Amenzi uriase pentru constructii ilegale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenzi uriase pentru constructii ilegale

Viceprimarul Lucian Tilea declara razboi fatis tuturor celor care, odata cu venirea primaverii, incep sa construiasca sau sa execute diferite lucrari, fara a avea insa autorizatii sau in cazul in care exista autorizatii, fara sa tina cont de acestea. Viceprimarul ne-a declarat ca, din controalele efectuate, a constatat ca in Braila se contruieste la discretie, de foarte multe ori fara autorizatie, uneori se incalca flagrant domeniul public, iar alteori oamenii nici macar nu concep ca ar avea nevoie de o autorizatie pentru a efectua niste modificari la propria casa. Mai mult, acesta considera ca atit brailenii care locuiesc in cartiere, cit si cei care locuiesc in centrul istoric, ar trebui sa fie constienti ca exista niste legi cu privire la construirea si renovarea caselor, ca au nevoie de diferite autorizatii si ca, netinind cont de aceste lucruri, se pot trezi cu amenzi uriase. Totodata, Tilea s-a aratat de parere ca, in contextul in care cel putin in centrul istoric al Brailei, casele au un regim special, proprietarii acestora ar trebui sa se informeze si mai atent despre ce fel de modificari au voie sa faca la acestea si, implicit despre ce autorizatii au nevoie pentru a executa lucrarile. "Am declansat razboi pe fata cu cei care au inceput sa-si schimbe cladirile. Avem o gramada de situatii in care oamenii lucreaza fara autorizatii, fara certificat de urbanism, fara nimic. Am ajuns la situatii ingrozitoare in care monumente, cladiri de pe lista cu monumente patrimoniale nationale, pe care proprietarii le schimba cind vor ei, cum vor ei. Oamenii au impresia ca daca au schimbat la interior forma incaperii, ea, structural, nu s-a schimbat. Ei zic ca daca au schimbat usile si ferestrele nu-i nici o problema, dar daca se uita in lege, chiar si la casele care nu sint monumente, daca nu pastrezi forma deschiderii si dimensiunile efective ale timplariei, deja ai gresit. Daca nu le schimbi, nu se intimpla nimic, dar daca inlocuiesti lemn de 50 de ani cu timplarie de aluminiu sau PVC, in primul rind dimensiunea timplariei e alta si pentru asta iti trebuie autorizatie de constructie".

"Totul s-a facut pe relatii, pe cunostinte, pe telefoane"

Tilea ne-a precizat ca, din punctul sau de vedere, pentru modul in care arata acum multe dintre cladirile de patrimoniu ale Brailei este de vina vechea administratie, care a inchis ochii si a acceptat ca proprietarii sa isi bata joc de case in modul acesta: "Exista o lege, clar, orice modificari aduse cladirii respective trebuie sa treaca cu girul urbanismului local. Iar daca e vorba de case patrimoniale sau care fac parte din ansamblul patrimonial, atunci acolo trebuie avizul ministerului, prin comisia regionala de patrimoniu. De ce a ajuns Braila in stadiul acesta cumplit? Pentru ca nimeni, vreme de 15 ani, de fapt nu cred ca de 15, ci de 30 de ani, nu a luat nici un fel de masuri la capitolul acesta. Totul s-a facut pe relatii, pe cunostinte, pe telefoane, pentru ca majoritatea caselor din zona istorica nu apartin unor oameni foarte saraci. De aici si nesimtirea cu care isi permit lucrurile acestea. Asa ca o sa le dam amenzi, amenzi cit cuprinde. S-a deschis sezonul la amenzi".

"Si la cei care au modificat fatadele magazinelor de la parterul acestor case, le vom da amenzi, fara nici o grija"

Viceprimarul a adaugat ca nu vor fi scutiti de amenzi nici proprietarii de magazine care au modificat in mod monstruos fatadele cladirilor in care au magazinele, cu flise, gresii si diferite tencuieli de prost gust: "Si la cei care au modificat fatadele magazinelor de la parterul acestor case, le vom da amenzi fara nici o grija. Noi speram din toata inima sa avem parte de proiectul acela de refacere a centrului istoric. Fiecare dintre cladirile declarate monument va fi studiata si pentru fiecare dintre ele vom gasi masurile necesare. Din punct de vedere urbanistic si patrimonial cultural, legea ne da aceasta posibilitate. Mai bine spus ne obliga, ca de aia e lege, sa luam aceste masuri. Noi le vom pune la dispozitie niste proiecte si ei vor trebui sa se incadreze in ele".
Lucian Tilea a mai adaugat ca, cel putin in ceea ce priveste strada Mihai Eminescu, proprietarii cladirilor si ai magazinelor vor fi nevoiti sa modifice cladirile, deoarece strada va fi coborita cu 40 de cm: "Cind vom reface centrul istoric, vom cobori trama stradala cu 40 de cm, ca sa redam fatadelor cladirilor, per ansamblu, perspectiva care a fost gindita pentru ele. Strada Regala e ingropata cu 40 de cm pe toata lungimea ei, in asfalturi si alte minunatii din astea, iar in urma lucrarilor pe care le vom face, noi vom cobori cu 40 de cm aceasta trama. Mai avem un motiv important pentru asta. Toate aerisirile de la subsolul tuturor acestor case sint acoperite, iar faptul ca unele cladiri se prabusesc sau sint pe cale sa se intimple se datoreaza si faptului ca umezeala nu a avut unde sa se duca. Sint probleme deosebite pe care vad ca nu le ia nimeni in seama, nici macar proprietarii.
Oricum s-au schimbat si interioarele din cauza asta, trema ridicindu-se cu 40 de cm, si proprietarii si-au facut podelele magazinelor cu 40 de cm mai sus. Asta inseamna ca si-au luat din inaltimea incaperii inca jumatate de metru. Lucru care, privit arhitectural, e o timpenie colosala". Tot la capitolul "timpenii" viceprimarul incadreaza si cea mai recenta moda la braileni, geamul termopan cu timplarie din aluminiu sau PVC montate la casele de patrimoniu sau, pur si simplu vechi.

"Nici nu apuca bine sa plece cineva din corpul de control de aici, ca deja aia au primit telefon si au si strins"

Acesta a mai adaugat ca, dupa parerea sa, brailenii ar face mai bine sa vina intii la Primarie atunci cind doresc sa execute o lucrare cit de mica in propria casa sau curte, altfel, s-ar putea sa primeasca amenzi mai mari decit costul lucrarii: "A venit soarele, oamenii au inceput sa-si faca de lucru, dar nici o problema, ca si noi ne facem. Profit de aceasta ocazie sa anunt brailenii ca, daca vor sa-si faca o lucrare, sa studieze cu seriozitate problema, sa vina la Primarie ca sa ii sfatuim ca au nevoie de autorizatie. Pentru ca sint foarte putine situatiile cind nu ai nevoie de autorizatie, cum ar fi sa schimbi geamul de la usa sau clanta de la usa. Dar daca te-ai apucat sa schimbi in interior 5 pereti si sa faci alta incapere, daca te-ai apucat sa faci un WC in fundul curtii sau sa schimbi gardul de la poarta, e bine sa vizitezi Primaria sa vezi ce autorizatii iti trebuie, ca nu e chiar atit de complicat. Iar daca locuiesti cumva in centrul istoric, e musai sa faci o vizita pe la Primarie. Si spre informarea tuturor, exista amenzi si de 100 de milioane de lei. Si vreau sa mai spun ca ocuparea spatiului public fara acordul CLM este un act impotriva legii, care este pedepsit cu amenzi in jur de suta de milioane". Viceprimarul a recunoscut insa ca, atunci cind vine vorba de dat amenzi, inspectorii primariei au mult de furca cu cei care incalca legea, dar si cu unii functionari din aceeasi primarie care "sufera de telepatie": "De cele mai multe ori, eu personal fac controale si as avea multe de povestit. Ideea e ca si influentele sint nefaste in acest domeniu, ca nici nu apuca bine sa plece cineva din corpul de control de aici, ca deja aia au primit telefon si au si strins pina ajung inspectorii nostri. Exista un fenomen care se numeste "telapatie" in Braila, mai ales in institutiile de stat si care se pare ca ii afecteaza mai mult pe functionarii publici din Primarie. Dar sper ca in cel mai scurt timp sa il mai reduc macar, daca nu pot sa-l termin definitiv".
La rindul sau, directorul Directie de Indrumare si Control din cadrul Primariei Braila, Elena Prundea, ne-a explicat ca executarea de lucrari fara autorizatie de constructie sau de desfiintare ori nerespectarea prevederilor acestora, se numeste infractiune si se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 1.000 RON si 10.000 RON. Aceasta a mai precizat ca nerespectarea autorizatiei se considera, de asemenea, infractiune si se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 2.500 RON si 7.500 RON.

Taxe percepute pentru eliberarea de autorizatii de constructie sau desfiintare
Autorizatie de constructie
Persoana fizica - pentru locuinta - 0,5% din valoarea investitiei pe care o face proprietarul
Societate comerciala - pentru locuinta sau alt tip de constructie in afara de locuinta - 1% din valoarea investitiei
Persoana juridica - pentru locuinta - 1% din valoarea investitiei
Autorizatie de desfiintare
Indiferent de regimul juridic al celui care solicita autorizatia - 0,1% din valoarea de impunere a constructiei demolate

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro