Mergi la conţinutul principal

Apocalipsa din grădini

* din cauza condiţiilor atmosferice tot mai dificile de la an la an, brăilenii care încearcă să obţină legume în grădini proprii întâmpină probleme din ce în ce mai mari * anul acesta, roşiile au fost atacate de boli şi dăunători mult mai devreme decât de obicei, fapt ce a compromis recoltele aproape în totalitate * şi strugurii din bolţile de vie s-au stricat prematur

 

 

 

 

Vara secetoasă din acest an nu a provocat probleme doar pe solele întinse ale marilor fermieri ci şi în grădinile gospodarilor din mediul rural brăilean şi chiar din cartierele de case ale municipiului. Roşiile sunt legumele cele mai populare, care nu lipsesc din nicio grădină, însă în actualul sezon cultivatorii nu prea s-au putut bucura de gustul natural al tomatelor cultivate şi îngrijite prin metode tradiţionale. Asta pentru că bolile şi dăunătorii au făcut ravagii în rândul plantelor, împiedicându-le să rodească la adevăratul lor potenţial, iar pe cele care au rodit nu le-au lăsat să ajungă la maturiate. Practic, roşiile au fost puţine, mici, iar cele mai multe s-au stricat pe vrej înainte de a se coace. ”Vara asta am muncit degeaba în grădină, pentru că roşiile nu s-au făcut aproape deloc. În anii trecuţi am făcut şi bulion şi suc de roşii cu ce culegeam din grădina mea. Anul ăsta a trebuit să cumpăr de la piaţă, pentru că de la mine nu am avut ce să culeg”, ne-a spus o gospodină care are o mică grădină în curtea ei din cartierul Chercea. De acelaşi lucru se plâng şi gospdodarii din mediul rural. În comuna Tudor Vladimirescu, de exemplu, cei care au cultivat roşii în ogrăzile lor spaţioase nu prea s-au ales cu nimic, în ciuda faptului că le-au udat cât au putut de des, cu apă din puţuri forate. Au fost, însă, şi excepţii: gospodarii care şi-au făcut solarii au obţinut producţii frumoase. Solariile necesită investiţii destul de consistente, iar unii săteni au găsit o metodă ceva mai ieftină pentru a-şi proteja culturile de tomate: au montat deasupra plantelor plase de umbrire, care s-au dovedit a fi destul de eficiente. De altfel, pe fondul încălzirii globale şi ale schimbărilor climatice tot mai evidente, se pare că legumicultura va fi tot mai greu de practicat sub razele directe ale soarelui, fiind nevoie de microclimatul oferit de solarii sau chiar simplele plase de umbrire. De ce se întâmplă asta? Pentru că verile sunt din ce în ce mai aride, favorizând înmulţirea dăunătorilor şi a insectelor care transmit viruşi şi bacterii ce afectează plantele.

Eugen Velichi, şeful Oficiului Fitosanitar Brăila, ne-a explicat că, pe fondul uscăciunii şi al căldurii excesive, în vara aceasta a început mai devreme atacul păianjenului roşu comun, un dăunător care se hrăneşte cu seva din frunzele şi lăstarii tineri ai roşiilor. Astfel, dacă în mod normal acesta se manifestă după data de 1 august, de data aceasta a început să îşi facă simţită prezenţa încă de la începutul lunii iulie, împiedicând plantele să se dezvolte corespunzător. Tot vara secetoasă a favorizat apariţia şi dezvoltarea afidelor, acele insecte care sunt purtătoare ale virusurilor tomatelor. Astfel, virozele plantelor şi-au făcut şi ele apariţia mai devreme, împiedicând dezvoltarea normală prin afectarea frunzelor şi apariţia petelor inelare pe fructe. Aerul foarte uscat, cu umiditate sub 40%, a ”întreţinut” şi putregaiul apical care duce la apariţia petelor pe vârfurile fructului, atât la tomate cât şi la ardei.

Specialistul Eugen Velichi ne-a spus că, pe parcursul verii, Oficiul Fitosanitar, care are sediul în incinta Palatului Agriculturii de pe Calea Călăraşilor, a oferit consultanţă de specialitate mai multor gospodari din municipiu şi judeţ care au cerut sfaturi pentru salvarea culturilor de roşii din grădină. ”Trebuie aplicate tratemente cu produse acaricide de contact sau sistemice şi produse fungicide. Soluţia se aplică pe toată suprafaţa plantelor, atât pe faţa cât şi pe spatele frunzelor”, ne-a spus reprezentantul Oficiului Fitosanitar. Acesta a precizat că, pentru mai multă eficienţă, în soluţia preparată trebuie adăugate şi produse care îmbunătăţesc aderarea pe plante. În magazinele de specialitate se găsesc astfel de produse de ultimă generaţie, însă o soluţie mai ieftină poate fi vechiul aracet, care era folosit în astfel de scopuri cu zeci de ani în urmă. Evident, dozarea substanţelor trebuie stabilită cu ajutorul specialiştilor în domeniu.

Din păcate, în ceea ce priveşte bolile provocate de virusurile tomatelor nu există tratament, singura soluţie fiind alegerea unor hibrizi mai rezistenţi la înfiinţarea culturilor. Eugen Velichi ne-a mai spus că tomatele mai pot fi atacate şi de ciuperci şi bacterii care provoacă ofilirea prematură a plantelor. Apariţia acestora este favorizată de cultivarea consecutivă, mai mulţi ani la rând, în acelaşi spaţiu. De aceea, se recomandă ca într-un spaţiu restrâns să se facă pauză un an sau doi la cultivarea roşiilor.

 

Probleme şi la viţa de vie

 

Pe lângă tomate, şi viţa de vie a avut un sezon foarte dificil în acest an. În special bolţile de viţă de vie din curţile brăilenilor au fost atacate de o boală agresivă, care a făcut ca multe boabe să se strice pe ciorchine exact acum, în pragul coacerii. Eugen Velichi este de părere că o cauză posibilă a acestui fenomen este putregaiul cenuşiu, care a fost favorizat de ploaia consistentă din urmă cu două săptămâni. Pentru combaterea putregaiului şi a altor boli specifice viei, care sunt tot mai virulente în ultimii ani, specialistul recomandă, pe lângă un complex de tratamente cu produse specific, o tăiere în uscat şi în verde a viei astfel încât aceasta să fie cât mai aerisită, iar ciorchinii de struguri să nu stea în umbră. Contactul direct cu razele soarelui face ca strugurii să fie mai rezistenţi şi să aibă o coacere mai uniformă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro