Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aprobarea Afacerii Lukoil a fost sarcina de partid

"Aprobarea HCLM nr 85/2003 privind proiectul Centrul Zonal Lukoil a fost sarcina de partid" a declarat, ieri, fostul primar Anton Lungu in fata membrilor Comitetului de Salvare a bulevardului Independentei care au demonstrat in fata Primariei in semn de protest fata de tergiversarea anularii acestui act. Declaratia este surprinzatoare intrucit este facuta de primarul din acea perioada si vine dupa atitia ani sa confirme, inca o data, ca celebrul schimb de terenuri prin care compania petroliera "Lukoil", prin firma antreprenor - "Valgab", a ajuns sa detina pe bulevardul Independentei o importanta suprafata de teren, a fost de fapt o comanda politica. "La cererea scrisa a fostului prefect ing. Mihai Manea, care la acea data era imputernicit de consortiul "Lukoil" Bucuresti prin firma "Valgab" SRL Iasi, (...) cererea a fost pusa in discutia CLM Braila. La prima sedinta aceasta cerere nu a fost aprobata fiind respinsa cu majoritate de consilieri. La a doua sedinta a fost pusa din nou in discutie, cererea fiind votata cu majoritate de voturi. Precizez ca intre prima si cea de a doua sedinta, consilierii PSD au fost chemati la sediul organizatiei judetene de partid de catre fostul senator PSD ing. Viorel Balcan, iar cu ceilalti consilieri apartinind partidelor din opozitie a discutat personal petitionarul Mihai Manea", a explicat fostul primar Anton Lungu, declaratie facuta de altfel in scris si in fata instantei. Intrebat de ce nu a lamurit acest aspect mai de mult, inca din perioada de mandat, Anton Lungu a precizat senin: "e, am facut mai demult aceasta declaratie, dar n-ati auzit voi".
"Iata deci ca se confirma implicarea evidenta a politicului in aceasta afacere murdara si mai ales implicarea fostului prefect Manea si a fostului senator Balcan care au dictat consilierilor cum sa voteze. Fostul primar Anton Lungu a recunoscut ca a gresit intrucit nu stia ca tronsonul de bulevard se va vinde unei firme cu actionariat strain. Cerindu-se lamuriri fostului senator Balcan Viorel de ce a obligat membrii organizatiei sale de partid, membri in acelasi timp ai CLM Braila, sa aprobe aceasta hotarire, ca pe o sarcina de partid, acesta a recunoscut ca a fost chemat in calitatea sa de senator si sef de partid de catre domnii Octav Cosminca si Serban Mihailescu care i-au recomandat din partea domnului Adrian Nastase sa il propuna pe ing. Mihai Manea ca prefect al Judetului Braila, astfel ca hotarirea cu pricina (HCLM nr. 85/2003) nu mai avea de cine sa fie atacata intrucit cel care ar fi trebuit sa o faca, nu avea nici un interes, ba dimpotriva", au punctat ieri reprezentantii Consiliului Salvarii bulevardului Independentei.

"Pentru a construi Centrul Zonal "Lukoil" au nevoie de autorizatii pe care Primaria nu le va elibera"

La rindul sau, primarul Constantin Cibu a precizat celor circa 40 de persoane participante la mitingul de ieri, ca va impiedica realizarea obiectivului pe bucata de teren de pe bulevard, cu atit mai mult cu cit legislatia actuala ii este favorabila. "Problema HCLM nr. 85/2003 este grava intrucit din punct de vedere juridic a fost atit de bine ticluita incit n-am avut sansa in instanta sa o anulam, asa cum ne-am propus, Curtea de Apel Galati dind o hotarire nefavorabila noua. Asa ca terenul s-a vindut si a ramas proprietatea antreprenorului "Lukoil", firma "Valgab". Asta nu inseamna ca Primaria a pierdut lupta pentru ca ei, pentru a ridica obiectivul, au nevoie de autorizatie de constructie care este eliberata in baza unui plan urbanistic de detaliu pe care noi nu le vom elibera, cu atit mai mult cu cit recent a fost emis un act normativ care interzice realizarea de constructii pe zone verzi, asa cum este si bucata din bulevard. Asa ca, nu vor avea nici o sansa sa obtina aceste acte!" a concluzionat edilul sef, adaugind ca se bazeaza pe faptul ca partea adversa va ceda si va accepta un schimb de terenuri cu Primaria, astfel incit bucata de teren de pe bulevardul Independentei sa revina municipalitatii.
Reamintim ca in anul 2003, la propunerea firmei "Tracon", firma la care, inainte de a fi prefect, fusese actionar majoritar Mihai Manea, municipalitatea a aprobat, prin HCLM nr. 85/29.05.2003, cedarea unei suprafete de 1.320 mp din Bulevardul Independentei pentru construirea Centrului Zonal "Lukoil". La schimb, "Tracon" a dat doua terenuri situate pe strazile Brasoveni si Plevna. Important de precizat este ca valoarea insumata a celor doua terenuri, evaluata de experti, a fost, culmea, mai mare decit cea a bucatii de bulevard, dar "Tracon" a renuntat la pretentii in ceea ce priveste aceasta diferenta. Numele lui Mihai Manea este legat de afacerea "Lukoil" si prin faptul ca, in calitate de prefect, nu a atacat in contencios administrativ HCLM nr. 85/2003, fundamentul pe care s-a cladit afacerea si care ridica semne de intrebare sub aspectul legalitatii, situatie in care hotarirea in cauza a ramas definitiva si irevocabila. Nu mai putin important este ca "Tracon" ar fi urmat sa execute si lucrarile de constructie la obiectivul "Lukoil".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii