Mergi la conţinutul principal

Angajatorii, răsplătiţi de stat dacă primesc absolvenţi

Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Brăila informează angajatorii brăileni că din 12 martie 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Un act normativ care reglementează perioada de 6 luni de debut în profesie pentru absolvenţii de învăţământ superior. De reţinut că angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002. Reprezentanţii AJOFM atrag atenţia că angajatorii nu pot primi dublă finanţare pentru aceeaşi persoană angajată. "Angajatorii care beneficiază de suma menţionată mai sus sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale stagiarilor pe perioada contractului de stagiu încheiat. Suma lunară precizată anterior nu se acordă angajatorilor ca autorităţi publice sau instituţii, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în comunicatul de presă emis "Obiectiv".

Ce este un stagiar?

Stagiar este debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepţia celor care dovedesc că au desfăşurat, potrivit legii, activitate profesională în acelaşi domeniu, anterior absolvirii. Perioada de stagiu este de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care, prin legi speciale este prevăzută o altă perioada de stagiu, fiind reprezentată de perioada de timp cuprinsă între data angajării şi data finalizării stagiului, care se încheie cu eliberarea unui certificat/unei adeverinţe semnat/semnate de angajator.
Potrivit actului normativ, scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă, pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi dobândirea de experienţă şi vechime. În aceeaşi hotărâre se mai arată că stagiarul, pe perioada stagiului, se obligă să presteze muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu, în baza unui contract individual de muncă şi a contractului de stagiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro