Inspectorii sanitar veterinari brăileni i-au "năucit" cu amenzi pe comercianţii din pieţele municipiului care au fost prinşi încălcând normele de siguranţă sanitară veterinară. În ultima perioadă, au fost aplicate doar 7 sancţiuni contravenţionale, însă, valoarea însumată a acestora se ridică la nu mai puţin de 55.800 lei (558 milioane de lei vechi n.n.). Cei amendaţi, fie scoseseră la vânzare produse alimentare expirate, fie au fost prinşi transportând sau depozitând astfel de produse în condiţii necorespunzătoare. Numele societăţilor comerciale amendate nu au fost dezvăluite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.
Această instituţie recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse de origine animală şi non-animală numai din unităţi autorizate, aflate sub control sanitar-veterinar strict. "În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din sistemul «stradal», aceştia se expun riscului de îmbolnăvire", avertizează specialiştii DSVSA Brăila.
Conducerea instituţiei aminteşte că meii şi iezii vii se pot comercializa la târguri doar însoţiţi de un formular de mişcare eliberat de medicul veterinar de liberă practică din localitatea de unde provin animalele.
În judeţul Brăila există doar două abatoare autorizate pentru sacrificarea mielor. Este vorba despre "Dinamel Trade" SRL, situat în municipiu, pe Şos. Baldovineşti, nr. 16, şi "Bunicarm Impex" SRL, situat tot în municipiu, pe Str. B.Şt. Delvrancea, nr. 7. Mieii proveniţi din abatoarele autorizate vor avea aplicată o marcă de sănătate de formă ovală şi vor fi însoţiţi de certificat de sănătate publică veterinară pentru carne proaspătă. Doar în aceste condiţii se pot distribui pe teritoriul naţional şi pentru schimburi intracomunitare.
Mieii sau iezii sacrificaţi în gospodăria proprie nu trebuie marcaţi, însă, aceştia pot fi utilizaţi strict pentru consum familial.
În municipiul Brăila s-a autorizat temporar doar un singur punct pentru sacrifcarea mieilor, în târgul Obor, alte trei astfel de puncte de tăiere fiind organizate în mediul rural. Mieii sau iezii sacrificaţi în locurile amenajate temporar pot fi comercializaţi direct doar către consumatorul final şi nu către alte unităţi de vânzare cu amănuntul.
Laptele şi produsele lactate se pot comercializa de către crescătorii de animale în spaţii autorizate din pieţe, doar în condiţiile în care există următoarele: document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul; certificat de producător; fişa de sănătate a animalelor; carnet de sănătate al vânzătorului, cu viza medicului uman; buletin de analiză din care să rezulte conformitatea laptelui crud.
Ouăle valorificate în piaţă de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul vaterinar. Se interzice comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită, precum şi a ouălor de raţă sau gâscă.