Mergi la conţinutul principal

ANPA schimba regulile la mijlocul sezonului de pescuit

Cu toate ca la inceputul anului Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila a facut toate demersurile pentru a ajunge la un acord cu Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), ulterior insa, mai precis la mijlocul anului, aceasta din urma a incercat sa schimbe regulile jocului. Directorul asociatiei brailene, Laurentiu Radu, considera ca ilegale deciziile date pe banda rulanta de ANPA si incearca, la fel ca si in alte situatii similare, sa gaseasca dreptatea pe cale legala. Seful AJVPS Braila a comentat schimbarile pe care ANPA a incercat sa le faca in luna august dar si situatia cu care se confrunta la nivelul celorlalte segmente din cadrul institutiei pe care o administreaza.

- Din cauza unor decizii ale Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) aveti probleme cu pescuitul recreativ sportiv pe Dunare?
- Din pacate, principala preocupare din momentul acesta este sa intram cumva in legalitate in ceea ce priveste pescuitul recreativ sportiv. Este adevarat ca avem ceva probleme create artificial de conducerea ANPA, care prin metode mai putin legale incearca sa destabilizeze activitatea aceasta la nivelul asociatiei noastre si nu numai. De fapt la toate asociatiile care au contracte pe fluviul Dunarea si la cele de la Marea Neagra exista aceasta problema.
- Acest for vrea sa schimbe unilateral regulile jocului in mijlocul sezonului, este normala aceasta decizie?
- S-au facut, credem noi, mai multe nedreptati si ilegalitati. Si ca sa lamurim pescarii, care de obicei se informeaza de pe site-ul ANPA, vreau sa va spun ca la finalul lui 2007 si la inceputul acestui an am purtat discutii cu reprezentantii ANPA privind modul in care se va organiza pescuitul recreativ sportiv in 2008. Dinsii, prima data au avansat ideea ca permisul de pescuit sa aiba o valoare cuprinsa intre 160 si 180 lei de fiecare pescar, fara a tine cont de prevederile statutare din Statutul nostru de organizare privind reducerile pentru pensionari, studenti si mai ales pentru copii, categorii sociale care nu dispun de banii necesari si in primul rind, in opinia mea, ei trebuie incurajati pentru practicarea acestui sport. Dupa mai multe intilniri s-a ajuns la concluzia ca valoarea permisului de pescuit va fi unitara pe toata tara, 80 lei noi, cu reducere de 50% pentru pensionari iar pentru studenti si copii mai putin.
Bineinteles ca, dupa aceea am solicitat autorizatie de pescuit recreativ sportiv si reprezentantii ANPA au spus ca putem sa emitem chitante pentru pescuit, carnete de membru pescar si ca atunci cind vor fi gata noile permise si autorizatia se va prelungi vor intra in vigoare noile imprimate.
- Ce s-a intimplat pe parcursul anului?
- Totul parea ca decurge in cele mai bune conditii, insa in urma cu aproximativ o luna si jumatate sa ne trezim cu un Ordin surpriza, nr. 331 care a fost publicat pe site-ul acestei companii in diferite variante si nu s-a tinut cont in nici un fel de susugestiile AGVPS din Romania, de sugestile unor specialisti de marca in domeniul pisciculturii si s-au publicat niste prevederi cel putin bizare, care, dupa parerea noastra sint adaugiri nepermise la lege bazindu-se doar pe Ordonanta de Urgenta nr. 23, privind Pescuitul si Acvacultura. Se fac extinderi nepermise pe care legislativul nu le-a facut, si te pomenesti ca se intimpla lucruri in afara ordonantei, ca ei sa adauge sau sa taie din lege. Sint folosite articole din diverse legi, ca sa justifice intr-un fel legalitatea ordinelor, directivelor pe care le dau.

Pentru unii muma, pentru altii, ciuma

- Noile reguli afecteaza toate asociatiile din tara?
- Nu, cu o situatie destul de grava se confrunta asociatiile de la Dunare, respectiv Braila, Galati, Calarasi. In prima varianta a site-ului ANPA se spunea ca Asocoatiile de pescari sportivi au obligatia legala de a intocmi un plan de management privind administrarea resursei, apoi se va face un concurs, o evaluare a lor, pentrut ca ulterior a aparut si o procedura de evaluare a acestor planuri, iar cel care era declarat cistigator, pe o perioada de 5 ani, intocmea un regulament de pescuit sportiv, o serie intreaga de masuri menite sa duca la o buna dezvoltare a activitatii si fiecare pescar care ar fi venit in zona intrata sub administrarea planului de management ar fi fost obligat sa respecte regulile acelui plan.
- Dar nu ati raspuns cerintelor ANPA?
- Ba da. Pentru a nu ne face de ris si a fi in ton cu ceea ce este bun in domeniu, in baza unei hotariri de consiliu, am apelat la Institutul de Cercetari Piscicole Galati, solicitindu-i sa ne intocmeasca un plan de management, contra cost, care sa raspunda cerintelor ANPA si cerintelor zonei. Au lucrat citiva specialisti de marca, documentatia s-a depus in termen si asteptam rezultatul, pentru ca dupa 10 zile sa constatam ca, tot pe site-ul ANPA apare o modificare, de fapt o fraza in care se specifica faptul ca nu sint acceptate planurile de management pentru zona Dunarii. Dintr-un foc ni se scotea Dunarea din plan, si pe linga cheltuielile aferente acelei documentatii in valoare de 9.000 de lei, am inregistrat si alte pagube materiale deoarece membrii nostri nu mai au incredere in Asociatie.
- AJVPS Braila nu a primit nici un raspuns oficial?
- Am primit o comunicare prin care care ni se confirma faptul ca pentru riurile interioare, Buzau, Siret, Calmatui si o parte din lacurile naturale, unele dintre ele cuprinse in Parcul Natural Insula Mica a Brailei avem autorizatie, ni s-a aprobat planul partial.
- Care este de fapt prejudiciul pe care il aduce asociatiei brailene aceste decizii ale ANPA?
- In urma acestor decizii, inseamna ca orice pescar din Romania care vine in Braila, se duce la ANPA, cumprara permisul de pescuit, care intre timp a scazut la 1 leu, si pescuieste nestingherit. Lucru pe care pescarul brailean nu poate sa-l faca in alta parte. Noi, de exemplu, sintem obligati sa dam o suma suplimentara daca mergem intr-un alt judet si sintem obligati sa respectam regulile de pescuit pe care le impun asociatiile acelea. Pentrut mine, ca brailean este o discriminare clara, pentru ca nu cred ca fiind cetatean al acestui oras am mai putine drepturi decit un pescar de la Tg. Mures sau de la Satu Mare. Este clar o incalcare a legalitatii Constitutiei si a drepturilor cetatenesti. Se gindeste pe linga lege.
- Pina la urma s-au acceptat planuri de management pentru Dunare si bratele sale. Exista o discriminare intre pescarii braileni si ceilalti din tara?
- Da, pentru ca o a doua prevedere si actiune ilegala consta in faptul ca se specifica in metodologia de apreciere a planurilor de management ca nu se accepta planuri de management pentru Dunare si bratele sale dar lucrul acesta este valabil numai pentru asociatiile judetene, pentrut ca, printr-un comunicat, la care deocamdata nu avem decit numarul si data, emis catre AJVPS Zimbru, acestei asociatii i se comunica ca este acceptata ca exploatator de resurse pe un brat al Dunarii, deci ANPA nu are aceeasi unitate de masura pentru toate asociatiile si unele sint vazute mai bine, probabil ca in spatelele lor stau altfel de oameni, decit simplii slujbasi de la noi, si li se aproba planuri de management pe Dunare. De exemplu, daca eu vreau sa pescuiesc pe bratul respectiv in Delta, se pare ca ar trebui sa platesc 200 de lei pe zi, ori la Braila se pescuieste cu 1 leu pe sezon, ceea ce este o mare anomalie.

"Peste un an, doi, vom pescui in Dunare ca in lighean"

- Ati incercat sa stopati aceste actiuni ale ANPA?
- Da, actiunile ANPA le-am stopat intotdeauna prin instanta. Argumentele noastre au fost destul de convingatoare, pentru suspendarea ordinului deocamdata, am obtinut o hotarire judecatoreasca, sentinta civila nr 95 din 16 iulie a Curtii de Apel Galati, prin care se suspenda aplicarea Ordinului iar aceste permise care au aparut in ultima vreme, sint deocamdata ilegale.
Ne pare rau ca am ajuns la astfel de discutii insa se pare ca dinsii au alta parere, gresita, au o politica greu de inteles vis a vis de resurse. Pina la urma, pestele este o resursa de bun public si interes national si exploatarea lui in mod defectuos ii afecteaza pe oameni mai devreme sau mai tirziu. Pentru ca in domeniul pisciculturii si in mod deosebit in cel al pescuitului sportiv recreativ obligatia de a emite o strategie este a administratorului, deci a statului, obligatia de a veni cu o tactica pe aceasta strategie este tot a lui, iar daca noi de azi pina miine schimbam strategia, schimbam tactica si nu vrem sa punem ordine in ceea ce se intimpla vom pastra haosul care este acum pe Dunare iar peste un an doi vom pescui in Dunare ca in lighean si nu putem sa spunem ca ne bucuram, dar nici nu putem accepta ca in alta parte sa platim in plus.
- Va luptati singuri, sau vi s-au alaturat si celelate asociatii de la Dunare?
- S-a actionat si se va actiona in mod unitar daca ANPA nu intelege ca s-a pornit pe un drum total gresit, nu pentru asociatii ci pentru resurse. Aceste permise au aparut in august insa emiterea lor a fost ulterior suspendata. O parte dintre cei de la ANPA au fost informati ca ele sint ilegale. Sa speram ca pina la urma interesele unora de la ANPA vor fi combatute asa cum trebuie si vom ajunge la interesele generale de strategie si de tactica privind pescuitul recreativ sportiv, astfel ca, pe parcurs, sa se mai ocupe cineva si de conditiile de mediu care sint in zonele respective, si de populari si de paza pe aceasta linie. Discutiile insa continua si ele se vor solutiona probabil tot in justitie. Din partea ANPA se spune ca este nevoie de permis, noi venim cu hotarirea si abia acum o facem publica si spunem ca nu este nevoie de permis si oamenii nu stiu ce sa mai faca. Faptul ca un administrator de bun public isi gaseste timpul necesar sa rezolve problemele pe aceasta latura doar in august spune destul de multe. Mi se pare ca un bun gospodar, un bun administrator si unul care respecta legislatia, inca din prima zi din an ar trebui sa stie ce are de facut.

La vinatoare, cotizatia este mica

- Productia de fazani si potirnichi este cea asteptata?
- Este un an bun pentrut fazani si potirnichi. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, stresul a fost destul de mare la fiecare pasare si a trebuit sa luam masuri suplimentare pentru a le ocroti. Avem intr-adevar ceva probleme privind penajul la fazani dar pina in luna noiembrie ei vor arata foarte bine. Vom da 5.500 de fazani la export, pe relatia Italia, vom face populari inainte de a se deschide sezonul de vinatoare insa cele mai importante se vor face la finalul sezonului pentru a asigura un fond de reproducatori.
Acum sintem si pe cale de a recupera banii pierduti in urma cu trei ani din cauza gripei aviare, insa tot prin intermediul instantelor de judecata. Vom popula fondurile si cu potirnichi, insa pentru ca acestea sint mult mai sensibile, ne-am propus sa eliberam doar 200 de exemplare.
- Administrarea fondurilor de vinatoare va creeaza probleme?
- Da si cu fondurile de vinatoare sint destule probleme, atit din cauza secetei cit si lipsei de educatie a oamenilor. Una ar fi incendierea miristilor, iar in conditii de seceta este greu sa mai refaci ce a fost pe suprafata respectiva, incepind cu hrana pentru pasari, insecte, fluturi, cereale, totul este distrus, de multe ori sint prinsi si pui, oua de pasari si apoi timp de o luna si ceva totul arata ca un desert. Avem destule necazuri dar cu intelegere si dialog ssper sa le rezolvam pe toate.
- Restantele la cotizatii sint mari?
- As spune ca sintem ultimii in privinta valorii cotizatiei, aceasta fiind de 660 lei, si tot ultimii la procentul de incasari. Probabil ca brailenilor li se pare mare si nivelul acesta, insa peste tot in tara sint valori mult mai mari si culmea procentul de achitare al cotizatiei ajunge pina la 90%. Or la noi, am ajuns dupa lupte seculare, un 22-23%, un procent foarte mic. E clar ca baileanul vrea sa vineze, sa fie vinat, sa tina arma acasa, dar pe degeaba, fara sa-si indeplineasca nici un fel de obligatie statutara la asociatie.
Probabil prin schimbare structurii vinatorilor, la structura pe virste ma refer, cred ca se va schimba si acest procent. Din pacate sint multi care vor sa vada doar latura placuta din vinatoare si pescuit adica doar momentul in care iei undita sau arma in mina, dar nimeni, sau foarte putini se gindesc ca atunci cind esti la vinatoare si ai fazani, potirnichi, iepuri, mistreti si caprioare destule este o munca in spate. Cred ca 75% din timp este ocupat de pregatirea sezonului de vinatoare, pentru ca noi sintem preocupati sa avem ce pescui si vina si miine. (Interviu realizat de Costel FILIP)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro