Episodul, care ar urma să dureze până cel puţin vineri, are o triplă origine: emisii locale, poluarea industrială a continentului european şi nisipul fin din Sahara, adus de vânturile care suflă din sud-est, potrivit Ministerului Mediului.
În timp ce vremea este deosebit de blândă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi de până la 20 de grade Celsius la Londra, Ministerul Mediului le recomandă persoanelor vulnerabile să evite eforturile intense în exterior.
Unele regiuni din sud şi est ar urma să fie atinse de niveluri de poluare de nouă sau chiar zece pe o scară de zece, potrivit previziunilor oficiale.
Londra era acoperită cu un strat de poluare vizibil miercuri dimineaţa, iar de-a lungul trotuarelor maşinile, între care cea a premierului David Cameron, erau acoperite cu o particulă fină de nisip roşu.
Această creştere a poluării are loc în timp ce Comisia Europeană a demarat la 20 februarie ultimele proceduri juridice împotriva Marii Britanii pentru lipsa obligaţiilor de a reduce nivelurile excesive de dioxid de azot (NO2), un gaz toxic produs în mare parte de gazele de eşapament.
Londra, care înregistrează niveluri de NO2 mai ridicate decât toate capitalele europene, ar urma să se conformeze normelor UE abia în 2025, respectiv la 15 ani de la amânarea iniţială, potrivit Comisiei.