Mergi la conţinutul principal

Aproximativ 15.000 de braileni vor avea pensii mai mari

OUG nr. 19/2007 care modifica si completeaza Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii a venit cu noutati pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare inainte de 1963. Aproximativ 15 000 de braileni vor beneficia de majorarea pensiilor potrivit noului act normativ emis de guvernul Romaniei, dar toata activitatea care tine de aplicarea acestei noi majorari va incepe de la 1 iulie. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Pensii, virstnicii vor primi deciziile cu noul cuantum ceva mai tirziu, dupa ce acestea vor fi reverificate de catre institutiile din teritoriu.
Din totalul celor care au muncit inainte de 1963, o parte au putut aduce adeverinte privind cuantumul salariului cistigat, o alta parte, insa, nu au putut aduce aceste acte doveditoare deoarece, in foarte putine cazuri, era evidentiata suma in cartile de munca, in acea vreme. Foarte multi virstnici au fost nemultumiti pentru ca nu-si puteau valorifica integral drepturile de pensie si, in urma presiunilor pe care le-au efectuat, a fost modificata Legea nr. 19/2000. Astfel, se va acorda un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale inregistrate in carnetul de munca sau dovedite ulterior. Se va acorda tot un punct la pensie si in cazul in care nu exista nici un fel de dovada in carnetul de munca. Pentru stagiile din perioada 1 septembrie 1947 - 31 decembrie 1962, se va acorda un punct chiar daca nu sint trecute drepturile salariale in cartile de munca si nici nu pot fi dovedite cu adeverinte. Tot un punct se va acorda si in situatiile in care prin valorificarea drepturilor salariale si a actelor doveditoare, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, rezulta un procent mai mic decit 1 punct. "Modificarile vor fi realizate automat de catre CNPAS. Operatiunile de recalculare se fac din oficiu, astfel incit nu e necesar ca pensionarii sa se mai deplaseze la sediul institutiei noastre", a tinut sa sublinieze Sorin Enache, directorul Casei Judetene de Pensii Braila in cadrul conferintei de presa organizate ieri. Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, noul mod de calcul duce la majorarea pensiilor cu aproximativ 14%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro