Anul 2006, mai bogat in evenimente culturale decit 2005 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Anul 2006, mai bogat in evenimente culturale decit 2005

Cel mai bine organizat eveniment a fost prima editie a Concursului de Muzica Usoara "George Grigoriu". Trofeul Concursului si un Fiat "Albea" au plecat la Cluj Napoca datorita tinerei de 17 ani Elena Mandru, care s-a dovedit cea mai talentata si mai bine pregatita candidata. S-a cintat live, luminile si sunetul au fost impecabile, orchestra a fost formata din profesionisti de mare clasa, iar concurentii au fost chiar mai buni decit cei de la "Cerbul de aur" sau "Mamaia", desi membri juriului s-au ferit sa faca asemenea comparatii. Reprezentantii Consiliului Judetean, ai Centrului de Creatie, ai Societatii Romane de Radiodifuziune si ai Televiziunii Romane spuneau ca va fi o adevarata provocare sa reuseasca organizarea celei de-a doua editii la numai sase luni de la prima. Chiar imediat dupa finalizarea editiei pilot, conducerea Consiliului Judetean a declarat ca deja se gindesc la editia a doua, care sa fie internationala, iar Marele Premiu sa fie un "Volkswagen". Zilele acestea au inceput pregatirile. Competitia este stabilita pentru 5 - 7 mai, iar Marele Premiu va fi un "Volkswagen" rosu. Vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu, impreuna cu directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, vor merge la Bucuresti chiar saptamina viitoare pentru a perfecta totul din punct de vedere organizatoric. "Preselectia va avea loc la Bucuresti pentru toti candidatii, chiar si pentru cei de la Braila, pentru care Consiliul Judetean va asigura transportul. Am stabilit si premiile, am marit limitele de virsta pentru candidati. Acestia vor putea avea intre 16 si 29 de ani. De asemenea, vom avea si candidati din alte tari, astfel incit concursul va avea anvergura internationala", a precizat vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu.

Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" - mai putini bani de la Primarie, dar aceeasi calitate a competitiei

Tot in anul 2005 s-a desfasurat si cea de-a zecea editie a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee". Desi participantii au dovedit un profesionalism desavirsit, iar premiile au fost, ca si in anii trecuti, de zeci de mii de dolari, editia a X-a, desi jubiliara, a fost mai putin stralucitoare decit precedentele. Calitatea vocilor intrate in concurs au stirnit interesul pentru aceasta actiune din iulie, astfel ca, in mai multe rinduri, televiziunile nationale au transmis aspecte sau chiar inregistrari complete ale Concursului International de Canto "Hariclea Darclee" si a ramas astfel un mare eveniment al artei lirice nationale si internationale care poarta amprenta inconfundabila a divei Mariana Nicolesco. Au fost inscrisi 165 de concurenti din 23 de tari, iar ca invitati au participat pianistul Matei Varga, mezzosoprana Iulia Merca si baritonul Florin Estefan, sopranele Mihaela Maxim, Marta Sandu, Oana Severin, tenorul Florin Budnaru si baritonii Bogdan Mihai, Catalin Petrescu, iar in ultima seara brailenii s-au delectat cu "Il Barbiere di Siviglia" de Gioachino Rossini, in interpretarea laureatilor Concursului "Darclee". Juriul competitiei a fost format din personalitati de mare prestigiu: Mariana Nicolesco, Presedintele de Onoare, Nicolae Herlea, presedinte, Alexandru Farcas, Directorul Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, criticul francez Jacques Fournier, Clauspeter Koscienly, editorul prestigioasei reviste "Orpheus" din Berlin, prof. Daniel Kotlinski de la Conservatorul din Gdansk, foniatrul si cercetatorul in muzicologie dr. Stephan Poen din Israel, Eric Vigie, directorul Operei din Lausanne. Cum Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" se organizeaza o data la doi ani, in 2006 se va organiza Master Classes, tot sub atenta supraveghere a cunoscutei artiste lirice Mariana Nicolesco.

"Lotca de aur" - Concurs de trupe dance

Evenimente de calibru national in Braila s-au mai petrecut in Teatrul "Maria Filotti", unde s-au montat citeva spectacole de catre regizori aflati in atentia criticii de specialitate si in virf de cariera. Szabo Istvan a pus in scena "Infirmul din Inishmaan", iar Radu Afrim "Adam Geist", doua spectacole controversate, cu teme de actualitate, care au stirnit interesul criticilor si al spectatorilor.
In anul 2006, la "Maria Filotti" este programat, in toamna, in deschiderea stagiunii, editia a doua a Festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila", care, din spusele directorului Veronica Dobrin, va avea o saptamina, in fiecare seara fiind programate cite trei spectacole, in locatii si ore diferite. Ca noutate, vor fi introduse spectacolele de strada, ce au mare succes la alte festivaluri din tara sau din Europa.
Pe agenda Primariei mai figureaza si un alt eveniment care ar putea fi important pentru viata culturala, reluarea concursului "Lotca de aur". "Va fi un concurs de muzica usoara, dar nu va viza acelasi gen ca celalalt concurs, "George Grigoriu". Din cite am observat, acum, pe piata internationala sint foarte apreciate trupele dance si intentionam sa organizam un concurs pentru acest gen, dar inca nu sintem foarte hotariti. Trebuie sa incercam sa ne apropiem de nivelul organizatoric al celuilalt concurs, care, sa recunoastem, a fost organizat la superlativ", a spus viceprimarul Lucian Tilea.
In calendarul actiunilor culturale ale administratiei locale mai sint trecute multe alte evenimente, insa de anvergura locala, pentru care, in principiu, nu se vor cheltui foarte multi bani, dar care nici nu vor aduce prestigiu la nivel national orasului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro