Ancheta in cazul ofiterului mort din neglijenta cadrelor medicale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ancheta in cazul ofiterului mort din neglijenta cadrelor medicale

Pe fondul "tipetelor" sirenelor de la Interventie Rapida, seful celui mai mare departament din Politia braileana, al ordinii publice judetene, subcomisarul Costel Serban, 42 de ani, a fost, ieri, condus pe ultimul drum. Cortegiul a facut un popas in fata sediului Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, timp in care, cu lacrimi in ochi sau plingind in hohote, politistii si-au luat adio de la colegul lor, iar cms. Fanel Arama, adjunct al sefului Politiei, a rostit un cuvint despre omul, prietenul si ofiterul Serban.Totodata, comanda Politiei, Parchetul si Colegiul Judetean al Medicilor au demarat o ancheta care sa elucideze imprejurarile in care a decedat politistul si cine se face vinovat de manevrele medicale "superficiale si insuficiente", in urma carora Costel Serban a trecut in lumea celor drepti. Jalea a fost cu atit mai mare cu cit familia acestuia a aflat, din ziarul nostru, tot ieri, ca politistul n-a murit din pricina leziunilor provocate in timpul accidentului rutier in care a fost implicat in prima zi a lui 2006, ci fiindca, in timpul resuscitarii, s-a inecat cu alimentele care i-au invadat caile respiratorii, pacientul nefiind intubat inainte de aceste manevre. Pina ieri, nici un coleg al subcomisarului n-a avut puterea sa anunte familia acestuia cu privire la cauza mortii: asfixie mecanica cu continut gastric, pe fondul unui traumatism produs prin accident rutier. Tot ieri, au fost emise concluziile provizorii ale raportului medico-legal, de unde rezulta ca, daca s-ar fi intervenit corespunzator, politistul n-ar fi murit din cauza leziunilor.

"Examinare superficiala si atitudine terapeutica insuficienta"

Aceasta a fost concluzia esentiala a raportului medico-legal preliminar, incheiat in cazul mortii subcomisarului Costel Serban. Tot din actul medico-legal mai rezulta ca, desi examinat la Spitalul Judetean si gasit fara leziuni interne, politistul suferise, totusi, si leziuni interne, care ar fi necesitat interventie medicala primara: o mica ruptura de splina, o leziune abdominala si pulmonara, fractura humerus. Reamintim ca, pe 1 ianuarie, in jurul orei 7.00, dupa Revelion, subcomisarul Serban a pornit pe ruta Insuratei - Braila, fiind de serviciu la inspectorat, insa inainte de a intra in Valea Cinepii a atipit, probabil, la volan si s-a izbit de un copac. A suferit, atunci, in mod vizibil, o fractura de humerus si zgirieturi pe fata. Acesta a fost diagnosticul dat in ambulanta, unde, conform declaratiei formulate de cms. Fanel Arama, care a vorbit cu scms. Serban imediat dupa accident, nu exista aparatura suficienta, instalatie de oxigen si, pare-se, nici medic. Dus la Spitalul Judetean si diagnosticat tot cu fractura si escoriatii, subcomisarul a fost - conform purtatorului de cuvint al unitatii medicale, dr. Horia Dragoi, examinat neurologic, insa nu s-au constatat leziuni interne, fiind trimis la Spitalul 3, unde era ortoped de garda dr. Armand Cristea. La aceasta unitate, din datele detinute de noi pina acum, nu s-a intervenit si s-a luat decizia transferarii pacientului la Galati, fiind suspect de traumatism cranio-cerebral acut inchis. Raportul medico-legal nu consemneaza nici un fel de traumatism cerebral. Inainte de a fi trimis la Galati, tot in Spitalul 3, subcomisarul a intrat in coma, probabil datorita leziunilor interne nedepistate la timp. Conform declaratiilor formulate de cms. Fanel Arama, dar si asa cum rezulta din actele medico-legale, subcomisarul a fost supus electrosocurilor, fara a fi intubat, fara a i se elibera caile respiratorii, moment in care continutul gastric i-a invadat caile respiratorii, iar cauza decesului a fost asfixia cu continut gastric. Pina ieri, cind ziarul nostru a relatat pe larg acest caz, familia subcomisarului nu a cunoscut faptul ca acesta a murit din cauza neglijentei crase a cadrelor medicale, cum cataloga tot cms. Arama atitudinea angajatilor celor doua spitale, care au fost de garda in dimineata respectiva, precum si a celor care au facut parte din echipajul Ambulantei. Politia a demarat o ancheta, iar dupa inmormintare, incearca sa inregistreze si plingerea familiei subcomisarului, act necesar pentru o cercetare cit mai completa.
Totodata, si Parchetul s-a autosesizat: "Ii vom cerceta pe cei care se fac vinovati de culpa medicala. Astazi, cel foarte tirziu miine (azi, 5 ianuarie - n.r.), vom da numar unic dosarului penal. Oricum, am demarat si noi ancheta, avem deja citeva acte la dosar. Vom face cercetari pentru a sesiza daca a fost vorba despre culpa medicala si-i vom trage la raspundere pe vinovati", ne-a declarat magistrat Fanel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.
Si Colegiul Judetean al Medicilor din Braila a luat atitudine: "Ne autosesizam! Vom cerceta cazul si, in functie de rezultat, vom inainta speta forurilor in drept", a afirmat dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului. Anchetatorii au cerut, deja, Serviciului de Ambulanta si celor doua unitati spitalicesti brailene, lista cu numele cadrelor care au fost de garda si care au avut atributii in cazul subcomisarului Serban. De asemenea, s-au solicitat fisele medicale, registrele si actele in care sint consemnate, pas cu pas, interventiile din acele momente. Cu toate acestea, ieri, politistii braileni erau constienti ca "Nimic nu-l mai intoarce pe subcomisarul Serban!". Acestea au fost cuvintele care au stat pe buzele celor mai multi dintre ei, in vreme ce-si conduceau colegul, prietenul, seful pe ultimul drum. Scms. Serban s-a aflat la sefia Politiei orasului Insuratei, timp de 10 ani, intre 1994 si 2004. Luptatorii Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide au purtat sicriul pe umeri pina la carul mortuar incarcat cu flori, iar pe fondul strigatelor ascutite, sfisietoare, ale sirenelor Politiei, convoiul funerar a plecat de la Catedrala "Nasterea Domnului", in jurul orei 12.00. Cortegiul a facut un popas in fata sediului Inspectoratului, prilej cu care, cu vocea inecata de lacrimi, comisarul Arama a rostit un cuvint de adio, incheiat cu: "Dumnezeu sa te odihneasca in pace, iubite coleg Serban Costel!" Cu privirile umede, cu capetele in jos, citeva sute de politisti, imbracati in tinuta militara, cei mai multi fosti subalterni ai subcomisarului de la Ordine Publica, l-au condus pe ofiter spre Cimitirul Militar, din cadrul Cimitirului "Sf. Constantin".

Consternare

Cei cinci politisti braileni, aflati in misiuni ONU in Kosovo, au fost consternati la aflarea vestii mortii subcomisarului Costel Serban. Acestia, subcomisar Ionel Mihaiu, subinspector Viorel Grosu si agentii sefi adjuncti Catalin Mihai, Romica Condruz si Marian Nicolae, n-au putut fi prezenti acasa, pentru a-si lua adio de la colegul lor, pe care l-au stimat si indragit datorita firii sale pasnice si fermitatii profesionale. Prin intermediul publicatiei noastre, insa, politistii din Kosovo transmit condoleante familiei subcomisarului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro