Amenzi drastice pentru brăilenii care plătesc căruţaşi să-i scape de molozul din faţa porţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenzi drastice pentru brăilenii care plătesc căruţaşi să-i scape de molozul din faţa porţii

După ani de zile în care i-au amendat fără folos pe căruţaşii care transportă şi aruncă deşeuri inerte în zonele de la marginea municipiului, poliţiştii locali încep să schimbe tactica. Astfel, ei încearcă să atace fenomenul de la rădăcină, sancţionându-i pe cei ce tocmesc aceşti căruţaşi să îi scape de deşeurile provenite din demolări.
Luni, 22 august, brăileanul Mihăiţă C., domiciliat în cartierul Lacu Dulce, a plătit un căruţaş să îi ia din faţa porţii o grămadă de moloz şi să o ducă unde o crede de cuviinţă. Zis şi făcut, căruţaşul a încărcat "marfa" şi, probabil, toropit de căldură, s-a deplasat doar vreo câteva sute de metri, deşertând-o pe un teren situat la marginea cartierului Lacu Dulce, între ultimul rând de case şi cartierul ANL din apropiere. La scurt timp după ce omul cu căruţa şi-a făcut treaba şi a dispărut din zonă, o patrulă a Poliţiei Locale a dat peste grămada de moloz. Imediat, poliţiştii locali au început o investigaţie, iar în scurt timp au reuşit să identifice curtea de unde proveneau resturile rezultate din demolarea unei construcţii. I-a ajutat mult faptul că pe bucăţile de moloz încă se mai vedea varul roz folosit pe vremuri de proprietar. Pe o stradă din apropiere, poliţiştii au zărit într-o curte un perete roz, care cândva făcuse parte dintr-o construcţie aflată în prezent în curs de demolare. Conexiunea a fost făcută, iar proprietarul casei, Mihăiţă C. n-a avut încotro şi a recunoscut că el a fost cel ce a plătit un căruţaş pentru a-l scăpa de respectivul moloz. Acesta a afirmat că nu cunoaşte identitatea căruţaşului.
"Pentru transportarea şi depozitarea fără autorizaţie a deşeului inert pe domeniul public, Mihăiţă C. a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 500 de lei. De asemenea, i s-a pus în vedere să ridice în termen de 24 de ore deşeurile aruncate pe domeniul public. Astăzi (ieri n.n.) s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale cu dovada că a contractat o firmă de salubritate pentru îndepărtarea deşeurilor. Conform facturii prezentate, acesta a plătit suma de 294 lei către firma de salubritate. Dacă ar fi procedat aşa de la bun început, ar fi ieşit mult mai ieftin, având în vedere că, pe lângă banii daţi căruţaşului a încasat şi amenda de 500 lei", ne-a declarat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila.
Legal, deşeurile inerte pot fi aruncate la depozitul special amenajat la ieşirea din oraş, înspre trecerea bac de la Smârdan. În afară de costul transportului, brăilenii trebuie să mai achite doar câţiva lei pentru fiecare metru cub de moloz dus acolo.
Potrivit conducerii Poliţiei Locale, în ultima perioadă nu mai puţin de cinci patrule trec zilnic prin zonele mărginaşe ale municipiului, acolo unde căruţaşii obişnuiesc să arunce deşeurile inerte provenite din demolări. După ce s-au aplicat mai multe amenzi, depunerile de deşeuri au început să scadă, susţine Georgică Tănase. Pe de altă parte, e greu de crezut că brăilenii vor înceta să se folosească de "serviciile" căruţaşilor pentru a se debarasa de resturi. Din acest motiv, în contextul în care confiscarea atelajelor nu mai este permisă, după ce, în urmă cu câţiva ani, Curtea Constituţională a decis că acest aspect este neconstituţional, singurele măsuri pe care le pot lua poliţiştii locali împotriva căruţaşilor este aplicarea de amenzi. De cele mai multe ori, însă, aceste amenzi nu se plătesc, iar depozitarea ilegală a deşeurilor pe domeniul public continuă să fie o adevărat industrie în Brăila. Din acest motiv, Poliţia Locală intenţionează să vină cu o propunere nouă către Consiliul Local Municipal. "Vom propune interzicerea creşterii pe raza municipiului a animalelor de talie mare - cai şi vaci. Asta deoarece caii sunt folosiţi aproape exclusiv la transportul deşeurilor, iar vecile sunt generatoare de gunoi de grajd care, de cele mai multe ori, ajunge pe domeniul public, în halde de deşeuri neamenajate, devenind un adevărat focar de infecţie", ne-a declarat şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila. Depinde doar de consilierii locali dacă vor vota sau nu o astfel de hotărâre.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro