Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Angajatori amendati cu sute de milioane, pentru munca la negru

In urma activitatii de control efectuata de inspectorii de munca
braileni, in cursul lunii noiembrie, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de peste jumatate de miliard de lei vechi. Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila aferent lunii abia incheiate, valoarea amenzilor
aplicate se cifreaza la 680 milioane lei vechi, din care cea mai mare
parte pentru sanctionarea abaterilor depistate in domeniul relatiilor
de munca - 355 milioane lei vechi. Concret, in perioada de referinta, ITM Braila a verificat nu mai putin de 378 agenti economici atit pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM) cit si relatii de munca, domeniile in care isi desfasoara activitatea acestia fiind printre altele comert, prestari servicii, constructii, agricultura, industrie alimentara, confectii. Principalele neconformitati depistate ca urmare a controalelor au vizat aspecte cu privire la evidentierea
timpului de munca efectuat de salariati, compensarea in bani, la
desfacerea contractelor de munca, a zilelor de concediu de odihna
neefectuate si, nu in ultimul rind, munca fara forme legale. Au fost
depistate astfel nu mai putin de 15 persoane care munceau fara forme legale de angajare la 8 agenti economici, majoritatea desfasurindu-si activitatea in domeniul comert. "Cele mai multe persoane depistate fara forme legale de angajare au fost depistate la "Travolina Junior Com" SRL in cazul a 4 persoane. Toti cei 8 agenti economici au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 235 milioane lei vechi (23.500 lei RON)", a spus seful ITM Braila, Dumitru Vaduva. Important de mentionat este ca in noiembrie, inspectorii de munca braileni au derulat si o campanie privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul confectiilor textile, pielarie si incaltaminte. Cu aceasta ocazie au fost verificati 52 de agenti economici la care sint angajate 13.158 persoane.
La capitolul sanatate si securitate in munca, principalele abateri constatate au vizat aspecte legate de deficiente de instruire pe parte de protectia muncii, supravegherea starii de sanatate a salariatilor si de acordarea echipamentului individual de protectie. Pentru toate aceste nereguli, in luna noiembrie, inspectorii de munca braileni au aplicat amenzi in valoare de 325 milioane lei vechi. "Luna noiembrie a fost o luna in care valoarea totala a amenzilor a fost mare. Asta in conditiile in care au fost controlati mult mai multi agenti economici, au fost depistate mai multe cazuri de munca fara forme legale", a mai spus sursa citata.
In ceea ce priveste accidentele de munca, luna noiembrie a fost cu mai multe evenimente decit luna precedenta, intrucit ITM Braila a fost instiintata cu privire la 9 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara in munca a victimelor, un accident mortal si inca un accident colectiv soldat cu un deces si incapacitarea in munca a inca unei persoane.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii