Arena de Box, un șantier nesfârșit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arena de Box, un șantier nesfârșit

• investiția privată de pe Strada Mihai Eminescu pare că nu se mai finalizează, deși vremea a fost de partea constructorului • inscripția de pe schela construcției precizează că lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în urmă cu mai bine de doi ani, mai precis în septembrie 2020 (!) • începute de controversatul om de afaceri Ilie Paraschiv, pe vremea răposatului primar Constantin Cibu, lucrările la Arena de Box au mers în pas de melc până în zilele noastre • de câteva zile, șantierul dă semne că s-a trezit la viață

 

Urmărită parcă de ghinion, investiția privată de pe fosta Stradă Regală, lăsată moștenire de controversatul om de afaceri Ilie Paraschiv - unul dintre cei mai bogați brăileni de după 1989 - este tot șantier, la exact 12 ani de când ar fi trebuit să fie finalizată.

Vechea Arenă de Box, cândva mândria Brăilei, locul în care se disputau cele mai importante turnee de box din toată România, a fost rasă de mult de pe fața pământului, iar construcția ridicată în loc se chinuie de ani de zile să fie gata. De câteva zile, pe șantier este din nou animație, fiind prezenți mai mulți muncitori. Totodată, și-a făcut apariția și o macara, semn că de data asta constructorul ar putea avea intenții serioase. Cert este că termenul de finalizare - și ne referim la ultima autorizație eliberată de Primărie - a fost deja depășit cu peste doi ani. Potrivit datelor de pe panoul de informare de la fața locului, obiectivul „Construire spațiu comercial și sală de spectacole „Arena de Box”, DplusPplus2E Brăila”, amplasat pe Strada Mihai Eminescu nr. 51-51A, având ca beneficiar și constructor pe SC DONECAM SRL, ar fi trebuit să fie gata la data de 9 septembrie 2020, lucrările fiind realizate în baza autorizației de construire nr. 838 din 29 septembrie 2017, eliberată de Primăria Brăila, autorizație despre care scriam și noi, prin octombrie 2020.

Interesant este faptul că, la acea dată, beneficiarul investiției, firma DONECAM SRL, solicitase Primăriei eliberarea unui certificat de urbanism pentru modificare temă la autorizația de construire nr. 838/2017 în timpul execuției lucrărilor, prin extindere pe orizontală, modificare parțială a regimului de înălțime, recompartimentare, schimbare de destinație parțială și modificare soluție structurală. Consecventă, Primăria nu a aprobat schimbarea de destinație parțială, solicitată de beneficiar, respectiv transformarea Arenei de Box în hotel și sală de fitness, precizând clar că se vor respecta cu strictețe funcțiunile deja aprobate prin autorizațiile de construire și prin contractul de concesiune”.

Mai mult, municipalitatea lua în calcul inclusiv rezilierea contractului de concesiune cu beneficiarul.

„Oricine are contract cu Primăria Municipiului Brăila și nu respectă obligațiile stipulate în contract va suporta consecințele faptelor sale. Terenul pe care se află Arena de Box va fi scos la licitație și va fi atribuit altcuiva, prin hotărâre a Consiliului Local Municipal. Conform legii, proprietarul terenului - în cazul acesta, Primăria Brăilei - este și proprietarul clădirilor aflate pe el. Dacă firma respectivă nu respectă obligațiile contractuale și dacă nu mai are autorizație de construire, vom rezilia contractul și vom căuta pe cineva care dorește să facă treabă acolo”, preciza, răspicat, viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea, în urmă cu doi ani.

De data aceasta, nu am putut obține un punct de vedere de la viceprimar, pentru că, momentan, lipsește din localitate, fiind plecat în interes de serviciu în capitală.        

 

Investiție începută de Ilie Paraschiv

Reamintim că investiția privată de pe fosta Cale Regală a Brăilei a fost începută cu mulți ani în urmă, de afaceristul Ilie Paraschiv. Clădirea reabilitată ar fi trebuit să adăpostească o arenă de mari dimensiuni, unde să se poată organiza gale de box și alte activități sportive, precum și diverse spectacole - lucru lăudabil. Potrivit proiectului, arena ar fi trebuit să fie înconjurată de spații comerciale. Realizat pe structură metalică, în condițiile în care toate celelalte clădiri din zona veche a orașului sunt din cărămidă și cu fundație de piatră, imobilul va avea, în final, fațada realizată în așa fel încât să se încadreze în arhitectura zonei, obligația fiind impusă de reprezentanții Ministerului Culturii, dar și Primăriei Brăila.

Vechea Arenă de Box a funcționat până prin anul 1998, după care a urmat o perioadă de declin. Abia în anul 2007, pe vremea primarului liberal Constantin Sever Cibu, autoritățile au decis să reabiliteze vechea arenă. În același an, Primăria Brăila a organizat o licitație în vederea concesionării Arenei de Box, o cerință expresă cuprinsă în caietul de sarcini fiind aceea ca firma care va concesiona terenul să realizeze o investiție cu același specific (arenă pentru evenimente sportive, respectiv gale de box). Patru firme s-au înscris atunci la licitație, câștigătoare fiind desemnată SC „Eleny” SRL, firma lui Ilie Paraschiv. Acesta a promis că va construi pe locul fostei arene un spațiu comercial modern, care va include o arenă sportivă pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate sau K1. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în anul 2010, dar proiectul s-a tot amânat din diverse motive. Cum, în anul 2012, Ilie Paraschiv a decedat, familia omului de afaceri a decis să continue proiectele începute de acesta, inclusiv pe cel legat de fosta Arena de Box. În anul 2014, municipalitatea a adăugat două acte adiționale la contract, unul dintre ele vizând demolarea a două construcții existente.

Ulterior, investiția privată de pe fosta Regală a fost preluată de o firmă din București care a început construcția fundației și a stâlpilor de susținere, însă lucrările au stagnat din nou, până în toamna anului 2017. Ele au fost reluate, însă, după ce s-a ajuns la fațadă, s-a lăsat din nou liniștea peste șantierul deschis de atâta amar de ani în zona istorică a Brăilei. Când și când, se mai aud, sporadic, zgomote de picamer venind de dincolo de gardul de tablă mânjit cu grafitti de prost gust, care strică imaginea zonei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro