Mergi la conţinutul principal

Apă cu ţârâita la robinetele din mediul rural

• un localnic din comuna Şuţeşti se plânge că, de la 7 dimineaţa până seara, la ora 22.00, apa curge cu o presiune foarte scăzută • cu toate acestea, spune abonatul respectiv, apometrul înregistrează continuu, din cauza aerului existent pe conducte • conducerea CUP “Dunărea” neagă că ar fi o problemă cu aerul care ar “păcăli” apometrele, iar despre presiunea scăzută spune că este o problemă provocată de cei care îşi irigă grădinile cu apă de la robinet, care, în mod normal, este destinată doar uzului casnic, pentru băut şi spălat

 

Teoretic, majoritatea localităţilor rurale din judeţul Brăila sunt conectate la reţeua publică de apă administrată de Compania de Utilităţi Publice “Dunărea”. Locatarii satelor respective ar trebui, aşadar, să beneficieze de apă non-stop la robinet, cu o presiune corespunzătoare. Unii reclamă, însă, că au apă doar cu “ţârâita”, deci la o presiune foarte scăzută, aşa încât le ia câteva minute doar pentru a umple o cană, iar despre făcut un duş sau folosit maşina de spălat rufe nici nu se pune problema. Cam aşa ar sta lucrurile în gospodăria lui Manea Elorie, un localnic din comuna Şuţeşti. Acesta se plânge că de dimineaţa, de la ora 7.00, şi până seara târziu, la ora 22.00, apa de la robinet are o presiune foarte mică, sau chiar nu mai curge deloc în anumite momente ale zilei. Pe lângă lipsa presiunii, problema ar fi că apometrul ar înregistra un consum inexistent, din cauza aerului de pe conducte. “Eu sunt o persoană în vârstă, locuiesc singur şi, ca bărbat, nu folosesc foarte multă apă. Problema este că, deşi de dimineaţă până seara nu e presiune nici cât să îţi poţi umple o cană, iar uneori apa nu mai curge deloc, apometrul se învârte şi înregistrează un consum exagerat. Probabil din cauza aerului existent pe conducte se întâmplă acest lucru. Din luna martie şi până în prezent mi-a venit o factură de 730 lei, ceea ce este extrem de mult pentru câtă apă am consumat în acest interval”, reclamă Manea Elorie, prin intermediul unei sesizări adresate redacţiei. Acesta spune că mulţi dintre vecinii săi se confruntă cu situaţii similare şi că intenţionează să întocmească o listă cu semnături şi să înainteze o petiţie scrisă către CUP “Dunărea”. Asta în contextul în care, verbal, a sesizat problema de câteva ori, dar nu s-a rezolvat nimic.

Lipsa presiunii la robinetele localnicilor este confirmată şi de primarul comunei Şuţeşti, Cristian Codreanu. Acesta este de părere că fenomenul este cauzat de conducta dintre Ianca şi Şuţeşti, care ar fi subdimensionată pentru necesarul de apă existent. Pe de altă parte, edilul ne-a spus că apa potabilă livrată de CUP “Dunărea” mai este folosită de unii localnici şi pentru irigarea grădinilor, fapt ce contribuie la scăderea presiunii pe timpul zilei. În ceea ce priveşte apometrele care ar înregistra un consum mai mare decât cel real, primarul Codreanu nu a dorit să se pronunţe, lăsând acest aspect în seama specialiştilor. “Noi, de la Primărie, am avut discuţii cu cei de la CUP Dunărea referitoare la lipsa presiunii. Din câte am înţeles, ar fi o problemă cu conducta dintre Ianca şi Şuţu, care ar fi subdimensionată, dar urmează să se facă nişte lucrări pentru rezolvarea problemei. Chiar acum se lucrează la o subtraversare, undeva la marginea comunei”, ne-a informat primarul.

 

Conducerea CUP “Dunărea”: “De vină sunt cei care îşi irigă grădinile cu apă potabilă!”

 

Directorul CUP “Dunărea” Brăila, Silviu Mangiurea, exclude din start posibilitatea ca apometrul abonatului din Şuţeşti să înregistreze greşit din cauza aerului existent pe conducte. “Problema aceasta a fost rezolvată definitiv, la nivelul întregului judeţ, în anii 2016 şi 2017, prin montarea de aeratoare pe conducte. Deci teoretic e posibil ca apometrul să înregistreze greşit din cauza aerului, însă practic nu se mai întâmplă acest lucru pe reţeaua noastră”, afirmă cu convingere directorul Mangiurea.

Şeful companiei de apă neagă că problema presiunii scăzute ar fi cauzată de subdimensionarea unor conducte montate în judeţ. Mangiurea pune totul pe seama faptului că foarte mulţi gospodari din judeţ îşi irigă grădinile cu apă potabilă. “Am mai spus-o şi o repet: noi livrăm apă de băut şi apă pentru spălat, nicidecum apă pentru irigaţii. Foarte mulţi nu înţeleg acest lucru şi, în special în astfel de perioade cu temperaturi ridicate şi lipsă de precipitaţii, îşi udă grădinile de dimineaţă până seară. De aici apare această lipsă de presiune la robinet cu care se confruntă unii abonaţi din mediul rural. La Şuţeşti, de exemplu, media consumului a crescut, de la 350 metri cubi pe zi, la nivel de localitate, în luna iunie, la 570 mc/zi în prima jumătate a lunii august. Pentru noi nu este o problemă în sine, pentru că scopul principal al acestei companii este să vândă cât mai multă apă, iar la un consum mai mare şi încasările sunt pe măsură. E adevărat că unii încearcă să fure apă, prin tot felul de improvizaţii care ocolesc apometrul. În Şuţeşti au fost depistate şapte sau opt astfel de cazuri, iar persoanele respective va trebui să plătească pe ultimii trei ani un consum calculat în funcţie de suprafaţa gospodăriei şi numărul de membri ai familiei”, ne-a declarat directorul Mangiurea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro