Mergi la conţinutul principal

Angajatorii, obligati sa-si protejeze salariatii in zilele caniculare

Inspectorii de munca braileni avertizeaza angajatorii locali ca in cazul atingerii si depasirii temperaturilor extreme (peste 37 grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel) trebuie sa ia o serie de masuri minimale pentru protejarea propriilor angajati. Astfel in conditii de temperaturi extreme care se mentin pe o perioada de cel putin 2 zile consecutiv, angajatorii au obligatia ca pentru ameliorarea conditiilor de munca sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice; sa asigure ventilatia la locurile de munca; sa permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, si curenti de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa minerala, cite 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protectie si asigurarea de dusuri.
"Noi avem in aceasta perioada in atentie aspectele legate de respectarea de catre angajatori a prevederilor legale in vigoare in conditii de temperaturi extreme", a explicat Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct pe linie de securitate si sanatate in munca al ITM Braila.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor lua de comun acord cu reprezentantii sindicatelor masuri vizind reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Important de mentionat este ca potrivit unor prevederi legale in acelasi domeniu, abrogate la finele anului trecut, angajatorii aveau obligatii fata de propriii salariati si in conditiile in care se depaseau constant temperaturi de 30 de grade Celsius. Concret angajatorii trabuia sa asigure personalului pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare a organismului, in plus sa le dea apa carbogazoasa salina in cantitate de 2-4 litri/pers/schimb distribuita la temperatura de 16-18 grade Celsius.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu