* zilele acestea a fost finalizată cea de-a III-a etapă de dezinsecție avio și terestră, menită să stârpească larvele și țânțarii adulți care au invadat orașul * potrivit directorului SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, de la 1 august, timp de o săptămână, se va desfășura cea de a IV-a etapă de dezinsecție, realizată, concomitent, cu echipele terestre și cu elicopterul
Echipele Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila nu le dau nicio clipă de răgaz țânțarilor care parcă nici nu se sinchisesc de câte substanțe biocide li s-au administrat începând cu primăvara acestui an. Roiurile de paraziți continuă să le dea bătăi de cap brăilenilor, profitând de ultima ploaie care, deși nu a mai potolit seceta, le-a dat ocazia înaripatelor purtătoare de virusuri și microbi să se înmulțească în băltoacele și canalele de desecare din vecinătatea municipiului.
Directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, ne-a confirmat faptul că a fost finalizată și cea de-a III-a etapă de dezinsecție terestră și avio, derulată de la începutul lunii iulie a.c. și că echipele din subordine se pregătesc pentru cea de-a IV-a etapă a luptei cu insectele parazite, care va fi una de anvergură.
"La începutul lunii august, mai precis în perioada 1-7 august, se va desfășura etapa a IV-a de dezinsecție terestră și avio la nivelul întregului municipiu, fiind vizate, cu precădere, Parcul Monument, Grădina Publică, Faleza Dunării și zonele cu mai multă vegetație. Dezinsecția terestră se va desfășura ca și până acum, între orele 22.00 - 6.00, în timp ce dezinsecția aeriană (cu elicopterul) este programată în intervalul orar 5.00 - 11.00. Această etapă se desfășoară întotdeauna înainte de Ziua Marinei", a precizat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL.
Ca de fiecare dată, tratamentele cu substanțele biocide (avizate de Ministerul Sănătății și aflate pe lista cu produse aprobate de Comisia Națională pentru Produse Biocide) se vor aplica pe teritoriul municipiului Brăila numai dacă vor permite condițiile atmosferice. Dacă plouă, dezinsecția va trebui amânată. Prima substanță aflată pe lista produselor biocide folosite în dezinsecție este, ca și până acum, Vectobac WG (substanță activă Bacillus thurisiensis subsp. isreliensis, tulpina AM65-52, concentrație 37,4% w/w materie solidă), urmată de Midos Energy Forte, Biotrin Plus, Microsin, K-othrine 84 EC, Super Killer 25T-EC, Ectocid P Forte și Regemi Alfa. Ca de fiecare dată, conducerea SUPAGL Brăila îi anunță pe proprietarii de famili de albine despre zilele în care vor fi împrăștiate substanțele biocide și zonele unde se va face dezinsecția.
Concomintet, SUPAGL desfășoară mai multe etape intermediare de combatere a căpușelor, a șoarecilor și șobolanilor din municipiu, cu sprijinul asociațiilor de proprietari.