• situaţia confuză a stării de proprietate asupra unui imobil situat lângă Piaţa Săracă, devenit un adevărat focar de infecţie, contribuie la menţinerea unei situaţii aparent fără ieşire
Cotidianul nostru vă informa, recent, despre situaţia unui imobil situat lângă Piaţa Săracă, care a devenit un adevărat focar de infecţie, deoarece a fost abandonat de proprietari, iar locatarii zonei s-au obişnuit să îl folosească drept ghenă de gunoi. Situaţia trenează de ani de zile, iar la prima vedere se pare că autorităţile locale nu se implică pentru rezolvarea acestei probleme ce are implicaţii inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea publică. Poliţia Locală susţine, însă, că de-a lungul timpului a aplicat nenumărate sancţiuni, însă acestea au rămas fără efect, în principal din cauza situaţiei confuze în ceea ce priveşte proprietatea imobilului.
Astfel, Biroul de Presă al instituţiei ne-a informat că imobilul din Str. Mihai Bravu nr. 513 – 515 – 517 se află în evidenţa Poliţiei Locale Brăila încă din anul 2016. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar pe latura de pe Str. Th. Aman, unde nu mai există geamuri şi uşă, sunt depozitate tot felul de deşeuri. “Poliţiştii locali au identificat şapte proprietari, dintre care unul a decedat, moştenitorii acestuia nefăcând succesiunea. De asemenea, coproprietarii nu au efectuat nici ieşirea din indiviziune. O mică parte din clădire şi gardul exterior sunt renovate pe latura de pe Str. Mihai Bravu, însă persoana care locuieşte acolo nu poate dovedi că deţine legal bucata respectivă de imobil. Încă din anul 2016, Poliţia Locală Brăila a procedat la somarea şi sancţionarea proprietarilor, în conformitate cu prevederile Anexei HCLM Brăila nr.5/2003, fiind aplicate, până în prezent, amenzi în valoare totală de 18.150 lei. De asemenea, s-au aplicat amenzi contravenţionale şi persoanelor depistate în timp ce aruncau deşeuri în zonă, solicitându-se, totodată, operatorului de salubritate arondat zonei, ecologizarea terenului din faţa imobilului, teren ce aparţine domeniului public. Dat fiind faptul că, nici până în prezent, coproprietarii nu au luat nicio măsură privind starea acestei proprietăţi, poliţiştii locali vor continua aplicarea măsurilor legale care se impun”, ne-a informat Poliţia Locală.
Biroul de Presă al instituţiei mai precizează că, până în prezent, în municipiu au fost identificate 120 de astfel de imobile aflate în stare avasată de degradare, care sunt adevărate focare de infecţie. Acolo unde au putut fi identificaţi proprietarii, au fost aplicate 96 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 200.000 lei. Pentru multe dintre imobile însă, din cauza problemelor juridice existente (proprietari decedaţi – moştenitorii nu au făcut succesiunea, proprietăţi care fac obiectul unor litigii care se află pe rolul instanţelor de judecată), nu au putut fi identificaţi proprietarii, neputîndu-se lua astfel niciun fel de măsuri. “Poliţia Locală Brăila va continua acţiunea de identificare a imobilelor de acest tip, de monitorizare şi de sancţionare, conform competenţelor, în acest domeniu”, dau asigurări reprezentanţii instituţiei aflate în subordinea Primăriei Brăila.