Dobinda este reprezentata printr-un procent anual care se aplica lunar la suma ramasa de rambursat. Ceea ce nu cuprinde dobinda anuala sint taxele si comisioanele pe care institutiile financiare le incaseaza suplimentar: taxa de analiza dosar, comision de acordare, comisioane de administrare lunare sau anuale (aplicate la soldul creditului sau la valoarea initiala acordata!) si comisioane de risc. Din acest motiv, bancile sint obligate sa afiseze Dobinda Anuala Efectiva (DAE) pentru fiecare oferta de creditare. DAE este dobinda anuala totala, care cuprinde si toate taxele si comisioanele ce se adauga dobinzii standard.
De exemplu, doriti un imprumut de 5.000 RON pe care sa-l rambursati in 3 ani. Vizitati trei banci si primiti urmatoarele trei oferte: dobinda anuala practicata de prima banca - 8%, comisionul de analiza - 150 de lei, comisionul de administrare lunar - 0,25%, iar DAE - 16,17%; dobinda anuala practicata de a doua banca - 9%, comisionul de analiza - 100 de lei, comisionul de administrare lunar - 0,10%, iar DAE - 13,74%; dobinda anuala practicata de a treia banca - 10%, comisionul de analiza - 50 de lei, comisionul de administrare lunar - 0%, iar DAE - 11,99%.
La prima vedere, oferta primei banci apare ca fiind cea mai atractiva, deoarece are cea mai mica dobinda. Dar, dupa ce se iau in considerare si celelalte doua comisioane, DAE rezultata demonstreaza ca oferta celei de a treia banci, cu cea mai mare dobinda anuala, dar cu cele mai mici comisioane, este oferta cea mai avantajoasa.
Prin Dobinda Anuala Efectiva se pot compara credite cu dobinzi, taxe si comisioane diferite.