Apar tot mai multe cazuri de cancer de col uterin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apar tot mai multe cazuri de cancer de col uterin

"La Maternitatea braileana, in ultimii ani, a crescut tot mai mult numarul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin", a declarat purtatorul de cuvint al Spitalului de Obstetrica - Ginecologie, dr. Alexandru Balta. Potrivit sursei citate, este foarte important diagnosticul precoce al bolii care, in stadiul 0, are vindecabilitate de 100%, iar in stadiul I procentul este de peste 80%. "Problema este ca depistarea activa a cancerului de col uterin care, inainte de Revolutie era prioritara, a fost abandonata. In fiecare policlinica existenta la vremea aceea se facea depistarea precoce, prin examen citologic Babes - Papanicolau, iar legatura intre medicul de circa si medicul specialist era mai strinsa. Din pacate, acum femeia se prezinta numai cind are singerare sau dureri, aceasta insemnind un stadiu avansat al bolii (II sau III), stadiu in care sansele de supravietuire sint reduse, adica in jur de 20 - 50%", a mai relatat dr. Alexandru Balta.
In cadrul Spitalului de Obstetrica - Ginecologie functioneaza ambulatoriul de specialitate, in care, zilnic, activeaza un medic specialist. "Indemn toate femeile ca, cel putin o data pe an, sa se prezinte, cu trimitere de la medicul de familie, la un examen clinic ginecologic si la un examen citologic", a lansat dr. Balta un apel atit catre femeile din municipiu, cit si catre cele din judet. Cancerul de col uterin si cel mamar sint cele mai frecvente la femei, dind indicele de mortalitate cel mai ridicat in rindul femeilor, virsta acestora fiind din ce in ce mai tinara (26 - 30 de ani). Dupa cum a afirmat dr. Balta, cancerul de col uterin se poate face dintr-o infectie vaginala virotica banala (HPV): "Acest risc il prezinta orice femeie. De aceea, dupa debutul vietii sexuale, este obligatoriu controlul genital, macar o data pe an. Un simplu examen cu valvele a colului uterin indica prezenta sau absenta leziunii". Dr. Alexandru Balta a precizat ca gradul de risc este mai mare dupa virsta de 50 de ani si orice femeie care singereaza dupa ce a intrat in menopauza, trebuie sa se prezinte urgent la medicul ginecolog. El a subliniat ca nu se poate lupta impotriva acestei boli decit prin depistarea sa precoce, afirmind ca este necesara cresterea nivelului de educatie sexuala a femeilor si trebuie sa existe cooperare intre medicul de familie si medicul specialist. "Anual, se interneaza si se diagnosticheaza zeci de cazuri de cancer de col uterin, din pacate in stare avansata, pe care le trimitem fie la sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta, fie la Institutul Oncologic din Bucuresti. Dar reusita depinde tot de stadiul in care este descoperit cancerul", a mai declarat dr. Alexandru Balta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro