Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ancheta administrativa impotriva viceprimarului Vasioiu

Primarul municipiului, Constantin Cibu, se declara sigur de faptul ca viceprimarul Vasioiu a lucrat in perioda 2003-2004, pe cind era consilier municipal, la firma "TC Ind" Constanta. Mai mult, Cibu ne-a spus ca banuieste ca Daniela Vasioiu a lucrat doar la modul teoretic, in scripte, la "TC Ind" si ca, de fapt, a primit salariul fara sa faca nimic. In conditiile in care, de la bun inceput, primarul a declarat ca va incerca sa verifice cit este adevarat, din acuzatiile aduse viceprimarului, Cibu a mai primit un impuls, in acest sens, in cursul zilei de ieri. El ne-a informat ca a primit semnale din partea mai multor consilieri municipali deranjati de recentele declaratii ale viceprimarului, privind faptul ca "unii consilieri se lasa cumparati", si care i-au cerut sa inceapa o ancheta administrativa, pentru a vedea daca Daniela Vasioiu este cea mai potrivita sa arunce cu piatra. Mai concret, consilierii, dar si primarul, doresc sa afle daca Vasioiu a fost angajata sau nu la firma in care era implicat fostul prefect Mihai Manea, la circa o luna dupa ce a votat in favoarea unui proiect in care era interesata o alta firma, a aceluiasi prefect. In ceea ce-l priveste, primarul spune ca are certitudinea ca Vasioiu a lucrat la "TC Ind", in perioada 2003-2004: "Eu sint sigur ca a lucrat acolo. Culmea este ca nu e evaziune fiscala, pentru ca impozitul a fost platit la sursa. Impozitul pe care il datora statului l-a platit firma respectiva, iar pentru venitul global, aceste fise fiscale individuale se colecteaza in orasul in care ai domiciliul, si trebuie sa le depui pe toate. Se face din nou o verificare, si se regularizeaza impozitele. Asa cum stiti, noi am completat anul acesta noile tipuri de declaratii de avere, si in care trebuie sa scrii clar toate veniturile obtinute de la diferitele locuri de munca. Ei bine, in declaratia doamnei Vasioiu nu apare aceasta sursa de venit, dar culmea, fisa fiscala individuala pe anul 2004, de la «TC Ind» este depusa la Finantele Publice. Fisa fiscala pe 2003 de la «TC Ind» nu exista. Am verificat la Finante, si cea din 2004 exista. Deci, este clar ca a completat aceasta declaratie de avere in fals si culmea este ca la finalul acesteia scrie ca declararea in fals este pedepsita cu inchisoare. Cu certitudine ca a lucrat in «TC Ind»".

"Face o mare greseala ca l-a luat pe «nu» in brate"

Primarul ne-a explicat ca ancheta administrativa demarata urmeaza sa stabileasca, cu probe, care este situatia, pentru a se lua o hotarire, cu privire la soarta viceprimarului: "Trebuie sa clarificam daca ceea ce a aparut in presa este adevarat. Este greu sa mentii in functie un viceprimar asupra caruia planeaza aceasta suspiciune de luare de mita, favorizind cum s-ar zice o anumita firma - pentru ca noi ne-am straduit sa actionam permanent in interesul cetateanului si nu putem sa admitem ca un viceprimar sa aiba asemenea antecedente. Pe de alta parte, eu sper ca institutii abilitate sa se autosesizeze, pentru ca asa este normal, daca apare o asemenea stire, iar daca nu o fac, o sa le sesizam noi, in scris. Interesant este faptul ca nici la ora actuala viceprimarul nu si-a depus cartea de munca, si suspiciunea creste, bineinteles, atunci cind tu nu ai depus un document de genul asta".
Intrebat fiind daca, macar intr-o discutie personala, daca nu in una oficiala, l-a intrebat pe fostul prefect Manea daca Vasioiu a lucrat la firma "TC Ind", primarul a raspuns: "Da, l-am intrebat, si a confirmat ca a lucrat, iar pentru faptul ca doamna Vasioiu a lucrat acolo - a lucrat, intre ghilimele - face o mare greseala ca l-a luat pe «nu» in brate. De fapt, n-am inteles, impozitele sint platite, de ce a vrut sa ascunda aceste venituri, de ce, daca nu avea nimic pe constiinta? Nimeni nu-ti da niste bani fara sa faci niste favoruri sau sa-i dai ceva. PD-ul, in loc sa-si rezolve problema lor deosebita, transant, asa cum isi doresc ei sa discute, incearca la ora asta sa devieze atentia opiniei publice spre alte subiecte, incalcind grav totodata prevederile protocolului Aliantei, care interzice atacul la adresa partenerilor". Altfel spus, in opinia primarului, declaratiile politice recente ale liderilor PD Braila, privind faptul ca ii retrag sprijinul lui Cibu, si se gindesc chiar la posibilitatea organizarii unui referendum, pentru suspendarea lui, nu reprezinta decit o manevra, pentru a deturna atentia opiniei publice, de la acuzatiile ce i se aduc Danielei Vasioiu. In opinia lui Cibu, democratii nu au cum sa-i retraga un sprijin pe care nu i l-au acordat niciodata. In plus, potrivit lui Cibu, referendumul pentru suspendarea primarului este o chestiune atit de greu de realizat, incit nici nu merita discutat despre aceasta varianta: "Suspendarea primarului se poate face numai in conditiile Legii 215, si acest lucru se poate intimpla atunci cind primarul semneaza trei hotariri cu caracter normativ care sint contestate de catre Prefectura in contencios, iar procesele sint cistigate de aceasta. La ora actuala, primarul nu are nici o hotarire cu caracter normativ contestata in contencios, iar Prefectura sa fi cistigat procesul. In rest, organizarea unui referendum pentru suspendarea primarului se poate face in conditiile in care primarul ar fi facut lucruri grave, ceea ce iarasi nu este cazul".

"Ceea ce era altadata Comitetul Central al PCR, astazi a fost inlocuit de mass-media"

Pe de alta parte, viceprimarul Daniela Vasioiu continua sa refuze sa faca vreun comentariu lamuritor cu privire la acuzatiile care i se aduc. "Nu stiu cit de mult intereseaza pe braileanul de rind, brailenii, pe cei care au votat schimbarea in Braila, pe unde munceste doamna Vasioiu, sau pe unde a muncit doamna Vasioiu. Daca ar fi sa ma iau dupa impactul pe care l-a avut publicarea pe site a acelor mizerii, se pare ca pe braileni nu-i prea intereseaza. Cu certitudine voi raspunde la intrebari, dupa ce instantele abilitate ale statului isi vor spune cuvintul - si ma refer la justitie. Am fost intotdeauna un om care a respectat institutiile statului, fiecare cu ceea ce inseamna competenta sa, niciodata nu m-am erijat in altceva decit locul pe care l-am avut in anumite perioade din viata, si-mi este foarte greu sa accept, astazi, la 16 ani de la Revolutie, ca ceea ce era altadata Comitetul Central al PCR, care chema parchetul si instantele sa dea verdicte in anumite dosare, astazi a fost inlocuit de mass-media. Spun mass-media numai o anumita parte, pentru ca nu toate mass-media au achiesat la acest punct de vedere. Nu pot accepta o astfel de situatie, in care se pleaca de la o concluzie, si se incearca sa se aduca argumente, in baza unei concluzii deja trase", a declarat viceprimarul Vasioiu la ultima conferinta de presa a Partidului Democrat.
Vasioiu a lasat totusi sa se inteleaga ca "aceasta mizerie" vine dinspre primarul Cibu, pe care l-a acuzat in mai multe rinduri ca o boicoteaza.

Nume sonore, legate de firma "TC Ind"

SC "TC Ind" SA Constanta are un capital social de 3,6 miliarde de lei si are ca obiect principal de activitate "constructii de cladiri si lucrari de geniu". Conform ultimalului bilant disponibil pe site-ul Ministerului Finantelor, societatea a inregistrat, la finele anului 2003, o pierdere de 270 milioane de lei si datorii totale de 26,1 miliarde de lei vechi. Conform Oficiului National al Registrului Comertului, societatea ar fi trebuit dizolvata de drept, conform art. 30 din Legea 359/2004, avind certificatul de inmatriculare nepreschimbat in termenul legal, dar societatea a facut un recurs la aceasta decizie.
Actionarii principali ai societatii sint o anume Stan Emilia Puica, din Constanta, cu 29,81% din actiuni, si firma "Tracon" SRL Braila, apartinind, inainte ca acesta sa devina prefect, lui Mihai Manea. Restul actiunilor au fost privatizate prin Programul de Privatizare in Masa (PPM).
Administratori ai societatii "TC Ind" sint, conform ONRC, fostul prefect Mihai Manea - avind functia de presedinte al Consiliului de Administratie, Gheorghe Cioaca - vicepresedinte - si Stan Emilia Puica - membru in CA. Printre cenzorii societatii il regasim, alaturi de Maria Vangheli, din Constanta, si Vasilica Dima, din Braila, pe insusi fostul sef al Finantelor Publice Braila, Ilie Deca.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii