Mergi la conţinutul principal

Aproape 10% dintre rentierii agricoli ai Romaniei sint braileni

Ministerul Agriculturii a declansat la 1 aprilie actiunea de achitare a rentei viagere aferente anului 2006. Batrinii isi primesc banii direct acasa, prin mandat postal, suma reprezentind contravaloarea in lei a 50 euro/ha in cazul arendarii, sau 100 euro/ha in cazul vinzarii pamintului. La Braila, pe total, suma se ridica la circa 3 milioane de lei (30 miliarde de lei vechi), de ea beneficiind 2.657 de rentieri. Alti 47 de batrini, care ar fi fost indreptatiti sa beneficieze de renta in 2006, nu isi vor primi drepturile din cauza faptului ca nu si-au ridicat, nici pina in prezent, carnetele de renta viagera. Precizam ca anul acesta intra la plata dosarele inaintate in anul 2005 si in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2006.
"In 2005, judetul Braila a avut 36 de rentieri, cu o valoare incasata de 150 milioane de lei vechi, iar in 2006, 2.700. In decembrie 2006 si in primele trei luni ale acestui an, alte 500 de dosare au fost depuse si aprobate. Rentierii vor intra in posesia banilor, insa, abia in aprilie 2008. Atunci vor fi onorate toate dosarele ce vor fi depuse pina la 31 noiembrie 2007", a precizat Marian Gaureanu, reprezentantul in teritoriu al Agentiei Domeniilor Statului, institutie in subordinea careia se afla Biroul Judetean de Renta Viagera Agricola (BJRVA) Braila.
De precizat ca, la nivel national, de la intrarea in vigoare a legii, au fost aprobate aproape 29.000 de dosare, din care, asa cum am precizat anterior, 2.700 de la Braila. Aceasta inseamna ca aproape 10 % dintre rentierii agricoli ai Romaniei sint braileni.

Renta viagera este personala si netransmisibila

Beneficiarii de renta viagera sint persoanele in virsta de peste 62 de ani, care detin cel mult 10 ha de teren agricol, obtinut strict in urma retrocedarile efectuate in baza legilor de fond funciar, si care in urma actiunii de arendare sau vinzare nu ramin in folosinta cu o suprafata mai mare de 0,5 ha. Ei vor primi, anual, 100 de euro/ha in cazul vinzarii sau 50 euro/ha in cazul arendarii. Pentru a fi eligibili, batrinii trebuie sa fi incheiat contractele de vinzare sau arendare dupa data de 22 iulie 2005.
Dosarul pentru solicitarea rentei trebuie sa cuprinda o cerere tip, o copie de pe actul de identitate, o copie a actului de vinzare sau a contractului de arenda si o declaratie pe proprie raspundere ca sint indeplinite conditiile prevazute de Legea 247/2005. Renta viagera agricola este personala si netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro