Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amnesty International acuza UE ca incalca drepturi fundamentale

Uniunea Europeana nu respecta anumite drepturi fundamentale ale persoanelor in aplicarea strategiei de combatere a terorismului, apreciaza Amnesty International, intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor europeni, relateaza AFP.
"Cind liderii aleg sa se ascunda, credibilitatea UE este compromisa, atit in Europa, cit si in strainatate", a scris Dick Oosting, directorul biroului european al organizatiei.
Amnesty considera ca "strategia actuala a UE in domeniul luptei impotriva terorismului nu respecta drepturile fundamentale ale persoanelor".
Organizatia a calificat drept "nemultumitoare" reactia Uniunii la informatiile privind cursele secrete ale CIA in Europa pentru transferarea de prizonieri sau cele referitoare la existenta unor inchisori secrete si eventuala "complicitate" a unor state membre UE.
"UE are datoria legala, politica si morala sa vegheze ca nici un stat membru nu este direct sau indirect implicat in disparitii si acte de tortura", a adaugat Amnesty, in opinia careia orice implicare a unor tari membre in astfel de actiuni, inclusiv autorizatia pentru utilizarea aeroporturilor lor, "reprezinta o incalcare a legislatiei internationale".
Amnesty a cerut liderilor europeni sa spuna "fara echivoc ca in lupta impotriva terorismului nu tolereaza nici o lege sau practica, nationala sau europeana, care incalca principiile statului de drept si a libertatile fundamentale".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii