Chiar dacă sunt mai puţini decât anul trecut, "băieţii" din Depozitul de Armăsari de la Râmnicelu au intrat în primăvară sănătoşi şi gata de activitate. Unica lor misiune, aceea de a duce mai departe zestrea genetică a unor rase autohtone sau din străinătate, este pe cale să înceapă. După cum v-am mai informat, la Depozitul de Armăsari din comuna Râmnicelu, judeţul Brăila, sunt ţinute doar exemplare cabaline de rasă pură, destinate împerecherii cu iepele din sectorul arondat. Primăvara, caii pot fi luaţi în custodie de diverşi crescători din judeţul nostru sau judeţele limitrofe, pentru a fi folosiţi la montă. Anul trecut, din 73 de exemplare, au plecat către custozi 38. Ceilalţi au rămas în grajdurile depozitului, făcându-şi treaba cu iepe aduse special la faţa locului. Anul acesta, conducerea unităţii speră să încheie contracte de încredinţare în custodie pentru cel puţin 40 de armăsari. Deocamdată, însă, au fost luaţi doar trei, de crescători din judeţul Vrancea. "Pe măsură ce se încălzeşte vremea, sperăm să primim cât mai multe cereri pentru preluarea cailor. Pe crescătorii care nu au mijloc de transport autorizat îi putem ajuta cu o remorcă specială. Armăsarii vor rămâne la custozi pe parcursul verii, apoi se vor întoarce la depozit. Pe perioada cât îi au în grijă, custozii îi pot folosi pentru montă, dar le este interzis să îi pună la munci grele", ne-a explicat Doru Pencu, directorul Depozitului de Armăsari de la Râmnicelu.
Pe parcursul iernii, nouă armăsari din această unitate au fost scoşi din patrimoniul statului, deoarece vârsta înaintată nu le mai permitea să fie menţinuţi în rândul reproducătorilor de elită. Cu toţii au fost vânduţi la licitaţie, iar spre norocul lor au fost cumpăraţi de persoane fizice, nu de abatoare, aşa cum s-a întâmplat cu exemplare din generaţiile mai vechi. Preţul unui astfel de cal "reformat" este în medie de 1.800 lei, în timp ce un armăsar reproducător în floarea vârstei poate costa chiar şi 12.000 lei.
Dintre cei nouă cai scoşi la licitaţie, trei sunt din rasa semigreu, doi lipiţani şi patru gidrani.
În acest moment, Depozitul de Armăsari de la Râmnicelu mai deţine 64 de cai, din rasele lipiţan, semigreu, gidran, huţul, pur-sânge arab, pur-sânge englez, trăpaş, furioso norh star, cal de Bucovina şi cal de sport românesc.