Anomaliile investiţiei cu bani europeni din cartierul Radu Negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Anomaliile investiţiei cu bani europeni din cartierul Radu Negru

Câteva străzi din cartierul Radu Negru se află în prezent în proces de asfaltare a părţii carosabile şi de amenajare a trotuarelor şi spaţiilor verzi. Lucrările sunt finanţate cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional (POR). Este vorba, de fapt, după cum ne-a explicat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila, de bani rămaşi ca economie de la alte investiţii realizate prin POR, în exerciţiul financiar 2007 - 2013, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea Căii Călăraşilor sau a zonei Esplanadei. În total, circa 16,2 milioane de lei vor fi investiţi în amenajarea şi asfaltarea mai multor străzi din cartierul Radu Negru, pe care anterior au fost montate reţele de apă şi canalizare, cu bani proveniţi dintr-o altă finanţare europeană, prin Programul Sectorial de Mediu (POS).
În mod normal, asfaltarea ar trebui să fie primită cu bucurie de locatarii cartierului Radu Negru. Există, însă, situaţii în care cetăţenii reclamă că turnarea asfaltului se face "fără cap", pe porţiuni de străzi unde nu s-au montat încă ţevile de canalizare. Un astfel de caz ne-a fost semnalat de brăileanul Eugen Hornea. Acesta reclamă faptul că pe Str. Sebeşului, tronsonul cuprins între intersecţia cu Str. Grigore Alexandrescu şi intersecţia cu Str. George Enescu, s-au făcut pregătiri pentru asfaltarea părţii carosabile, deşi nu s-a montat mai întâi canalizarea, aşa cum ar fi normal. "În tot cartierul s-a pus canalizare, mai puţin pe această porţiune de stradă. Păi, dacă se afaltează, înseamnă că nici n-o să mai vedem vreodată canalizare şi în faţa curţilor noastre! Că doar n-or să pună asfaltul şi pe urmă să vină să îl spargă şi să sape şanţ ca să îngroape canalizarea... De ce ne lasă fără canalizare, asta e întrebarea pe care o punem Primăriei. Sau cumva în acte figurează că s-a pus canalizare, chiar dacă de fapt nu s-a pus?", se întreabă retoric Eugen Hornea.
Reprezentanţii Primăriei afirmă că, într-adevăr, există porţiuni de străzi unde se va face asfaltare, chiar dacă sunt încă necanalizate. Pe acestea ar urma ca reţeaua de canalizare să fie montată ulterior, după ce se va obţine o nouă finanţare cu bani europeni. "Noi avem în momentul de faţă această finanţare cu banii rămaşi ca economie de la alte proiecte derulate la nivel de municipiu. Banii respectivi trebuie folosiţi până la sfârşitul anului. Din această cauză s-au prins la asfaltare şi străzi care încă nu sunt acoperite integral cu sistemul de canalizare. Urmează ca în exerciţiul financiar 2014 - 2020 să se continue cu o nouă etapă a Programului Sectorial de Mediu, prin care să fie finalizată canalizarea tuturor străzilor din municipiu. Chiar şi acestea asfaltate în prezent vor putea beneficia de canalizare, fără să fie afectată partea carosabilă. Se vor monta ţevile prin metoda subtraversării", explică directorul Iuliana Neagu.

Fără podeţ de acces în faţa porţii!

O altă problemă semnalată de cititorii noştri este legată de felul cum sunt amenajate spaţiile verzi pe străzile aflate acum în lucru. Un locatar al străzii Praporgescu, din cartierul Radu Negru, ne-a trimis la redacţie câteva fotografii din care reiese că proiectanţii nu au prevăzut podeţe de acces în faţa porţilor. "Din garaj am ieşire în şosea, dar din curte, pe poarta principală, am ieşire fix în spaţiul de flori. La solicitarea locuitorilor de a nu lăsa aşa zona, cei de la «Tancrad» (firma care execută lucrarea - n.n.) spun că nu pot face nimic, că aşa este proiectul... Oare chiar aşa este proiectul? Cui trebuie să ne adresăm pentru a nu fi nevoiţi să facem noi modificări neautorizate ale acestui «proiect»? Nu de alta, dar să nu mai primim şi amendă dacă modificăm această anomalie... Întrebarea este: pe unde îmi intră targa de la Salvare în curte, dacă voi avea nevoie de aşa ceva?! Şi întrebarea asta pot să o pună şi ceilalţi vecini, mai ales că pe stradă chiar locuiesc foarte mulţi bătrâni...", se arată în sesizarea trimisă de cititorul nostru.
Faţă de aspectele reclamate de acesta, conducerea Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila are o explicaţie: "În cadrul programului finanţat cu bani europeni avem ca indicator amenajarea unei anumite suprafeţe de spaţiu verde pe străzile în cauză. Probabil din această cauză nu s-a mai pus podeţ şi în faţa porţii, la acele curţi unde s-a făcut deja un podeţ în faţa garajului", ne-a spus directorul Iuliana Neagu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro