Daca e vorba de romane masive, vindute in milioane de exemplare prin alte zari de soare pline, nu va fi o problema, le vei gasi pe toate drumurile. Daca e vorba de clasici, iar vei avea parte de o sarcina usoara; in ciuda lamentatiilor elevilor lenesi, clasicii sint usor de gasit in rafturile oricarei librarii, ca doar de-aia au ajuns clasici, nu? Daca insa esti mai degraba atras de-o povestire sau o nuvela, de micile bijuterii ale marii literaturi, vei avea destule obstacole de intimpinat.
O mie de prejudecati inconjoara proza scurta, fie ca o privesti din unghiul cititorului, al autorului sau al librarului: ca e prea facila, ca nu ofera decit satisfactii de scurta durata, ca nu da posibilitatea dezvoltarii ideilor pe spatii de larga respiratie ori ca, pur si simplu, nu se cumpara. Asemeni tuturor prejudecatilor, si cele referitoare la schite, povestiri ori nuvele sint niste aiureli insuficient gindite. in consecinta, merita cu prisosinta ignorate si combatute. si cum puterea exemplului e cea mai buna arma impotriva prejudecatilor, am hotarit sa adun laolalta patru povestiri exemplare (aferim, jupin Cervantes!).
in fapt, cu toata valoarea lor, textele reunite intre copertele antologiei pe care am alcatuit-o pentru editura Tritonic sint mai mult decit o selectie arbitrara. intregul este, sper, mai mult decit suma partilor care il alcatuiesc. Exista o tema careia ii pot fi subsumate cele patru povesti, aceea a transformarii, a metamorfozei, a evolutiei. in ce fel are loc aceasta transformare, ce anume declanseaza metamorfoza, in ce consta evolutia, va fi placerea ta, a cititorului, sa descoperi.
in ce ma priveste, am sa ma multumesc sa dezvalui citeva dintre criteriile care m-au calauzit in alegerea autorilor: toti cei patru autori prezenti cu texte in acest florilegiu (Jeff VanderMeer, Nicola Griffith, Marian Coman si K. J. Bishop) sint tineri, au avut parte de succes dincolo de granitele tarii lor de bastina, n-au atins inca pragul de notorietate pe care il merita, dar cartile lor pot fi gasite si in librariile romanesti (sau vor putea fi gasite curind), astfel incit, daca aceste proze iti vor fi deschis apetitul si vei vrea mai mult (si cu siguranta asa va fi), sa nu ajungi sa ma blestemi pentru a-ti fi facut pofta, lasindu-te apoi flamind.
si, daca fie si numai una dintre aceste povesti te va fi facut sa plingi, sa rizi, te va fi emotionat sau te va fi pus pe ginduri, eu, editorul, am sa stiu ca mi-am facut datoria. Lectura placuta!
Post scriptum: volumul Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri va fi lansat la Bucuresti, alaturi de romanul Veniss Underground de Jeff VanderMeer si de al treilea numar al revistei Fiction.Ro, marti 15 august, la ora 18:30, la libraria Carturesti de pe Magheru. Vor fi prezenti doi dintre autorii cuprinsi in antologie, Jeff VanderMeer si Marian Coman. Va astept cu drag. Aduceti-va prietenii, prietenele, sotii si sotiile, copiii si animalele favorite. Va asigur ca merita.