* propuneri formulate de brăileni în acest sens circulă pe rețelele de socializare * conducerile Consiliului Județean și Primăriei nu resping ideea ci, dimpotrivă, spun că deja au fost începute demersuri în acest sens * decizia finală aparține Direcției de Sănătate Publică, instituție care, din păcate, stă foarte prost la capitolul comunicare publică
Centre de vaccinare amenajate în Casa Tineretului și Sala Polivalentă! Este solicitarea formulată de unii brăileni pe rețelele de socializare. ”Aceste două clădiri aparțin Consiliului Județean Brăila. Toate criteriile impuse pentru a putea fi centre de vaccinare anticovid sunt întrunite și totuși sunt ținute ascunse în momentul în care se pune problema organizării acestora ca centre de vaccinare anticovid! ATENȚIE! Fac referire doar la partea de foaier unde se pot organiza multe puncte de vaccinare”, este propunerea venită din partea brăileanului Nicușor Zamfir. Acesta consideră că, prin folosirea celor două clădiri, s-ar putea renunța la blocarea unor săli de sport, care deja au fost desemnate drept centre de vaccinare, astfel încât acestea să poată reveni la destinația lor uzuală, găzduind orele de educație fizică odată cu redeschiderea școlilor în luna februarie.
Președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, nu a respins ideea utilizării celor două clădiri pentru vaccinarea populației. Dimpotrivă, Chiriac ne-a declarat că luase deja în calcul această posibilitate înainte de a fi vehiculată ideea pe rețelele de socializare. ”Am mers zilele trecute să vedem dacă holurile respective întrunesc condițiile. La Casa Tineretului ar putea fi amenajate centre de vaccinare inclusiv la etajele 1 și 2. Decizia privind amenajarea centrelor de vaccinare în aceste locații aparține, însă, strict Direcției de Sănătate Publică. Dacă se dă undă verde, Consiliul Județean și Primăria începe imediat amenajarea spațiilor în cauză. Avem toată deschiderea în acest sens!”, ne-a declarat președintele CJ Brăila.
La rândul său, primarul Marian Dragomir ne-a spus că Primăria va amenaja, fără discuții, orice centru de vaccinare aprobat de DSP. ”Așa cum am amenajat centrele din sălile de sport, vom amenaja și alte spații, dacă primim o solicitare în acest sens de la autoritățile competente”, ne-a declarat edilul-șef. În ceea ce privește oportunitatea folosirii unor săli de sport pentru vaccinarea populației, Dragomir a ținut să precizeze că nu Primăria a venit cu această idee, ci doar s-a conformat unor instrucțiuni primite de la nivel central. Primarul a mai adăugat că nu depinde de instituția pe care o conduce dacă sălile de sport vor funcționa în continuare drept centre de vaccinare sau dacă până la urmă se vor găsi alte soluții, gen Casa Tineretului sau Sala Polivalentă. ”Aceste decizii sunt luate de alte instituții, Primăria se ocupă doar de amenajarea spațiilor care ne sunt aduse la cunoștință”, a punctat Marian Dragomir.
Din păcate, Direcția de Sănătate Publică - instituția care trebuie să ia deciziile referitoare la centrele de vaccinare - stă foarte prost la partea de comunicare publică. Încercările repetate ale reporterilor noștri de a obține informații referitoare atât la amenajarea și avizarea centrelor de vaccinare cât și la alte aspecte ce țin de imunizarea populației au rămas fără niciun răspuns concret din partea directorului Gabriel Ciochină.
11 centre de vaccinare așteaptă să primească aviz de funcționare
Reamintim că, în municipiul Brăila, au fost amenajate 11 centre de vaccinare în sălile de sport ale câtorva școli și licee. Astfel, în Sala de Sport a Școlii ”Mihu Dragomir”, de pe Calea Galați, în cea a Liceului ”Nicolae Iorga”, de pe strada Campiniu din Centrul Vechi, și în sala Școlii ”Mihai Sadoveanu”, de pe Aleea Cocorilor, cartier Viziru III, a fost amenajat câte un singur centru de vaccinare.
În sălile de sport de la Școala ”Mihai Eminescu”, situată pe Aleea Cutezătorilor din cartierul Hipodrom, Școala ”Nedelcu Chercea”, de pe strada Deva, cartierul Chercea, liceul ”Anghel Saligny”, de pe strada Gral. Eremia Grigorescu (fosta Gării), și liceul ”Edmond Nicolau”, de pe Calea Călărașilor, au fost amenajate câte două centre de vaccinare.
Deocamdată, însă, aceste centre încă nu sunt funcționale și nu se știe exact când ar putea fi deschise. Oficial, acestea nu pot fi folosite deoarece nu a venit un aviz din partea Ministerului Educației, asta deși au fost deja amenajate prin improvizarea unor cabine pentru vaccinarea propriu-zisă, respectiv pentru supravegherea post-vaccinare timp de 15-20 de minute a persoanelor cărora li se va administra serul pentru imunitate. Pe lângă lipsa avizelor de la Ministerul Educației, mai este și problema numărului redus de doze repartizate momentan Brăilei.
Rămâne de văzut când și cum vor fi rezolvate aceste neajunsuri. Cert este că, în momentul de față, numărul persoanelor din Brăila dornice să se vaccineze, fiind compatibile pentru Etapa a 2-a rezervată vârstnicilor, bolnavilor cronici și angajaților din domenii esențiale, este mult mai mare decât capacitatea singurelor centre care funcționează deocamdată - cel de la Spitalul Județean și cel de la Spitalul de Pshiatrie. Brăilenii care încercă să se programeze prin platforma electronică pusă la dispoziție de autorități sunt anunțați că nu mai sunt locuri până la sfârșitul acestei luni.