Armasarii de la Rimnicelu s-au ascuns in grajduri de frica bolilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Armasarii de la Rimnicelu s-au ascuns in grajduri de frica bolilor

La Depozitul de Armasari de la Rimnicelu pregatirile de iarna sint in toi. Sute de tone de furaje au fost deja depozitate, recoltele au intrat in hambare, in cladiri si padocuri actiunea de igienizare e aproape finalizata. Si culturile de toamna, baza hranei pentru anul viitor, au fost infiintate, asa ca iarna poate veni, armasarilor li s-au asigurat deja toate conditiile. Si, totusi, in grajduri e foiala mare, iar tensiunea pluteste in aer. Noi, de exemplu, nici nu am intrat bine in cladire ca animalele ne-au si simtit prezenta, si s-au pus pe nechezat. Cu greu au reusit ingrijitorii sa ii tina in friie. Oricum, caii intrau si ieseau din padocuri intr-un du-te, vino, continuu, era ora la care trebuiau scosi la plimbarea zilnica. In plus, pareau mai agitati ca altadata. Motivul, anemia infectioasa ecvina, o boala extrem de grava, cunoscuta si ca SIDA cailor, precum si riscul generat de extinderea focarelor de gripa aviara, a determinat conducerea Depozitului de Armasari de la Rimnicelu sa ia o decizie extrema. Pentru prima data, anul acesta, armasarii nu au parasit grajdurile. Masura a fost luata pentru protejarea efectivului, 126 de cai de rasa, extrem de valorosi. Conducerea depozitului a considerat ca scoaterea lor in teritoriu, in conditiile celor doua epidemii, ar fi fost mult prea riscanta.
Faptul ca timp de 1 an nu au schimbat decorul explica nervozitatea cabalinelor, mai ales ca si “natura” isi cere drepturile. In zadar toata vara, ingrijitorii au facut eforturi deosebite pentru a-i scoate in aer liber si a-i angrena in diverse activitati, a fost aproape imposibil sa domoleasca exemplare atit de "focoase". Plimbarile in trap sau galop, intrecerile cu trasuri, concursurile de calarie, au fost bune pe moment, pe termen lung... Asa ca, mai in gluma, mai in serios, baietii de grajd au comentat: "Stati sa treaca o iapa pe drum si sa ii simta mirosul. Atunci sa vedeti dorinta!".

"Cei mai valorosi sint lipitanii"

Cele 126 de exemplare de la Rimnicelu acopera toate rasele pure omologate in Romania. De la trapasi - pentru curse, lipitani - pentru dresaj si atelaje, cai din rasa arab si pursinge arab - campioni in concursurile de galop, si pina la semigreu romanesc si semigreu de Bucovina - pentru tractiune, sau calul de sport romanesc - vedeta incontestabila a competitiilor cu obstacole, la Rimnicelu ai de unde alege. Mai mult, in aceasta locatie este concentrat circa 10% din intregul efectiv de armasari pentru reproductie, exemplare de mare valoare zootehnica, folosite in campaniile de monta din intreaga tara.
Concret, menirea celor 126 de armasari de la Rimnicelu este de a asigura ameliorarea raselor, in scopul imbunatatirii genetice a populatiei de cabaline si a patrimoniului genetic cabalin. Iar rolul lor, spun specialistii, este foarte important, pentru ca in Romania sint inregistati circa 1 milion de cai, din care doar 5% sint de rasa, cu origine cunoscuta.
"Toate exemplarele noastre sint valoroase, cu pedigree. Prin imperechere ei transmit minzului calitatile, obtinindu-se astfel o crestere a valorii biologice a populatiei cabaline. Pentru aceasta, primavara, armasarii sint scosi din depozite si repartizati in statiunile de monta sau in punctele comunale de monta autorizata pentru a se imperechea cu populatia cabalina feminina din zona respectiva. Campania de monta se incheie la 1 septembrie. Dupa aceasta data, armasarii sint adusi la grajduri pentru perioada de refacere si pregatire pentru urmatorul sezon. Noi nu percem nici o taxa pentru “imprumutul” armasarului, iar cel care il ia in custodie nu percepe taxa pentru monta. Cei mai valorosi sint lipitanii, iar dintre ei, Tulipan, un armasar de 14 ani, este cel mai solicitat pentru monta datorita calitatilor sale deosebite", ne-a declarat Doru Petcu, seful Depozitului.

Cel mai greu cal din depozit cintareste 900 kg

Cind intra intr-un grajd, Petcu se transforma. Lasa la intrare grijile, iar pe fata i se citeste doar mindria. Vorbeste cu patos despre fiecare exemplar, cunoaste trecutul fiecarui cal, calitatile lui si succesele. Molid, de exemplu, are 9 ani. Este un semigreu de Bucovina de o frumusete rara, cu o coama bogata, un cal demn de un grajd regal. La fel de incintat este si de Conversan, un lipitan extrem de valoros, care se evidentiaza printr-un trap elegant. Petcu ne-a explicat ca la depozit, armasarii ajung fie din herghelii, direct prin repartitie, fie din hipodrom, atunci cind nu mai pot face fata competitiilor. Intr-un alt grajd, Petcu ni-i arata pe El - SBAA XI 5, un cal din rasa arab, cel mai ager armasar de la Rimnicelu, pe Hadban, cel mai frumos exemplar pursinge arab si pe Alfred, un semigreu romanesc, impunator. Alfred este cel mai greu cal din depozit, 900 kg. De partea cealalta a grajdului, stau aliniate mai multe exemplare din linia araba SHAGYA, foarte valoroasa.

Caii de la Rimnicelu valoreaza si peste 100 milioane de lei

Alt grajd, alte animale. Aici Petcu ne indreapta atentia asupra
cailor de sport romanesti, o rasa de campioni la cursele cu obstacole. In padoc, Ordogu si Omar, doi armasari tineri, 4 ani, focosi si de o eleganta regala. Ordogu si Omar sint vedete, iar ei stiu lucrul acesta. Cind ingrijitorii i-au scos in manej, au oferit un adevarat spectacol de forta si maiestrie.
Fiecare grajd adaposteste o adevarata avere, valoarea de inventar a cailor de la Rimnicelu variaza de la 76 la peste 100 milioane de lei. Caii nu se vind, sint in patrimoniul genetic national. Singurii care parasesc locatia sint cei declasati. Comisia se intruneste periodic, cuantifica performantele si, in cazul unor esecuri repetate, declaseaza. Doar in acest caz armasarii sint scosi la vinzare. Pentru ca sint considerati de importanta nationala, intretinerea lor este suportata de stat. Pentru fiecare zi in care stau in grajd, deci numai pentru perioada de stabulatie, armasarii primesc o subventie de 150.000 lei.

Vedete de cinema

Armasarii de la Rimnicelu sint si vedete de film. Au jucat in productii precum Mihai Viteazu, Dacii, Drumul oaselor. Mai mult, povesteste seful depozitului, cu ani in urma, Florin Piersic avea doi cai pe care ii antrena in manejul de la Rimnicelu. Cel mai nou film in care au fost vedete a fost turnat in urma cu un an la Sibiu si Bucuresti. Este vorba despre o coproductie romano-canadiana. Oferte ar mai fi, dar pina nu se limpezesc lucrurile cu anemia infectioasa, nimeni nu are curajul sa ii scoata in afara depozitului, mai ales ca SIDA cailor a facut deja ravagii in Ardeal: doua herghelii din vest au fost decimate. Si tot inedit, armasarii de la Rimnicelu au fost primii cai din tara microcipati.
Pentru asigurarea hranei, depozitul dispune de o baza furajera proprie, 235 ha. In anii buni se obtine chiar si un excedent, care se se valorifica. Anul acesta, de exemplu, exista un un excedent de 250 tone fin de lucerna, pe care conducerea depozitului vrea sa o vinda cit mai repede pentru ca ocupa foarte mult din spatiul destinat antrenarii cailor.

Doar 4 depozite in toata tara

In prezent, in Romania, exista 12 herghelii si 4 depozite de armasari de rasa. Cele 4 depozite sint: Arad, Dumbrava (judetul Neamt), Rimnicelu (judetul Braila) si Tirgu Mures.
In plus, citiva crescatori particulari din tara incearca sa faca din cresterea cailor de rasa afaceri profitabile, majoritatea axindu-se pe cresterea cailor pentru echitatie.
Conform cifrelor oficiale, in Romania exista in jur de 3.000 de exemplare de cai de rasa, din care circa 1.200 armasari pentru reproductie, cazati in aceste 4 depozite.

Cai regali, in grajduri regale

La cai atit de valorosi, si locatia este pe masura. Depozitul de armasari functioneaza in fostele grajduri regale incluse in Domeniile Coroanei de la Rusetu. Prin Decretul lege nr. 3697, in 1948, Statiunea Zootehnica Rusetu a Casei Regale (actualul Depozit de Armasari) a fost expropriata. La acel moment, la Rimnicelu, Casa Regala detinea 70 de armasari, 122 iepe fatatoare, 50 iepe tinere, 18 armasari tineri, precum si 10 tauri, 60 de vaci, 96 de porci, 100 de boi, 25 cai de munca si o crescatorie de pasari de rasa. Prin expropriere, ele au trecut in averea statului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro