Mergi la conţinutul principal

Arsita de cuptor

In ultimele 24 de ore, la Serviciul de Ambulanta Judetean s-au inregistrat aproape 300 de apeluri, cele mai multe dintre acestea avind drept cauza efectele temperaturilor caniculare.
Cei mai afectati au fost, ca de obicei, bolnavii cu probleme cardiovasculare, bolnavii cronici , virstnici, dar si tineri, persoane care s-au expus un timp prelungit la soare. Desi in aceasta perioada medicii fac tot felul de recomandari pentru evitarea zonelor aglomerate in orele in care soarele este foarte puternic, cei mai multi dintre braileni nu tin seama de aceste aspecte si, fie ca au sau nu treaba, se imbulzesc prin piete, se calca in picioare in tramvaie sau se expun la soare pina uita de ei si e necesar ajutorul medical de urgenta pentru a putea fi salvati. Un astfel de caz s-a inregistrat ieri, in jurul prinzului, cind un barbat de 70 de ani a stat pe plaja la Lacu Sarat pina a lesinat si a ajuns la spital cu capul spart. Dupa ce a facut o baie in lac si s-a uns din cap pina la talpi cu namol, batrinul s-a expus la soare, sa beneficieze de toate ultravioletele existente intre orele 11 si 12. Brusc, barbatului i s-a facut rau, l-a luat ameteala si a cazut pe plaja. Transportat cu ambulanta, plin de namol cum era, la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean, batrinul a fost internat, fiind diagnosticat cu traumatism cranian.

Masuri pentru diminuarea efectelor caniculei

Ieri, la Prefectura Braila a avut loc sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pe tema efectelor pe care temperaturile ridicate le pot avea asupra populatiei. In urma analizarii situatiei existente si a prognozelor meteo pentru perioada urmatoare a fost stabilit un plan de masuri necesare pentru limitarea efectelor caniculei prelungite asupra cetatenilor. Printre acestea se numara stabilirea a 6 puncte fixe de prim ajutor, fiind desemnat si personalul care sa asigure asistenta medicala persoanelor in dificultate din zonele: Piata Mare, Piata Concordiei, Piata Saraca, Piata Viziru, sediul Directiei Muncii si Protectiei Sociale, Sediul comisiei de expertiza pentru persoanele cu handicap, de pe strada Iezerului .
Au fost initiate controale la institutiile de asistenta sociala efectuate de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila, in vederea prevenirii aparitiei imbolnavirilor persoanelor asistate si se continua identificarea persoanelor aflate in dificultate de pe raza judetului Braila, in vederea sprijinirii acestora pentru aprovizionarea cu apa si alimente de stricta necesitate. Tot ieri
s-a hotarit cresterea numarului controalelor efectuate de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila si Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor in pietele agroalimentare si magazinele care desfac produse alimentare perisabile, a fost dispusa evaluarea necesitatii de modificare a programului de lucru pentru unele institutii ce lucreaza cu publicul,
au fost atentionate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta cu privire la masurile care se afla in responsabilitatea acestora si la necesitatea monitorizarii evolutiei situatiei in localitatile judetului.

Punctele de prim ajutor nu sint facute pentru masurarea tensiunii

Ieri, in jurul prinzului, la cele mai multe dintre punctele de prim ajutor amplasate in zonele aglomerate din oras, zeci de persoane se ingramadeau sa-si ia tensiunea gratis. Desi aceste puncte au fost amplasate cu scopul de a asigura cetatenilor primul ajutor in caz de lipotimie, ieri, multi braileni puteau sa lesine efectiv pe strada din cauza ca stateau la cozi interminabile, in soare, ca sa-si masoare gratis tensiunea arteriala. In Piata Mare, de exemplu, in conditiile in care asfaltul aproape se inmuiase, zeci de batrini se ingramadeau si se imbrinceau, se enervau pe cei care nu stateau la coada, ridicindu-si astfel singuri tensiunea, doar pentru faptul ca puteau apela la acest serviciu fara sa dea nici un ban.
Despre acest aspect, dr. Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, ne-a spus ca, in conditiile in care situatia se va repeta si miine, se vor retrage din cele 6 puncte de prim-ajutor tensiometrele, pentru a nu se mai crea aglomeratie fara rost. "Punctele de prim-ajutor nu sint pentru luat tensiunea, ci pentru prim-ajutor. Noi am asigurat asistenta medicala in piete si in locatiile aglomerate, cit si la spitale, unde s-au organizat seviciile de urgenta, dar cetatenii trebuie sa respecte recomandarile si sa nu se expuna la soare in timpul prinzului, trebuie sa evite zonele aglomerate", a precizat dr. Delia Rasnoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro