Mergi la conţinutul principal

Angajări “în familie” la Şcoala Gimnazială Dudeşti

• în luna iulie, unitatea şcolară a organizat două concursuri: unul de îngrijitor şi unul de şofer • potrivit unei sesizări anonime, postul de îngrijitor ar fi fost câştigat de o rudă a unui angajat al şcolii, acesta din urmă făcând chiar parte din comisia de concurs • directoarea de la acea vreme a unităţii de învăţământ spune că nu a ştiut că între cei doi ar exista o relaţie de rudenie şi că nimeni din şcoală nu i-a adus la cunoştinţă acest aspect • Inspectoratul Şcolar a deschis o anchetă

 

“La Şcoala din comuna Dudeşti, posturile scoase la concurs sunt cu dedicaţie”. Asta ne-a sesizat un brăilean, referindu-se la faptul că angajaţi ai Şcolii Gimnaziale Dudeşti şi-ar “instala” rudele pe posturi. Mai exact, în luna iulie, Şcoala Gimnazială Dudeşti a scos la concurs două posturi: unul de îngrijitor la grădiniţa din comună şi unul de şofer. Pentru postul de îngrijitor s-au înscris şapte candidaţi, iar probele s-au desfăşurat pe 18 iulie.

Aşa cum ni s-a spus în sesizare, candidata care ar fi câştigat postul de îngrijitor este verişoară cu soţul contabilei şcolii. Până aici nu există probleme, însă contabila a făcut parte din comisia de concurs, fapt ce contravine legii care spune că “nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de concurs sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care este soţ, soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidaţi ori cu un alt membru al comisiei de concurs sau al comisiei de soluţionare a contestaţiilor”.

Contactată de redactorii “Obiectiv”, directorul Şcolii Gimnaziale Dudeşti de la acea vreme, prof. Daniela Orăşanu, spune că nu a ştiut nimic despre relaţia de rudenie dintre candidatul care a câştigat concursul şi angajata şcolii care a fost membru în comisia de concurs. Mai mult, aceasta susţine că nimeni din şcoală  nu i-a adus la cunoştinţă acest lucru. Chiar şi după ce a aflat de la redactorii noştri că ar exista o relaţie de rudenie, fosta directoare a şcolii nu a dorit să comenteze subiectul.

“Nu ştiam lucrul acesta. Nu am cunoştinţă dacă membrii comisiei ştiau şi nu mi-a sesizat nimeni acest aspect. Nu s-a pus problema. S-a organizat concursul, candidaţii au întrunit condiţiile. Atunci aşa s-a hotărât”, ne-a spus Daniela Orăşanu, fosta directoare a şcolii.

Legea spune că astfel de situaţii, în care există conflict de interese, acestea trebuie sesizate de către persoana în cauză, de oricare dintre candidaţi, de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării şi desfăşurării concursului. Membrii comisiei au obligaţia să informeze, în scris, cu celeritate, persoanele care i-au desemnat despre apariţia acestor situaţii. De asemenea, în aceste cazuri, membrii comisiei de concurs sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să se abţină de la participarea ori luarea vreunei decizii cu privire la concurs. Însă, nimeni nu a ştiut nimic!

La concursul pentru postul de şofer, desfăşurat pe data de 19 iulie, câştigător a fost soţul contabilei, acesta fiind de altfel singurul candidat înscris. În aceast caz, contabila nu a făcut parte din comisia de concurs.

 

Inspectoratul Şcolar a deschis o anchetă

Redactorii “Obiectiv” au prezentat acest caz Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. În urma sesizării noastre, inspectorul şcolar general Cătălin Canciu ne-a spus că a început verificările, iar dacă suspiciunile privind postul de îngrijitor se vor confirma, instituţia va lua măsuri.

“Noi nu avem responsabilitate la nivelul organizării concursului. Noi doar aprobăm organizarea concursului, iar şcoala se ocupă de calendar, comisii şi aşa mai departe. În zilele următoare vom trimite pe cineva în control să facă verificări. Dacă se vor confirma suspiciunile, le vom recomanda să anuleze concursul. De asemenea, pentru că ni s-a adus la cunoştinţă acest caz, am solicitat un control în perioada următoarea pentru toate concursurile de angajări care s-au desfăşurat în acest an şcolar”, ne-a declarat Cătălin Canciu.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro