Situaţia spitalelor din România lasă de dorit, iar subfinanţarea sistemului sanitar s-a cronicizat atât de rău, încât nu se întrevede nicio soluţie salvatoare. Cu toate acestea, unii dintre managerii acestor spitale au salarii mai mari decât recent demisionarul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila - care a recurs la acest gest de protest fiind nemulţumit de rectificarea bugetară -, sau îl întrec chiar şi pe preşedintele Traian Băsescu. Site-ul econtext a publicat recent un top 20, ce vizează salariile managerilor celor mai cunoscute spitale din România, iar realitatea, în acest caz, bate filmul: unii au salarii de zeci milioane, venituri de la buget care sfidează cu mult criza economică. Deşi Brăila nu figurează în acest top, anul 2010 fiind unul al schimbărilor conducerii unităţilor sanitare, după descentralizare, salariile unora dintre managerii locali i-ar propulsa pe poziţii privilegiate.
Managerii brăileni i-au întrecut în lefuri pe ministrul Sănătăţii şi pe preşedinte
Econtext, site-ul care oferă în mod curent statistici interesante din viaţa economică şi socială a României, a publicat, zilele trecute, un clasament al celor mai bine plătiţi manageri de spitale din România. Este vorba despre un Top 20 al directorilor de spitale, iar judeţul Brăila nu apare menţionat, dar asta nu înseamnă că managerii locali nu ar putea ocupa poziţii avantajoase. Econtext a combinat o parte din spitalele de prima mână, unde sunt incluse cele mai bune spitale din ţară, cu mai multe spitale judeţene. În cea mai mare parte, salariile acestor manageri sunt valabile pentru anul 2010. În plus, este vorba despre salariul net, nu brut, datele fiind obţinute din declaraţiile de avere ale acestora. Primele 10 poziţii din clasament sunt ocupate de manageri care au câştigat anul trecut salarii cuprinse între 6.500 lei şi peste 10.000 lei net lunar. Ce-i drept, la coada clasamentului se află - curios! - managerii unor spitale de renume, din Cluj Napoca, Bucureşti şi Timişoara, care au declarat că au încasat salarii sub 3.000 lei.
La Brăila, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a câştigat, potrivit declaraţiei de avere din 2010, suma de 35.632 lei. Trebuie precizat, însă, că Rodica Sin a fost numită manager al Spitalului Judeţean Brăila la data de 1 iulie 2010, odată cu preluarea unităţii în administrarea Consiliului Judeţean, aşadar a încasat salariu de aici doar jumătate de an, ceea ce înseamnă un venit net lunar de aproape 6.000 lei, mai exact 5.938 lei. Deloc de neglijat, dacă ţinem cont că, tot în cursul anului 2010, ministrul Sănătăţii semna un fluturaş lunar de numai 4.000 lei, dar ,chiar şi aşa, Cseke Attila a dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte sărăcia din sistemul sanitar, demisionând recent din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS la rectificarea bugetară. Printr-o altă comparaţie, putem spune că Traian Băsescu a avut în 2010 o indemnizaţie de preşedinte în valoare de 5.800 de lei. În clasamentul întocmit de econtext, ec. Rodica Sin este foarte aproape de ocupantul poziţiei nr. 12, managerul Spitalului de Urgenţă "Sf. Spiridon" din Iaşi, dar înaintea managerului Spitalului Militar din capitală sau a directoarei Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. Criza se pare că nu a afectat deloc Spitalul Judeţean, unde salariul managerului a crescut în 2011, Rodica Sin semnând fluturaşi de 6.689 lei lunar, conform ultimei situaţii financiare publicate pe site-ul instituţiei, pe luna mai a.c. Dacă Spitalul Judeţean Brăila ocupă locul I al unui clasament local, trebuie precizat că poziţia fruntaşă este aprig disputată. Asta pentru că ocupantul locului al doilea, managerul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon", aflat în administrarea municipalităţii, a încasat aproape 5.800 lei lunar, cel puţin în ultima parte a anului trecut, când a revenit în funcţie după ce a fost înlăturat de la conducere timp de trei luni. Chiar şi cu această "lipsă" de 3 luni, declaraţia de avere a lui Florentin Crăciun ar fi fost interesantă, ţinând cont că în luna aprilie 2010 el a deţinut recordul printre managerii de spitale, cu un venit net de 13.000 lei, însă documentul postat pe site-ul unităţii nu poate fi deschis. Managerul de la Psihiatrie ţine pasul şi anul acesta cu ocupanta primei poziţii din clasament, încasând un salariu net lunar de 6.654 lei, aşadar cu numai 35 lei mai puţin decât Rodica Sin.
Lupta este strânsă şi pentru celelalte locuri ale clasamentului. Astfel, la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, unde anul trecut nu s-a efectuat schimbarea conducerii, managerul Ştefan Sînpetru a încasat în medie câte 3.572 lei lunar, dar au fost şi luni în care a încasat câte 4.756 lei net, conform situaţiilor lunare publicate de instituţie pe 2010. Cât despre declaraţia de venituri pentru anul trecut a managerului, trebuie precizat că este singura de pe site-ul spitalului ce nu poate fi accesată. Situaţia de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila este una specială, unitatea fiind desfiinţată anul acesta şi transformată în secţia a Spitalului Judeţean. Anul trecut, aici au avut loc schimbări în conducere, fostul manager demisionând în septembrie, fiind înlocuit cu ec. Radu Duţu, care a avut anul trecut un salariu net de numai 2.465 lei, însă din 2011 acesta a crescut la 3.126 lei, potrivit situaţiilor financiare lunare.
În ceea ce priveşte poziţia Spitalului Orăşenesc Făurei, aceasta rămâne un mister, deoarece unitatea sanitară a publicat pe site numai salariile nete pe lunile aprilie, când managerul figurează cu 3.933 lei, şi pentru mai, cu 4.421 lei. Cât despre declaraţia de venituri completată în februarie 2011 de ec. Marian Bunea, capitolul salarii pe 2010 este pur şi simplu barat de titular, ca şi cum nu ar fi încasat niciun leu, fiind în schimb menţionat, în dreptul soţiei, "conform fişei fiscale"!
Top 20 manageri de spitale
Site-ul econtext a făcut publice salariile pe care le încasează managerii din cele mai cunoscute spitale din România. Concluziile: declaraţii de avere indescifrabile şi salarii la fel de inexplicabile pentru pacienţii care beneficiază de servicii medicale pe măsură. În clasamentul realizat, cel mai bine plătit director de spital din România a fost anul trecut managerul Spitalului de Psihiatrie "Al. Obregia" din Bucureşti, Monica Boer, care a încasat venituri aferente unui salariu lunar de 10.903 lei. Ea este singurul manager din acest top care a încasat un salariu mai mare de nivelul de 10.000 de lei pe lună. A doua poziţie este ocupată de managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, Cătălin Cîrstoiu, care a avut anul trecut un salariu lunar de 9.336 de lei. Pe locul trei vine Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, unde Cristiana Ciortea, cea care conduce spitalul, a fost plătită cu 9.278 de lei pe lună. În top 10 mai figurează, cu salarii între 8.500 lei şi 6.500 lei, managerii de la Spitalul "Ana Aslan" Bucureşti, Spitalul Judeţean Târgu Jiu, Spitalul "Floreasca" din capitală, spitalele judeţene din Ploieşti, Suceava, Sibiu şi spitalul Bagdasar din Bucureşti. Cu venituri mai mici decât ale managerului Spitalului Judeţean Brăila figurează în clasamentul econtext managerul Spitalului Militar din capitală, Emil Ranetti, care a avut un salariu net de 5.365, dar şi cunoscuta directoare a Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop, care a încasat 5.076 lei. În urma acestuia se regăsesc manageri ale unor unităţi spitaliceşti din Vaslui, Craiova şi Constanţa.
În coada clasamentului propus, sunt şi salarii sub pragul de 3.000 de lei pe lună. Astfel, Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii "N. Stăncioiu" din Cluj-Napoca, a fost plătit anul trecut cu 2.920 de lei lunar. Horia Lăzărescu, managerul Institutului de Recuperare Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti a avut anul trecut un salariu de 2.424 lei, iar Gheorghe Noditi, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, a primit în 2010 o retribuţie lunară de 2.298 lei, potrivit declaraţiilor de avere.