Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anticoruptia sare tot mai sus

Parca ar fi un facut. Precum a dat de inteles Uniunea Europeana in privinta coruptilor, si anume ca in Romania capetele care au luat spaga ar cadea de la prea mica inaltime. Trebuie sa fie de mai sus. Cit se poate de sus. Ca la saritura cu prajina, pentru ca ai nevoie de acelasi instrument ca sa ajungi la nasul coruptului de rang inalt.
Saptamina trecuta, procurorii de la Anticoruptie au pus ochii pe George Copos. De fapt, cunoscutul om de afaceri - acum vicepremier - era de mai multa vreme banuit ca a jucat o afacere la Loteria Nationala si a iesit cistigator. Este vorba despre reteaua de magazine detinuta pina de curind de grupul Ana Electronic si intrata recent in proprietatea Companiei Nationale Loteria Romana. Afacerea reprezinta una de succes pentru fostul patron, pentru ca spatiile respective au fost date cu 746 euro metrul patrat. In total, cam 6 milioane de euro au intrat in conturile lui George Copos. Imediat ce anchetatorii au pus ochii pe afacere, pe Copos, pe Nicolae Cristea - seful Loteriei, si pe un subordonat al omului de afaceri, Loteria Romana a dezvaluit ca tranzactia a mai fost studiata de procurorii aceleiasi Anticoruptii, fara urmari negative pentru vinzator sau pentru cumparator. Asta a fost anul trecut. Acum, e altceva: o frauda de un milion de euro. George Copos a avut de spus un singur lucru: ca nu are de gind sa lase liber fotoliul de viceprim-ministru.
Tot ca un facut, un post de televiziune a facut un sondaj, zilele acestea, care arata ca destui romani cred ca oricine se poate realiza in tara asta mai ales daca intra in politica. Este adevarat ca politica si afacerile sint de nedespartit. Sint ca o mina care o spala pe cealalta. Cu mici exceptii, cum e cea a domnului Copos. Insa derularea afacerilor comporta si riscuri. Nu oricine poate face afaceri de succes precum domnul Tariceanu, de exemplu. Actualul premier a dat citeva lovituri maiastre in ultimii ani, cum ar fi specularea unor actiuni Rompetrol la bursa sau vinzarea pe 10.000 de euro a unei actiuni de aur evaluate initial la mai putin de 10 eurocenti.
Iar, pentru ca tabloul sa fie complet, fara suspiciuni si interpretari, trebuie reamintit ca la stilpul caznelor se afla si Dinu Patriciu. Liberal si el. Pina acum, cel putin, doar democratii sint sfinti. Nu si social-democratii, care sint ciuca batailor. Drept e ca liderii PSD incaseaza scatoalca dupa scatoalca, pe diverse motive, cum ar fi matusile sarace, dar bogate, averile la vedere, dar nejustificate ori alte matrapazlicuri care asteapta sa fie impinse in fata publicului de cei ce s-ar bucura sa devina groparii fostului partid de guvernamint.
Dar din toata aplicatia aceasta heirupista lipseste ceva: un cap cazut definitiv si irevocabil dupa gratii. Bivolaru, fostul deputat care a "imprumutat" de la o banca bani cu ghiotura si nu i-a returnat, e doar o exceptie care confirma regula. Si pare-se ca Europa tocmai de asta se teme: ca goana dupa corupti sa aiba un finis-surpriza imediat dupa Revelionul urmator.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii