"E dreptul lor. Dar eu cred ca ei se pripesc. E ca si cum judecatorii s-ar constitui in sindicat, sa intre apoi si in greva. Si ce sa faca? Sa nu mai judece, nu? Cred ca inainte de a face treaba asta, ar trebui sa aplice toti uniform regulile jocului. Daca se vor simti nedreptatiti as mai zice, dar asa... E un pic fortat. Din punct de vedere democratic au tot dreptul, dar nu stiu ce sorti de izbinda au. In loc sa piarda timpul ar trebui sa aplice regulamentul. Acum, dupa cum arbitreaza, sa-l mai vad pe Serea (n.r. - centralul Ionica Serea) si sindicalist ar fi culmea. Chiar innebunim toti. Sa-l vad pe Serea pe post de Miron Mitrea. Sindicalistii sint mai mult pe treburi din astea populiste. Probabil ca vor cere multe drepturi", a spus, pentru MEDIAFAX, Porumboiu, fost arbitru international.
Referindu-se la unul dintre scopurile sindicatului, acela de a imbunatati imaginea arbitrilor, presedintele FC Vaslui este de parere ca acest lucru se poate face prin arbitraje corecte. "Daca vor sa imbunatateasca imaginea arbitrilor o pot face doar individual, pe teren, nu o imbunatatesc daca se vor aduna. Ce, arbitreaza toti odata? Ei trebuie sa se delimiteze de cei care fac potlogarii in arbitraj. Poate ca unii care sint valorosi se simt nedreptatiti cind sint criticati, dar cei care nu au nici o treaba cu arbitrajul si sint promovati pe cai oculte ar fi culmea sa mai ajunga si sindicalisti. Totul depinde de valoarea lor. Nu cred ca l-a jignit cineva pe Tudor, care isi vede de treaba. Si mai sint si altii foarte valorosi si nu merita sa fie criticati. Nu cred insa ca vor avea sorti de izbinda. Ei s-au gindit probabil ca in Romania sindicatele sint mai puternice decit patronatele si au luat aceasta decizie, dar nu cred ca vor reusi. Ei trebuie sa respecte textul regulii de joc si atit. Ce vor face atunci cind nu ii va conveni sindicatului ca retrogradeaza unul sau altul?", a precizat Porumboiu.
Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca arbitrii prahoveni care oficiaza la ligile a treia si a patra au infiintat un sindicat, precizind ca institutia pe care o conduce nu a stabilit inca daca va colabora cu aceasta asociatie. "E o problema de vreo luna de zile, initiata de comisa judeteana de arbitri din Prahova. Ei sint initiatorii acestui proiect. Vom vedea ce se va intimpla. Au o hatarire judecatoreasca, vom mai purta discutii cu ei. Nu sint impotriva lor, dar vom vedea ce vom face. Ne-au aratat hotarirea, ca sint constituiti si atit. Nu sint inscrisi arbitri din loturile A si B, ci doar din lotul C si din judetul lor. Mai discutam pe aceasta tema", a spus Constantin.
Contactat de MEDIAFAX, presedintele sindicatului arbitrilor, Robert Nutu, 22 de ani, student in anul IV la Universitatea Politehnica in Bucuresti, a declarat ca scopul organizatiei sale este de a imbunatati imaginea arbitrilor: "Acest sindicat s-a infiintat in Prahova, este o organizatie autonoma si apolitica. Acest sindicat militeaza pentru promovarea si apararea drepturilor arbitrilor de fotbal din Romania, pentru imbunatatirea imaginii arbitrului de fotbal, care la ora actuala este degradata si degradanta. Vom depune un memoriu la Ministerul Muncii pentru ca meseria de arbitru sa fie recunoscuta in Romania. Ne-am constituit conform legii 54 din 2003, in care se specifica faptul ca se pot constitui in sindicate si persoanele neincadrate in munca, care au o profesie libera, cum avem noi, arbitrii. Acum practic sintem in piine si nu ne mai trebuie decit sa ne punem pe treaba. Trebuie sa aparam imaginea arbitrului din Romania. Daca vom considera ca arbitrii sint calomniati prin declaratii, ii sprijinim din punct de vedere juridic", a spus Nutu, arbitru asistent in lotul C.