Primăria Brăila anunţă că, de la 1 mai 2015, va începe să aplice sancţiuni pentru nerespectarea reglementărilor privind sterilizarea câinilor de rasă comună din curţile cetăţenilor. Amenzi vor primi şi brăilenii care nu şi-au microcipat câinii şi nu i-au înregistrat în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.
Amenzile prevăzute de lege sunt foarte drastice. Cei care nu şi-au sterilizat câinii riscă să fie sancţionaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei noi, iar cei care nu i-au microcipat şi înregistrat pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000. Sancţiunile ar fi trebuit aplicate încă de la 1 ianuarie 2015, dată la care au intrat în vigoare noile prevederi legale, însă Primăria Brăila a decis să le acorde un răgaz posesorilor de câini, pentru a avea timp să se conformeze.
După cum se ştie, autorităţile locale le-au oferit posibilitatea brăilenilor de a-şi steriliza şi microcipa gratuit câinii. Primăria a încheiat un parteneriat în acest sens cu Asociaţia Dog Rescue Romanian, care a adus aici echipe de medici în vederea efectuării operaţiilor. Din iulie 2014 şi până în prezent, au fost organizate nouă campanii de sterilizare gratuite, însă numărul brăilenilor care au venit cu câini a fost destul de mic. În total, au fost sterilizate doar 800 de patrupede.
Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, autorităţile brăilene mai organizează pe parcursul acestei luni, împreună cu Asociaţia Dog Rescue Romanian încă două campanii gratuite de sterilizare şi microcipare, respectiv pe 20-21 martie şi 27-28 martie. Acestea se vor desfăşura în Piaţa Cezar Petrescu, din cartierul Brăiliţa.
"Drepturile şi obligaţiile deţinătorilor de câini, precum şi sancţiunile stabilite de legislaţie pentru nerespectarea acestora, vor fi încă o dată aduse la cunoştinţa cetăţenilor municipiului, prin intermediul unor materiale informative ce vor fi distribuite în tot oraşul, până la data de 1 mai 2015, de reprezentanţii SUPAGL Brăila, cu sprijinul Poliţiei Locale Brăila. Campania de informare se va desfăşura în acelaşi timp în toate unităţile de învăţământ din municipiul Brăila, ştiut fiind că un segment de populaţie care poate sensibiliza atitudinea adulţilor privind adopţia câinilor, dar şi respectarea normelor sanitar-veterinare privind circulaţia câinilor cu stăpân pe domeniul public, îl reprezintă copiii", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Brăila.