Armata le oferă brăilenilor un nou parc pe raza municipiului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Armata le oferă brăilenilor un nou parc pe raza municipiului

• este vorba despre un ansamblu comemorativ în care vor fi postate busturile unor mari personalităţi din timpul Războiului de Independenţă şi a celor două războaie mondiale din secolul trecut • statuile vor fi puse pe marginea unor alei dotate cu bănci şi stâlpi de iluminat, iar în centrul ansablului se va afla o fântână arteziană • micul parc este situat în incinta cazărmii de pe Calea Călăraşilor şi, după ce va fi finalizat, va fi accesibil tuturor brăilenilor • totul ar trebui să fie gata până în 2018, când se împlinesc 650 de ani de la prima atestare documentară a Brăilei • ieri, s-au inaugurat oficial lucrările, în cadrul unor evenimente prilejuite de apropiata Zi a Armatei României, care se va serba pe 25 octombrie

 

Garnizoana Brăila, în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila, a inaugurat, ieri, oficial lucrările pentru realizarea unui mic parc ce urmează să fie pus la dispoziţia publicului larg. Este vorba, de fapt, despre un ansamblu comemorativ care îşi propune să cinstească memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, în cele două războaie mondiale ale secolului trecut dar şi în timpul evenimentelor din decembrie 1989 sau pe actualele teatre de operaţii în care este angrenată Armata României. Astfel, pe laturile spaţiului desemnat pentru realizarea viitorului parc vor fi amplasate busturi ale unor personalităţi brăilene sau din alte zone ale ţării, care au marcat într-un fel sau altul istoria ţării în timpul Războiului pentru Independenţă, războiului pentru întregirea neamului sau celui de-al Doilea Război Mondial.

După cum ne-a explicat locotenent colonelul George Popa, ofiţerul de relaţii publice al Garnizoanei Brăila, pe latura dedicată războiului de independenţă vor fi cinci busturi, iar pe cele dedicate celor două războaie mondiale vor fi câte patru busturi, plus câte o troiţă. De asemenea, vor fi amplasate două plăci comemorative pe care vor fi inscripţionate numele unor brăileni căzuţi în revoluţia din decembrie 1989, respectiv numele militarilor brăileni căzuţi sau răniţi pe teatrele de operaţii din Irak, Afganistan ori din alte zone de conflict contemporane. Ansamblul comemorativ va avea alei, spaţii verzi, iar în centru va fi amenajată o fântână arteziană. Spaţiul unde va fi amenajat acesta se află în incinta cazărmii  de pe Calea Călăraşilor care găzduieşte în prezent Batalionul 72 Geniu “Gral. Constantin Savu” şi Batalionul 110 Sprijin Logistic “Mareşal Constantin Prezan”. Civilii vor avea acces în micul parc pe o poartă amenajată înspre Calea Călăraşilor.

Ieri, oficialităţile militare şi civile din Garnizoana Brăila au inaugurat oficial lucrările, turnând câte un cancioc cu mortar la postamentul fântânii arteziene din centrul ansamblului comemorativ. Ceremonia se numără printre evenimentele organizate la Brăila în preajma Zilei Armatei României, care se va serba pe 25 octombrie. Au fost prezenţi, pe lângă comandantul Garnizoanei Brăila, col. Gheorghe Soare şi comandantul Cazărmii 307, col. Marian Grigore, foşti şi actuali comandanţi militari din garnizonă, printre civilii prezenţi numărându-se preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, viceprimarul Alexandru Jantea sau directorul Muzeului Brăila, Ionel Cândea.

Fondurile necesare amenajării viitorului ansamblu comemorativ vor fi asigurate atât de Garnizoană cât şi de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, şi de Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila. Încă nu s-a stabilit busturile căror personalităţi vor fi postate acolo. Reprezentantul Garnizoanei ne-a precizat că anul viitor şi în 2018 vor fi organizate tabere de creaţie la care vor fi invitaţi să participe sculptori renumiţi, iar cele mai reuşite creaţii ale acestora vor fi amplasate de-a lungul aleilor. Cert este că ansamblul comemorativ ar trebui să fie gata pe parcursul anului 2018, când se vor marca atât 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial şi realizarea Marii Uniri a românilor, cât şi 650 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Brăila.

 

Ce fel mai este marcată Ziua Armatei României

În afară de inaugurarea de ieri, militarii brăileni au pregătit şi alte evenimente dedicate apropiatei Zile a Armatei României. Astfel, tot ieri a fost prezentată,  la Colegiul Naţional “Ana Aslan”, o expoziţie foto din care reiese oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militare, tehnica şi armamentul din dotare, precum şi aspecte din viaţa militarilor. O acţiune similară este programată pentru azi, la Colegiile Naţionale “Nicolae Bălcescu” şi “Nicolae Iorga”, precum şi la Liceul Pedagogic.

Muzica Militară a Garnizoanei va susţine un concert, sâmbătă, începând cu ora 12.00, în Grădina Mare, iar duminică, între 11.00 şi 12.00, în rondoul din parcul Monument.

Luni, Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” va organiza, la comandamentul de pe Str. Gral. Eremia Grigorescu, o zi a porţilor deschise, între orele 10.00 şi 13.00, şi tot luni va avea loc, la Biblioteca Judeţeană din Piaţa Poligon, un spectacol de muzică şi dans şi un exerciţiu demonstrativ al Drill Team-ului Garnizoanei.

În fine marţi, 25 octombrie, de Ziua Armatei, este programată o ceremonie militară, începând cu ora 9.00, în Piaţa Independenţei. Brăilenii vor putea vedea, în parcarea de la capătul bulevardului Independenţei, o expoziţie de tehnică militară. Marţi seară, de la ora 19.00, va avea loc retragerea cu torţe, pe Calea Călăraşilor, din Piaţa Independenţei până în Bariera Călăraşilor. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro