Ard câmpurile Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ard câmpurile Brăilei

* mulți fermieri preferă să folosească focul pentru a-și elibera terenurile agricole de resturile vegetale, înaintea arăturilor de primăvară * fac astfel economie de combustibil, chiar dacă încalcă legile în vigoare * de la începutul anului, ISU Brăila a raportat 112 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște * pe principiul ”Hoțul neprins, negustor cinstit”, proprietarii de terenuri agricole scapă neamendați, deoarece autorităților le este imposibil să dovedească cine a pus focul pentru arderea miriștilor * când vine vorba despre incendierea intenționată a deșeurilor, se schimbă treaba: Garda de Mediu a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 224.000 lei * totodată, pentru abandonarea de deșeuri pe domeniul public, s-au dat amenzi de 402.000 lei

 

Deși este interzisă prin lege, incendierea miriștilor pentru eliminarea resturilor vegetale încă se practică pe scară largă în județul Brăila, în această perioadă a anului. Mulți fermieri preferă să își curețe terenurile arabile punând foc, decât să folosească utilaje cu consum mare de combustibil. Așa se explică numărul mare de incendii de vegetație raportat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila. Concret, de la începutul anului până în prezent, subunitățile de intervenție ale inspectoratului au acționat pentru limitarea și lichidarea a 112 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște, care s-au manifestat în diferite localități ale județului. În majoritatea cazurilor, fumatul în locuri neamenajate este dat drept cauză a acestor incendii de vegetație. Cu alte cuvinte, se presupune că cineva a aruncat un rest de țigară pe iarba uscată și astfel au pornit incendiile care au afectat de la câteva sute de metri pătrați până la câteva zeci de hectare de teren agricol, de la caz la caz. Toată lumea știe, însă, că, de cele mai multe ori, aceste incendii au fost provocate intenționat de agricultorii care se pregătesc pentru arăturile de primăvară.

Garda de Mediu Brăila reamintește că practica incendierii terenurilor agricole este ilegală și se poate pedepsi cu amenzi contravenționale sau chiar cu închisoarea. Având în vedere că cetățenii, atât din zona rurală cât și din zona urbană, vor efectua lucrări de întreținere și curățenie a curților, livezilor, viilor, pășunilor, adaposturilor de animale, în perioada imediat următoare, în urmă cărora se vor genera deșeuri vegetale, vegetație uscată (miriști, stufăriș, canale de desecare) și gunoi de grajd, atragem atenția că este interzisă incendierea acestora, potrivit următoarelor prevederi legale: Ordonanța de Urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului, art. 94, alin (1) Protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice, în care scop (...) lit. n) nu ard miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. Sancțiunile contravenționale în cazul încălcării acestei obligații constau în în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și între 25.000 și 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Art. 98, alin (1) Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, transmit comisarii de mediu brăileni, prin intermediul unui comunicat de presă.

Deocamdată, Comisariatul Județean Brăila al Gărzii Naționale de Mediu nu a aplicat nicio sancțiune pentru incendierea de miriști, de la începutul anului în curs. Nici pe parcursul anului trecut, nu s-au dat amenzi pentru această contravenție ci doar avertismente. Concret, în 2021, au fost aplicate 17 avertismente pentru incendiere de miriști, pajiști și vegetație uscată. Amenzi nu s-au dat deoarece este foarte greu de dovedit că focul a fost pus intenționat, toți proprietarii de terenuri ascuzându-se după clasica scuză ”a fost cineva, nu se știe cine, pe câmp și a aruncat un chiștoc aprins la întâmplare...”. În anii trecuți, toate amenzile date de Garda de Mediu în astfel de spețe au fost contestate în instanță, iar judecătorii le-au dat câștig de cauză fermierilor.

 

Se schimbă treaba când vine vorba despre arderile ilegale de deșeuri

Când vine vorba, însă, despre arderea intenționată a deșeurilor, de această dată Garda de Mediu a dat amenzi ”la greu”, aici fiind prinși în flagrant atât agenți economici care au dat foc la diverse resturi - în general, ambalaje rezultate în urma unor activități comerciale - cât și Unități Administrativ Teritoriale (Primării) din județ care au procedat la incendierea unor halde de deșeuri. ”Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 92, din 19 august 2021, privind regimul deșeurilor, abandonarea deșeurilor este interzisă; eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop este interzisă; incendierea deșurilor de orice fel este interzisă. Pentru încălcarea acestor prevederi, amenzile aplicate pentru persoane fizice sunt de la 10.000 lei până la 20.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 50.000 lei până la 70.000 lei”, informează Garda de Mediu Brăila. Anul trecut, au fost aplicate în județul nostru, pentru incendierea de deșeuri, 14 amenzi, în valoare totală de 224.300 lei, și un avertisment. Pentru abandonarea de deșeuri pe domeniul public s-au dat 25 de amenzi, în valoare totală de 402.000 lei și 5 avertismente. De asemenea, au fost confiscate două căruțe folosite pentru transportul ilegal al deșeurilor, precum și un autoturism folosit, de asemenea, pentru transportarea unor saci cu deșeuri, pe care proprietarul mașinii inenționa să îi arunce pe un teren viran de la marginea municipiului Brăila.

”Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Brăila recomandă, pe această cale, gestionarea corespunzătoare și legală a acestor categorii de deșeuri, iar autorităților publice locale de a monitoriza și controla zonele vulnerabile la abandonări și incendieri de deșeuri de orice tip, precum și incendieri de vegetație uscată, au mai transmis comisarii de mediu brăileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro