... Din câte îmi amintesc, în cazul de faţă au termen de finalizare până pe 15 decembrie, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat la sfârşitul lunii octombrie”, ne-a declarat Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Brăila. Acesta a precizat că termenele de execuţie nu sunt stabilite de Primărie ci de firmele de proiectare, în funcţie de normativele existente la ora actuală. Astfel, proiectantul decide de cât timp e nevoie să se asfalteze o alee de bloc, de exemplu, calculând cât durează să se sape fundaţia, să se matureze betonul sau să se întărească asfaltul etc. În baza acestor calcule, se stabileşte un termen de finalizare, care însă trebuie aprobat de Consiliul Local Municipal. De cele mai multe ori, consilierii locali acceptă propunerea proiectanţilor, însă au fost şi situaţii când acestora li s-a părut prea exagerat un anumit interval prevăzut într-un proiect, solicitând scurtarea până la o limită rezonabilă. Directorul Termegan ne-a dat ca exemplu sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Cuza cu Calea Galaţi, care iniţial a avut prevăzut un termen de execuţie de 12 luni, însă la intervenţia CLM acesta s-a redus la jumătate.
Revenind la situaţia existentă în prezent în zona blocurilor E din cartierul Viziru, reporterii noştri au încercat să obţină o reacţie şi de la firma “Tancrad”. Am întrebat reprezentanţii conducerii dacă s-au luat măsuri împotriva muncitorilor români, pakistanezi, srilankezi sau ce naţionalitate mai au aceştia. Ni s-a promis un răspuns, pe care însă nu l-am mai primit până la urmă.