Amendati pentru ca foloseau munca la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amendati pentru ca foloseau munca la negru

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, in cursul lunii trecute, au fost controlati un numar de 346 agenti economici, urmarindu-se in principal fenomenul munca la negru. Astfel, au fost depistati 13 angajatori care nu au incheiat in forma scrisa contractele individuale de munca, fiind dispuse masuri obligatorii de intocmire si inregistrare la ITM a acestora. In consecinta, societatile depistate in abatere, majoritatea din domeniul industriei textile si comert, au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 39.000 lei. In comparatie cu luna octombrie, cind au fost depistati 9 angajatori, se observa o crestere a numarului celor depistati ca folosesc munca fara forme legale.
Principalele nereguli inregistrate in timpul controalelor efectuate luna trecuta, in afara de munca la negru, au vizat aspecte legate de neinregistrarea in plata a salariului minim pe economie la o unitate, nedepunerea la ITM a dovezilor de calculare a drepturilor salariale - 10 unitati, nerespectarea regimului privind munca suplimentara - 7 unitati, nedepunerea la ITM a declaratiilor fiscale - 12 unitati, neacordare repaus saptaminal - 4 unitati sau nerespectarea prevederilor privind munca de noapte in cazul unei singure unitati.
"Valoarea totala a sanctiunilor aplicate in urma actiunilor de control efectuale luna trecuta a fost de 169.300 din care 108.300 lei numai in domeniul relatiilor de munca, iar diferenta de 61.000 lei pentru abateri constatate in domeniul sanatatii si securitatii in munca. In ceea ce priveste munca fara forme legale, trebuie precizat ca la cei 13 angajatori sanctionati pe aceasta tema, numarul celor care munceau la negru a fost de 26 persoane", ne-a declarat inspectorul sef al ITM braila, Dumitru Vaduva.
Legat de activitatea de control pe partea de sanatate si securitate in munca, raportul lunar de activitate al ITM precizeaza ca au fost verificate 162 unitati din domenii de activitate cum ar fi constructii si reparatii nave, confectii metalice, agricultura, transporturi, servicii energetice, comert cu autovehicule sau prelucrare mase plastice. Neregulile constatate au fost neintocmirea planului de prevenire si protectie, necompletarea fiselor posturilor cu atributii si responsabilitati in domeniul SSM, instructiuni proprii incomplete, neefectuarea evaluarilor de riscuri, sau semnalizarea de securitate incompleta. Pentru aceste abatei, angentii economici depistati in neregula au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 61.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro