"As angaja IERI 170 de persoane!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"As angaja IERI 170 de persoane!"

Solutionarea crizei fortei de munca este una dintre prioritatile angajatorilor locali care, in ultima perioada, se pling tot mai mult de faptul ca au nevoie de muncitori. Domeniile cele mai afectate ramin in continuare cel al constructiilor, industria textila, industria navala, alimentatia publica sau industria constructiilor de masini. Unul dintre cei mai mari angajatori locali - SC "Promex" - incearca de mai mult timp sa acopere un gol la capitolul personal, drept pentru care a conceput si deruleaza, in prezent, o agresiva campanie de recrutare. Care sint obiectivele acestei campanii, in ce masura au fost atinse pina in prezent, care sint efectele acestei crize pe piata muncii, sint doar citeva dintre intrebarile adresate directorului general al SC "Promex", Costel Spiridon.

- Care sint dimensiunile crizei de forta de munca in uzina braileana?
- Ca sa va raspund direct si lamuritor va spun doar atit: as angaja IERI 170 de persoane!, cu scuzele de rigoare pentru dezacordul intentionat folosit in aceasta afirmatie. Asadar, inca din aceasta etapa a discutiei va puteti da seama cam cum stau lucrurile la capitolul personal. Pentru acest an, ne-am programat circa 200 de angajari, majoritatea adresate muncitorilor calificati. Problema este ca doar o parte dintre acestea s-au ocupat pina in prezent, desi compania posteaza cu regularitate anunturi in media locala. Mai precis, de doua ori in fiecare luna postam anunturi de angajari, ba chiar au fost realizate si difuzate clipuri de recrutare la posturile locale, insa rezultatul nu a fost cel scontat.
- Care sint meseriile in care faceti angajari?
- De fapt incercam sa stabilizam forta de munca prin angajari atit pentru muncitorii calificati, cit si necalificati pe care ii scolim aici, in uzina, pe cheltuiala noastra. Concret, exista o nevoie atit de specialisti cu formare tehnica, direct productivi, cum ar fi lacatus constructii sudate, strungar pentru masini de alezat si frezat, sudor WIG si otelar - ca sa dau doar citeva exemple - dar si de specialisti de profil cum ar fi ingineri TCM, inginer sudor sau inginer electronist. O problema remarcata cu ocazia interviurilor pentru angajari este aceea ca putini dintre tinerii care se arata interesati sa munceasca la noi sint dispusi sa-si asume responsabilitati si sa ia initiativa la locul de munca. In cuvinte mai simple, putini sint cei care vor sa fie sefi. Prima intrebare pe care ne-o adreseaza este "Citi bani imi dati?", o greseala grosolana, pentru ca atunci cind ii intrebam la rindu-ne "Da' ce stii sa faci?" putini sint cei care dau explicatii coerente si convingatoare.
- Care sint efectele pe care le resimtiti din cauza crizei de personal?
- Totul se repercuteaza asupra realizarii comenzilor de lucrari pe care le avem. De exemplu, avem comenzi acoperitoare pina in iunie anul viitor. Problema este ca, din cauza lipsei de personal, pentru anumite lucrari sintem nevoiti sa apelam la cooperari cu firme locale sau din Galati, in sensul ca le dam lucrari pe care nu avem cum sa le facem. Ca orice afaceristi, aceste firme speculeaza situatia delicata in care ne aflam si cer un pret mai mare, dar pina la urma, astea sint regulile pietei.

"Tinerii prefera sa munceasca in strainatate ca necalificati decit sa invete o meserie aici, in Braila"

- Care sint masurile pe care le aplicati pentru a reusi in recrutarea de personal?
- In primul rind, pentru meseriile deficitare ne-am autorizat ca formatori de forta de munca. In al doilea rind, impreuna cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Braila am pus la punct o campanie de recrutare in cadrul careia au fost stabilite mai multe trasee pe care le parcurgem in localitatile din judet. Am numit aceasta campanie "Caravana ocuparii" si am inceput deja sa colindam localitatile pentru a gasi angajati noi. De altfel, deja, din satul Lanurile, din comuna Viziru, am recrutat 11 persoane absolvente a 12 clase pe care acum le avem in perioada de proba. Cei care vor fi selectati vor fi inclusi in cursurile de formare lacatusi constructii metalice, iar cei ce vor absolvi vor fi angajati aici in uzina. Celor 11 persoane din Lanurile le asiguram zilnic transportul din localitate pina la uzina si retur. Lucrurile nu se opresc aici pentru ca acordam burse de studiu atit in scoli, cit si in universitati. De altfel am promovat in uzina studenti care au avansat si au ajuns acum sefi de proiecte sau departamente. Mai mult, impreuna cu AJOFM Galati incercam sa recrutam si personal de la o serie de unitati care s-au inchis sau sint in curs de lichidare. In concluzie, facem eforturi pentru a ne acoperi necesarul de forta de munca.
- Care ar fi oferta financiara pentru noii salariati?
- Ca sa va lamuriti va pot spune, de exemplu, ca salariul mediu brut pe unitate a ajuns la 1.200 lei, la care se adauga si bonurile de masa. In plus, pentru cei care participa la cursurile noastre de calificare, pe perioada formarii lor, le acordam un venit de 650 lei lunar, iar la angajare le incheiem contracte de munca pe perioada nedeterminata. In cazul in care se hotaraste cineva sa se retraga din proiect inainte de 5 ani de la angajare, vom face demersuri pentru a recupera cheltuielile de scolarizare.
- Care credeti ca este motivul pentru care tinerii nu sint atrasi de statutul de salariat in uzina?
- Mirajul salariilor din Occident este foarte mare si tinerii prefera sa munceasca in strainatate ca necalificati decit sa invete o meserie in "Promex". (A consemnat Dragos G. TUDOSE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro