ARIS: Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce mai multi investitori asiatici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ARIS: Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce mai multi investitori asiatici

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va determina cresterea investitiilor straine care provin din statele din afara Europei, precum India si China, a declarat, marti, Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Aceste tari au inteles ca investind in Romania, deruleaza proiecte intr-un stat membru al Uniunii Europene, care ofera accesul la o piata unica foarte mare", a spus Vasilescu.
Potrivit datelor ARIS, 83% din investitiile straine in Romania provin din tari europene.
Vasilescu a mentionat ca investitiile chineze vor ajunge anul viitor la citeva sute de milioane de euro.
"Sint investitori din aceste tari care au inceput din acest an sa prospecteze piata si sa caute locatii pentru investitii, iar altii au inceput deja investitiile", a precizat Vasilache.
El a dat exemplul firmei chinezesti F&J, care va construi o fabrica de tigari la Calarasi, cu investitii de 100 de milioane de euro, si al companiei indiene Wipro, care va infiinta un callcenter in Bucuresti.
In ceea ce priveste evolutia volumului de investitii atrase de Romania in primii ani de dupa aderare, Vasilescu a apreciat ca ritmul de crestere ridicat din ultima perioada se va mentine.
"Pentru inceput poate va fi o stare de incertitudine creata de perioada de tranzitie si, de asemenea, este posibil ca investitorii sa astepte un timp pina sa realizeze alte proiecte, dar sintem convinsi ca trendul crescator se va mentine", a explicat oficialul ARIS.
El a adaugat ca, in pofida estimarilor privind cresterea costului de productie prin majorarea salariilor, Romania va oferi conditii competitive fata de alte state vecine.
"Se preconizeaza ca majorarea costului cu forta de munca va fi de pina la 15%, conditii in care Romania nu isi pierde din atractivitate", a spus Vasilescu.
In plus, el a precizat ca, dupa aprobarea Legii Investitiilor, Romania va putea oferi facilitati investitorilor, ceea ce va duce la majorarea investitiilor atrase.
"Toti investitorii romani sau straini vor putea beneficia de facilitati, in functie de marimea investitiei si daca indeplinesc mai multe conditii", a mai spus reprezentantul ARIS.
Referitor la proiectul Legii Investitiilor, aflat in dezbatere publica, reprezentantii oamenilor de afaceri straini au afirmat ca este foarte importanta desemnarea autoritatii responsabile cu implementarea legii si acordarea ajutoarelor de stat.
"Legea investitiilor este oportuna, dar cine va fi autoritatea care va implementa aceste prevederi? Investitorul nu se va descurca sa gaseasca autoritatea la care trebuie sa mearga sa ceara ajutorul de stat", a apreciat Ruxandra Bandila, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini.
La rindul sau, Guven Gungor, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci a declarat ca transpunerea in practica a legislatiei este foarte greu de realizat.
"Pe hirtie totul este foarte frumos, dar in ceea ce priveste legislatia ajutorului de stat, de exemplu, in realitate nu exista nici un ajutor de stat. Nu exista o autoritate executorie a ajutorului de stat. Consiliul Concurentei are doar rolul de a controla cererile privind obtinerea de ajutoare de stat", a precizat Gungor.
El a contestat si modalitatea de stabilire a tarilor de provenienta pentru investitiile straine, aratind ca investitiile directe turcesti in Romania se ridica la circa un miliard de euro si nu la 436 milioane euro, cum indica statisticile oficiale.
"Sint multe firme turcesti care au realizat investitii in Romania, dar care sint inregistrate in Olanda sau in diverse alte state. Din acest motiv statisticile nu reflecta investitiile realizate de companiile din Turcia din Romania", a spus Gungor.
Potrivit datelor Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci, in Romania sint inregistrate peste 9.000 de firme cu actionari provenind din Turcia.
De asemenea, schimburile comerciale dintre cele doua tari a fost la sfirsitul anului 2005 de patru miliarde de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro