Apartamentele de lux ale Protectiei Copilului stau mai mult goale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apartamentele de lux ale Protectiei Copilului stau mai mult goale

Aproape jumatate dintre apartamentele cumparate, anul trecut, de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), din fonduri Phare, la preturi "de lux", sint acum goale. Asta dupa ce in imobilele respective fie au fost scandaluri, fie pentru acestea nu mai sint "clienti", respectiv tineri orfani sau aflati in ingrijirea Protectiei Copilului.
Gol este in prezent si apartamentul de la capatul cartierului Vidin, achizitionat, in 2005, cu un miliard de lei, taman de la un consilier local PRM, respectiv Gheorghe Bucur. Acesta este nimeni altul decit inginerul de la "Braicar", "incoltit" in urma cu o luna fiindca la reconstructia casei pe care si-a achizitionat-o din miliardul de pe apartament a folosit, timp de mai multe luni, muncitori din subordinea sa, muncitori platiti chiar de "Braicar".
Conducerea DGASPC - aflata acum intr-o verificare UE pe acelasi subiect - sustine ca este firesc ca unele apartamente, fie ele si la preturi de lux, sa stea goale, iar despre faptul ca preturile imobilelor respective sint chiar si acum simtitor ridicate fata de preturile pietei, nu intra in detalii: "Am fost verificati si inca mai sintem. Au fost vreo patru licitatii atunci. Atit".

Scandaluri nocturne si furturi in casele pentru copii

In total, pe intreg teritoriul judetului, DGASPC a achizitionat, in ultimii ani, din fonduri europene, 23 de apartamente pentru copii care depasesc virsta de 14 ani, aflati in custodia institutiei. Ultimele 10 imobile cumparate in cadrul programului, pe o anumita linie Phare de finantare, in octombrie 2005, sint cu cite patru camere, majoritatea in Vidin, chiar la capatul cartierului, sau in Viziru, insa au costat fiecare peste un miliard de lei, desi putine au fost imobilele care au avut ceva in plus fata de stadiul in care s-au aflat la data constructiei. Dintre acestea, patru sint inchise, in sensul ca nu mai sint locuite de orfani, de saptamini, chiar luni de zile. Motivul?
"Avem apartamente inchise, goale, fiindca unii copii sint reintegrati pe perioada vacantei, unii sint in tabere, sint pur si simplu plecati. Alte apartamente sint inchise fiindca in acestea au fost scandaluri. E normal, firesc sa fie inchise, nu ne permitem sa tinem cite trei, patru copii intr-un apartament. Cind ramin atitia, ii mutam in alte apartamente, sa stea cite sapte, opt intr-un apartament cu patru camere, fiindca ne costa prea mult intretinerea apartamentelor. Mai economisim si noi in felul acesta. Unul dintre apartamentele din Vidin este liber, insa din alte motive. Acolo a fost un scandal. S-a furat niste mincare. Este vorba despre apartamentul cumparat cu un miliard de lei de la dl. Bucur.", ne-a declarat Alexandru Sculschi, directorul DGASPC Braila.

"Sanctionati" fiindca li s-a furat mincarea

Intr-adevar, apartamentul cu nr. 73, de la etajul I, din scara 4 a blocului 19, de la capatul Vidinului, care a apartinut consilierului local PRM Gheorghe Bucur, inginer la "Braicar", este gol de mai bine de o luna. Aici, intr-o noapte, potrivit directorului Sculschi, a disparut mincarea copiilor: "Zilnic, tinerii primesc bani pentru hrana, iar o data la saptamina, acestia merg si-si cumpara alimente. Atunci, copiii au cumparat, impreuna cu instructorul, alimente de peste 2.000.000 lei. Peste noapte, toata mincarea a disparut. Nu s-a aflat nici astazi ce s-a intimplat. Pur si simplu, mincarea a disparut subit. Am facut noi o ancheta si am aflat ca instructorul de educatie a sesizat, in timpul noptii, lipsa hranei, in momentul in care a fost sunat de catre un prieten, pe la trei noaptea. La scurt timp, instructorul de educatie a venit si a adus banii pentru mincare si apoi si-a dat demisia. Apoi, noi am mutat copiii in alte apartamente".
Imobilul in care a locuit Bucur - care ne-a si confirmat ca a vindut Protectiei Copilului - cel in care s-a consumat furtul respectiv, a costat mult peste pretul pietei: 1 miliard. "Dar acum este gol. Da, un miliard a costat. Are 70 de metri patrati, este cu patru camere si, la vinzare, a avut centrala proprie", ne-a relatat o locatara din acelasi bloc.
Tot in Blocul 19, Protectia Copilului mai are un asemenea apartament care ar fi costat 1,2 miliarde. Fostii proprietari - "niste pensionari", dupa cum ne-au spus vecinii. Cel de-al doilea apartament adaposteste "vreo opt" copii, toti inghesuti in trei camere, sufrageria e libera, altminteri, extrem de mici.
Nu este clar cum de a ajuns sa dea institutia 1,2 miliarde pe un apartament care, cu exceptia centralei proprii, arata mai rau decit arata la momentul darii in folosinta: usi din placaj, cu inchizatori care nu mai functioneaza, cu ciment pe jos si var simplu pe pereti. "Au fost mai multe licitatii, s-a tot spus ca preturile sint prea mari, dar am fost si sintem verificati de comisii de la Phare (din partea Uniunii Europene si a institutiilor indrituite sa faca auditul - n.r.). A fost o poveste intreaga cu apartamentele, dar nici un pas nu s-a facut fara Phare, chiar s-au facut economii. Dl. Bucur a venit si el la o licitatie, a fost o comisie, nu stiu cum de a venit. Dar apartamentele n-au fost scumpe, ginditi-va ca sint patru camere", a adaugat Alexandru Sculschi.

Un apartament cu patru camere in Vidin costa azi sub 800 de milioane

Cu ocazia inaugurarii unui dintre apartamentele din Vidin, directorul DGASPC Braila, Alexandru Sculschi, a declarat ca imobilul a costat 1,3 miliarde de lei pentru ca are doua balcoane, centrala termica, doua grupuri sanitare si este proaspat renovat. In cadrul aceluiasi proiect, alte 4 apartamente au fost cumparate de DGASPC - doua in Vidin, unul pe Scolilor si unul in Viziru III, dotate cam la fel. Intrebata de preturile platite, conducerea DGASPC ne-a declarat ca apartamentele au costat intre 1,1 si 1,3 miliarde de lei vechi. Asta in octombrie 2005.
Potrivit grilei notariale, care dateaza din 2004, un apartament in Blocul 19 din Vidin costa intre 450.000.000 lei vechi si 530.000.000 lei vechi, potrivit unui raport de expertiza care a evaluat spatiul, calitatea constructiei, confortul, etc. Consultat, notarul Vasile Varga, ne-a spus, din start, ca apartamentele cu patru camere, fie ele si confort sporit si in centrul orasului, sint mult mai ieftine decit acelea cu doua camere: "Pretul maxim pentru un apartament cu patru camere in Vidin, chiar cu centrala proprie si alte imbunatatiri nu poate fi mai mare de 800.000.000 lei vechi. Sa nu dati mai mult, acesta este pretul foarte bun", ne-a spus Varga, crezind ca dorim sa cumparam un imobil de tipul celui din Bl. 19.
Zilele trecute, consultind anunturile de mica publicitate, am gasit de vinzare un apartament "la indigo" cu unul dintre acelea cumparate de Protectia Copilului: "Vidin, patru camere, confort I, doua balcoane inchise, termopan, usa noua, gazometre. Pret: 720.000.000 lei vechi".
Ramine de vazut si ce va stabili aceasta ultima comisie UE care verifica modul de cumparare si utilizare a imobilelor din bani Phare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro